De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Strijd tegen terrorisme is de nieuwe vorm van kolonialisme’
War on terror, Kolonisatie, Libië, VS, Regimewissel, Terrosisme -

‘Strijd tegen terrorisme is de nieuwe vorm van kolonialisme’

donderdag 8 september 2011 11:26
Spread the love

Tien jaar na de aanslagen van 9/11 zitten de VS en Europa gevangen in een moeras. De gebeurtenissen van dat jaar werden gewoon als excuus gebruikt om de wereldkaart opnieuw uit te tekenen en die staten te straffen die niet in het nieuwe plaatje pasten, schrijft The Guardian, dat de Amerikaanse ex-generaal Petraeus (nu aan het hoofd van de CIA) citeert: ‘Ik denk niet dat we die oorlog (‘war on terror’) winnen kunnen. Dit is het soort oorlogen die we de rest van onze levens zullen moeten vechten en waarschijnlijk ook tijdens de levens van onze kinderen.

Tien jaar na de aanslagen op de Twin Towers is de strijd tegen terrorisme vooral uitgemond in een manier om een nieuwe vorm van kolonialisme te rechtvaardigen:

‘Oorlog is nu een legitiem instrument zolang die met Amerikaanse instemming of beter nog door Amerika zelf wordt gevoerd. Heden ten dage wordt zo’n oorlog voorgesteld als een ‘humanitaire noodzakelijkheid’: één zijde is bezig met het plegen van misdaden, de zelfbenoemde, moreel superieure andere zijde doet niet meer dan de noodzakkelijke straf uitvoeren. De staat die wordt verslagen verliest zijn soevereiniteit. De vervanging van het regime wordt zorguldig afgedwongen en is gebaseerd op nieuwe militaire basissen en geld. Deze 21ste-eeuwse kolonisatie wordt geholpen door de globale medianetwerken, een onmisbare steunpilaar van militaire en politieke acties.’

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/sep/06/america-enemies-humanitarianism-washington

Bron : The Guardian / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!