De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hacker gaf Bradley Manning aan
WikiLeaks, Bradley Manning, Informant, Adrian Lamo, Wired, Salon, Klokkenluiderssite Manning, FBI -

Hacker gaf Bradley Manning aan

donderdag 30 december 2010 23:23
Spread the love

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die honderdduizenden documenten via WikiLeaks de wereld in stuurde, is tegen de lamp gelopen op basis van beschuldigingen van een onbetrouwbare hacker. Dat stelt Glenn Greenwald, een journalist van internetmagazine Salon.

Manning (23) werd zeven maanden geleden gearresteerd op basis van chatlogs met een hacker. Hij zou in een chatroom hebben opgeschept dat hij een video over een luchtaanval in Bagdad en documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan had doorgespeeld aan WikiLeaks. Die man deed aangifte, waarna Manning gearresteerd werd.

Chatlogs
De hacker die aangifte tegen Manning deed, is de 29-jarige Adrian Lamo, die zelf eerder meerdere gezaghebbende websites als The New York Times en Yahoo! News hackte. Lamo werkte samen met Wired Magazine, dat vervolgens delen van de chatlogs tussen Lamo en Manning online zette.

Journalist Greenwald stelt dat Lamo volstrekt onbetrouwbaar is, iemand met wie Wired helemaal niet in zee zou moeten gaan. Ook verwijt Greenwald het tijdschrift dat ze slechts een deel van de chatlogs tussen Manning en Lamo hebben gepubliceerd. Wired zou hiermee relevante informatie achterhouden over de reden van Manning om naar WikiLeaks te lekken.

Informant
Daarnaast blijft onduidelijk of de klokkenluiderssite Manning heeft geholpen met hacken, wat mogelijk een strafbaar feit zou zijn.

Eind mei gaf Adrian Lamo de volledige chatlogs aan Wired. Tegelijkertijd was hij informant voor de FBI. Volgens Greenwald hebben Wired-eindredacteur Kevin Poulsen en Lamo een “lange, vreemde en dubbelgelaagde relatie”.

“Gevoelige informatie”
Wired schrijft vandaag in een reactie dat critici “denkbeeldige conflicten” hebben bedacht. Voor die critici is het volgens de Wired-hoofdredacteur onbegrijpelijk dat Manning zijn vermeende misdrijven aan een willekeurige vreemde zou bekennen én dat die vreemde al jaren toevallig een contact van Wired is. Toch is dat hoe het is, schrijft de hoofdredacteur Evan Hansan.

“Onze positie is en blijft dat er in de chatlogs gevoelige persoonlijke informatie staat die niets met WikiLeaks te maken heeft. Het zou geen doel dienen om ze op dit moment te publiceren.”

In een reactie daarop roep Greenwald nogmaals op de gehele tekst te publiceren of om een gerespecteerde, derde partij te laten beoordelen of er een goede reden is om de chatlogs niet geheel online te zetten.

Bron: nos.nl / Glenn Greenwald 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!