Betoger met traangas in de ogen (Foto: Mstyslav Chernov / CC BY-SA 3.0)

Stadsbestuur Antwerpen koopt wapens getest op Palestijnen

Het Antwerpse stadsbestuur heeft de aankoop van Israëlische traangasverspreiders goedgekeurd. Wapens die getest werden op Palestijnse burgers.

donderdag 21 maart 2024 14:11
Spread the love

 

Het Antwerpse stadsbestuur, dat bestaat uit een coalitie van N-VA en Vooruit en een schepen die tot voor kort lid was van Open VLD, heeft de aankoop van traangasverspreiders van het merk ISPRA goedgekeurd. Die Israëlische wapenfabrikant is voorkeursleverancier van het Israëlische leger.

Getest op mensen

Op hun website verklaart ISPRA trots dat ze hun technische knowhow combineren met “praktijkervaring in het veld”. Concreet betekent dit dat ze het feit dat hun wapens getest zijn op Palestijnse burgers gebruiken als verkoopargument.

Aanleiding voor de aankoop van de traangrasverspreiders door de stad Antwerpen waren de coronabetogingen in Brussel. Ze zouden het mogelijk maken om manifestanten op een afstand van 10 tot 20 meter te houden.

Eerder werden deze verspreiders die de stad nu wil aankopen gebruikt tijdens Palestijnse ‘Mars van de Terugkeer’ in 2018 tegen vreedzame Palestijnse betogers, journalisten, vrouwen en kinderen.

Medeplichtig aan genocide

“Burgemeester De Wever toont in de praktijk wat hij bedoelde met zijn uitspraak om de kant van Israël te kiezen, die van ‘het licht’ en van ‘de democratie’”, reageert Peter Mertens, die in de Antwerpse gemeenteraad zit voor de PVDA.

“Burgemeester De Wever toont wat het in de praktijk betekent om de kant van Israël, ‘het licht’ en ‘de democratie’ te kiezen”

De aankoop van deze wapens draagt volgens Mertens indirect bij aan de Israëlische oorlog tegen Gaza. Dat terwijl het Internationaal Gerechtshof stelt dat alle mogelijke maatregelen genomen moeten worden om een mogelijke genocide in Gaza te voorkomen.

Dat het anders kan bewijst ondertussen het Gents stadsbestuur, dat bestaat uit een coalitie van Groen, Vooruit, Open VLD en CD&V. Daar verbiedt men samenwerkingen met bedrijven die munt slaan uit de illegale bezetting van Palestijns grondgebied. Daarnaast is er ook een verbod op de import van producten geproduceerd door deze bedrijven.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!