De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het leven in de gevangenis sedert corona
Open brief - Rudy Museeuw

Het leven in de gevangenis sedert corona

donderdag 16 juli 2020 11:46
Spread the love

 

Sedert de corona valt alles stil, ook het leven in de gevangenis. Ik weet dat veel mensen daar niet aan denken want men denkt al gauw, zij die daar zitten hebben het verdiend. Aan de andere kant zijn het ook mensen van vlees en bloed die een tweede kans verdienen. Nochtans wordt gezegd dat zij nu in coronatijd worden gelijk geschakeld met het regime van de verzorgingshuizen. Wel daar is op dit moment nog niet veel van te merken.

Sinds de corona zitten de gedetineerden elke dag eenzaam opgesloten op hun cel, mogen ze geen contact hebben met niemand. Alle activiteiten worden stopgezet. Veel gedetineerden met een straf onder de 10 jaar mochten in de lockdown naar huis, mochten doen wat ze wilden buiten, maar de andere mensen moesten hun bezoek waar ze zo naar uitkijken vergeten. Wij als bezoeker mogen zelfs in de wachttijd van minimaal 1 uur voor bezoek zelfs niets drinken, zelfs niet in de bezoekerszaal. Maar we moeten wel op tijd zijn anders kom je er niet meer in. Dan moeten ze ook de cipiers verbieden koffie en andere dingen te drinken tijdens het bezoek. Als we er iets van zeggen krijgen we altijd als antwoord dat het voor de veiligheid van de gevangenen is.

Eten moeten ze op hun cel, en dan bijna elke dag hetzelfde eten uit plastieken schaaltjes van de Delhaize, want na 2 jaar vertikken ze het daar nog steeds om een keuken te plaatsen.

Alles wat die mensen hebben moeten ze kopen, en vele malen wordt dat wat ze bestellen niet geleverd maar wel van de rekening afgetrokken. Vers fruit is vele malen fruit waarvan alles al bijna rijp is voor de container. Werken in de gevangenis kan ook, maar dan wel aan 0,65 cent per uur. Wie zie je de dag van vandaag nu nog werken aan die prijs, zelfs in de gewone wereld verklaren de mensen je zot als je dat tegen iemand vertelt. Werken onze ministers ook aan die prijs? Geef die mensen een beetje van hun rechten en leven. Geef die mensen toch een beetje een waardig leven.

Vele van die mensen die daar nu zitten, zien hun relatie achteruitgaan en verlangen naar een beetje begrip, een beetje aandacht en liefde. Nu mogen we 2 maal op een week een uurtje bezoek brengen aan onze geliefde maar op een afstand en tussen glas. Een warme knuffel mag zelfs niet, enkel eens zwaaien, wie houdt dat vol? Ongestoord bezoek mag niet, zelfs niet met een briefje van de dokter die verklaart dat je niet bent ziek geweest. Maar gedetineerden die elke week buiten mogen met pentineer verlof dat mag dan wel en worden bij binnenkomen zelfs niet getest, net zoals de cipiers, die ook naar overal gaan en met iedereen in contact komen, dat vinden ze dan weer normaal. Zelfs onze minister Geens vindt dat normaal. 

Daarom vraag ik onze regering: denk ook eens aan die mensen achter tralies, ze hebben het al moeilijk genoeg en het zijn niet allemaal misdadigers die daar zitten he.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!