De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Commissie breidt PFAS-bloedonderzoeken uit: gezondheidskosten zijn voor vervuiler
Opinie -

Commissie breidt PFAS-bloedonderzoeken uit: gezondheidskosten zijn voor vervuiler

Climaxi volgde vandaag de Commissie Welzijn over de uitbreiding van de PFAS-bloedonderzoeken. Vorige zomer voerde Climaxi zelf bloedonderzoeken uit samen met buurtcomités rond vervuilingshaarden. In het najaar gaf minister Crevits aan dat ze PFAS-bloedonderzoeken wil doen in Ronse en Beringen. In Ronse is de vervuiling met PFAS, brandvertragers en andere chemicaliën door de textielindustrie reeds aangetoond in het water van de Molenbeek. Toxicoloog Jacob De Boer spreekt over 'de meest vervuilde beek van Europa'.

donderdag 25 januari 2024 12:32
Spread the love

 

De commissie laat nu weten dat er eerst een vooronderzoek zal plaatsvinden om ook andere risico-gebieden in kaart te brengen. De tussenkomst van Mieke Schauvlieghe (Groen) wijst terecht op de vertraging van de bloedonderzoeken. De interpretatie van de resultaten zal pas voor 2027 zijn.
Het vooronderzoek kijkt naar vervuilde plaatsen bij industrieterreinen, verbrandingsovens en brandweerzones. Dat Stabroek, vlakbij verbrandingsoven van Indaver wordt opgenomen, is dan ook een logische stap voor Climaxi. Maxim Veys (Vooruit) haalde aan dat ook stortplaatsen een verspreidingsplaats zijn voor PFAS en extra aandacht nodig hebben om het bloedonderzoek te organiseren.
De nood aan maatschappelijk debat over de risico’s van PFAS staat buiten kijf. Climaxi mist in het debat de link met ‘de vervuiler betaalt’. PFAS hoort niet thuis in ons leefmilieu en bloed. Minister van omgeving Demir is bezig met de opstart van een PFAS-fonds voor het betalen van saneringskosten. Climaxi mist de link met gezondheidskosten die ook in dit fonds thuis horen. De vervuiler betaalt voor het vergiftigen van buurtbewoners.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!