De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Liefste Gentse (Jong)socialisten
Open brief - Jong Groen Gent

Liefste Gentse (Jong)socialisten

woensdag 29 maart 2023 11:40
Spread the love

 

Voor Gent! 

 

Liefste Gentse (Jong)socialisten,

Het is zover, witte rook voor de stadslijst, zo vernamen we afgelopen zondag. Donkere wolken boven Gent, wat ons betreft. Kartelpartnerruil, waarbij jullie de liberalen blijken te verkiezen boven ons. Zonde!

Wat was het mooi, de vele jaren van progressieve samenwerking! Het vuur van onze liefde brandt dan misschien op een lager pitje, de vlam is nog lang niet gedoofd. Dat we jullie nog steeds graag zien is eerder ondanks, dan dankzij jullie nieuwe nationale koers. Conner mag er best zijn, of toch wat z’n uiterlijk en zangtalent betreft. Inhoudelijk is hij helaas een flinke afknapper, onder wiens strakke leiding jullie partij afdrijft naar rechts. De Gentse socialisten zijn altijd anders geweest: koppiger, vernieuwender, socialer… Misschien ook wel groener?

We gaven Matthias zijn burgemeestersjerp en ondertussen konden wij prachtig progressief beleid voeren. We zijn trots op hoe we samen met Rudy de coronacrisis goed wisten te regisseren en bleven strijden voor de meest kwetsbaren. We hebben kinderen eerst geplaatst, oa door het inschakelen van brugfiguren. Zo werkten we drempels weg voor ouders om hulp te vragen en gingen onderwijs en welzijn hand in hand, zoals het moet! 

Astrid, naast jouw gouden lokken valt ook jouw beleid onweerstaanbaar te noemen. Samen met ons maakte je onze stad rolstoeltoegankelijker dan ooit! De omstaanderstrainingen die je met Hafsa invoerde zorgen ervoor dat Gent een veiligere plek wordt. Tuuptegoare maakten we van Gent een nog schonere stad. Leefbaar én met een hoek af, dat is Gent. 

Het Gentse personeelsbestand wordt met de dag diverser! We worden Europese jongerenhoofdstad! Sinds de invoering van het circulatieplan zijn er minder verkeersslachtoffers én minder luchtvervuiling. En dat allemaal met een sociale toets! Kijk maar naar die LEZ. In Gent stuurden we bij met een slooppremie, in Antwerpen niets daarvan! En toch… toch wordt er hier en daar gedroomd van het uitbreiden van die asociale Antwerpse coalitie van NVA, Open VLD en Vooruit naar Gent. Daar kunnen wij niet van slapen. Moet ons kunstencentrum – je weet wel dat kunstencentrum dat ooit Vooruit heette – dan ook historische figuren aan de muren hangen? Of wordt de (kritische) Gentse cultuur wegbespaard zoals in Antwerpen?  

Aandacht voor wie het moeilijk heeft, met een ambitieus armoedebeleidsplan als leidraad, dat is progressief beleid! Dat is de identiteit van Gent! De progressieve hoofdstad van Vlaanderen waar iedereen, van welke afkomst, huidskleur, geaardheid ook, woke of niet, op een hete zomernacht arm in arm staat te dansen en te zingen op de Vlasmarkt!  De stad die niet enkel zegt dat de Vlaamse overheid faalt, maar het heft in handen neemt en bv 80 miljoen van het eigen budget investeert in sociaal wonen, een onderwijscentrum op poten zet, pioniert op vlak van klimaat en zoveel meer!

Jammer, maar helaas. Het gras lijkt voor jullie groener (sic) aan de rechterkant en hop jullie gaan op een ander. Open-VLD begot, jullie ideologische tegenpool. Van een blauwtje lopen gesproken. Maar nu dus jullie nieuwe liefde, die staat voor “gespierd bestuur” en gelooft dat het strand van onze geliefde Blaarmeersen volledig omheind moet worden met op elke hoek een camera. Een liefde die soms liever strijdt tegen armen in plaats van tegen armoede, zoals bij de vorige verkiezingen, toen ze pleitte voor een bevriezing van nieuw te bouwen sociale woningen (zie artikel in De Standaard). Dan hebben we het nog niet gehad over de fratsen van de Vlaamse regering, waarop we steeds weer botsen als progressieve stad. Denk maar aan de Vlaamse strijd tegen sociaal wonen, of het langzaam versmachten van De Lijn

Misschien zijn we even uit elkaar gegroeid, maar wat we delen is zoveel sterker dan wat ons verdeelt. Ondanks alle spanningen, jullie liberale maîtresse en het bovenlokale geflirt met Bart De Wever, zien we jullie graag. Weet dat we ruimdenkend zijn en jullie deze scheve schaats kunnen vergeven. Sowieso sluiten we elkaar op een mooie dag weer passioneel in de armen en blijkt jullie blauwe avontuur slechts van korte duur.

Want rood en groen dat is wat we gewoon moeten doen. We weten dat niet iedereen bij jullie onze liefde is vergeten. Laat jullie niet doen. Blijf strijden voor een progressief Gent! Laten we later opnieuw de roodgroene motor vormen die ervoor zorgt dat Gent niet wegloopt van morgen, maar de toekomst net hoopvol vormgeeft. Voor alle leerlingen met een lege brooddoos, voor de belangrijkste Gentse wegen (de luchtwegen van de Gentenaars!), voor het Gentse stadspersoneel, de cultuurspelers, voor een klimaatrobuuste, kindvriendelijke, sociale, bruisende stad. Voor Gent! 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!