De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

PFOS: ‘Schrijnend dat overheden toch nog in ivoren torentje zitten’
Open brief - Brent Montagne

PFOS: ‘Schrijnend dat overheden toch nog in ivoren torentje zitten’

donderdag 8 juli 2021 14:26
Spread the love

 

Beste ministers, burgemeesters, mensen van OVAM en lieve mensen van 3M,

Er bestaat een Facebookgroep waar enkele 1.000-den mensen in zitten die allemaal op zoek zijn naar labo’s die stalen kunnen komen nemen uit hun tuin en groenten om te kijken of er te hoge waarden aan PFOS aanwezig zijn.

De reden dat ik dit schrijf, is omdat ik het schrijnend vind dat overheden, die beweren dat de tijd van ivoren torens al lang achter ons is, er toch nog blijken in te zitten en niet door hebben wat er leeft in de maatschappij. Het is schrijnend dat er energie genoeg blijkt te zijn, middelen genoeg blijken te zijn om te kibbelen en onderling uit te maken wie er al dan niet een mail heeft gestuurd, wie er al dan niet iets gezegd heeft, 1, 2, 3 of 4 jaar geleden, en dat er geen middelen blijken te zijn om meteen actie te ondernemen.

De mensen in de straat zijn zelf aan het onderzoeken of ze groepsaankopen kunnen doen om hun tuin, groenten, eieren, fruit te laten testen op PFOS-waarden omdat de overheden het niet doen. De overheden hebben het te druk met bekvechten.

Terwijl snel onderzoeken of er een groter probleem is dan enkel in Zwijndrecht geen overbodige luxe is. Stel dat er een groter probleem zou zijn, dan is dat een probleem zoals dat van de pensioenen, namelijk eentje dat, door het uit te stellen, alleen maar duurder wordt. Elke meter dat vervuild water kan verder doorsijpelen, is een meter die extra gesaneerd gaat moeten worden, elke burger die door PFOS kanker vangt, is een burger die weegt op de gezondheidszorg.
Lopen onze overheden niet veel langer dan een jaar na de start van een grote crisis opnieuw in dezelfde val? De val van ‘uitstellen’, ‘misschien kan het geen kwaad’, ‘het waait wel over’.

Vragen die de burger zich stelt, worden niet gesteld:

–          Zijn groenten en fruit van boeren uit Oost-Vlaanderen en Antwerpen veilig?

–          Kan ik, die op 20 km van Zwijndrecht woont, eieren uit eigen tuin eten?

Vragen die wel gesteld worden:

–          Hoe zet ik mezelf en mijn partij uit de wind?

–          Op wie kunnen we de schuld schuiven.

Ik hoorde op het nieuws de woordvoerder van de Antwerpse politie een uitspraak doen, die eigenlijk in het PFOS-verhaal the way to go zou moeten zijn: “Het is veel te vroeg om te kijken wat er exact gebeurd is en wie er verantwoordelijk is. We moeten eerst zien dat we de mensen redden en als dat gebeurd is, kunnen we op onderzoek uit.’

Conclusie: stop met jullie als kleuters te gedragen en gedraag je als een goede huisvader

Vriendelijke groeten van een bezorgde Antwerpenaar.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!