Zhai Jun, speciale gezant van de Chinese regering voor het Midden-Oosten, in gesprek met Minister van Staat Ahmed bin Ali Al Sayegh van de Verenigde Arabische Emiraten. Foto: Ministerie van BuZa China.

Hoe staat China tegenover de oorlog in Gaza?

Zoals de meeste andere landen uit het globale Zuiden wil China een onmiddellijk staakt-het-vuren en het voorzien van humanitaire hulp aan de bevolking van Gaza. China is een belangrijke handelspartner van de Arabische landen en kan daarom een belangrijke gesprekspartner zijn om te komen tot een duurzame vredesoplossing met respect voor de rechten van de Palestijnen, een echte onafhankelijke staat en een tweestatenoplossing.

donderdag 2 november 2023 20:19
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

Pragmatisch-principieel

Om tot een vredesoplossing te komen zoekt China samenwerking met alle partijen die hiertoe bereid zijn, zoals de Arabische landen en ook Rusland.

Dat de Arabische staten en China op het vlak van economie en handel inniger en tot wederzijds voordeel, gaan samenwerken begunstigt indirect de bereidheid tot geopolitieke toenadering. Op die manier worden er kleine, maar concrete stappen vooruit gezet.

Beijing houdt vast aan een onafhankelijke buitenlandse politiek, maar ook aan zijn belangrijke principes. Het voert dit beleid pragmatisch, rekening houdend met de krachtsverhoudingen.

Onafhankelijke vredespolitiek

In tegenstelling tot de VS en Groot Brittannië, stuurt China geen wapens of militairen naar het conflictgebied. En evenmin moedigt het een van de partijen aan om ‘de strijd tot de overwinning voort te zetten’. Het betreurt alle slachtoffers van het geweld in Israël en Palestina, het geweld van vandaag en dat van de afgelopen decennia.

In tegenstelling tot de VS en Groot Brittannië, stuurt China geen wapens of militairen naar het conflictgebied

China weigert Hamas te veroordelen. Het laat er zich niet over uit of het contact met Hamas heeft opgenomen. Beijing hoopt dat alle organisaties en groepen in Palestina zich met elkaar zullen verzoenen en tot samenwerking zullen komen. Voor zover ze daar enige invloed op hebben zullen de Chinese diplomaten dat ook bevorderen.

Vredesvoorstellen

Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi had gesprekken over de oplossingen waar China in gelooft met Riyad Al-Maliki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken (van de Palestijnse Nationale Autoriteit). Wang heeft die voorstellen verder bepleit bij Eli Cohen, minister van Buitenlandse Zaken van Israël en bij de Amerikaanse ministers en diplomaten die hij tijdens zijn recent driedaags bezoek aan Washington ontmoette.

Foto: Xinhua / Liu Jie. Disclaimer.

De speciale gezant van China voor het Midden-Oosten Zhai Jun heeft de afgelopen twee weken gesproken met het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, met Israël, Qatar, Egypte, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, evenals met Rusland en met speciale vertegenwoordigers van de Verenigde Naties.

VN-resolutie: krachtig appel

Jordanië heeft op vrijdag 27 oktober in naam van 22 Arabische landen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie voorgesteld waarin wordt opgeroepen tot ‘een onmiddellijke, duurzame en humanitaire wapenstilstand die zou leiden tot een stopzetting van de vijandelijkheden.’ China was mede-indiener van deze resolutie en heeft dus vóór gestemd.

De tekst bevat de eis dat alle partijen het internationaal recht naleven en burgers beschermen en roept Israël op om het noodevacuatiebevel in de noordelijke Gazastrook in te trekken. Het document tekent verzet aan tegen de gedwongen verplaatsing van Palestijnse burgers.

De resolutie bevestigt opnieuw de noodzaak van een rechtvaardige en duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict, gebaseerd op de ‘tweestatenoplossing’.

De resolutie kreeg 120 voorstemmen van de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN. Onder impuls van de VS en Israël waren 14 landen tegen. 45 leden onthielden zich.

Zhang Jun, de Chinese ambassadeur en permanent vertegenwoordiger van China bij de VN, zei uiteraard dat China in het kader van zijn vredespolitiek de resolutie verwelkomt. ‘De overweldigende meerderheid bij de stemming erover in de Algemene Vergadering van de VN’ is volgens hem’ een krachtig appel van de meerderheid van de lidstaten tot een staakt-het-vuren en een einde aan het conflict in de regio’.

Zhang Jun zei verder: ‘China houdt de humanitaire situatie in Gaza nauwlettend in de gaten, steunt de opening van humanitaire corridors en heeft humanitaire noodhulp verleend aan de bevolking van Gaza’.

“De fundamentele oplossing voor de Palestijnse kwestie ligt in de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat”

Hij herhaalde dat ‘de fundamentele oplossing voor de Palestijnse kwestie ligt in de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met volledige soevereiniteit op basis van de grenzen van 1967 en met Oost-Jeruzalem als hoofdstad’. Voor dit doel moet de internationale gemeenschap volgens Beijing een tijdschema en een routekaart ontwikkelen.

Belangrijke partner

Op 29 oktober 2023 had de speciale gezant van de Chinese regering voor het Midden-Oosten, Zhai Jun, een ontmoeting met de commissaris-generaal van de Organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini. Ze spraken elkaar in Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Volgens Lazzarini vindt UNRWA dat China een belangrijke partner is. Hij dankte China voor zijn langdurige politieke steun en financiële bijstand aan de UNRWA, waardeert China’s humanitaire noodhulp aan Gaza sinds het conflict, en is bereid de samenwerking met China te versterken om de humanitaire situatie in Gaza zo snel mogelijk te verlichten.

Voor de UNRWA is China een belangrijke partner

Zhai Jun zei onder andere dat het dringend noodzakelijk is om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te komen en alles in het werk te stellen om de burgers te beschermen. China zal het werk van de UNRWA blijven steunen, onder andere met donaties en door er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen de hulp aan Palestina via de UNRWA te verhogen.

 

Dit is een overname van chinasquare.be

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!