Foto: Han Soete
Reportage -

Delhaize: personeel hecht geen geloof aan beloftes van directie

Sinds dinsdag 14 maart houdt het personeel van Delhaize 98 winkels gesloten na de aankondiging dat hun filiaal zou verzelfstandigd worden. Een sfeerverslag met foto’s en getuigenissen van personeel van twee zo’n ‘gesloten’ winkels.

zaterdag 18 maart 2023 14:25
Spread the love

 

Fikse achteruitgang

Het personeel dat we ontmoeten aan de winkels is heel strijdvaardig. Sinds dinsdag organiseren ze een piket en daarbij lossen ze elkaar af.

Ze vrezen, nee ze zijn er zo goed als zeker van dat in de toekomst hun lonen en arbeidsvoorwaarden veel slechter zullen worden. “Ik heb het vroeger meegemaakt. Ik stond vroeger in een winkel van de keten en toen werd onze winkel ‘verzelfstandigd’. De gevolgen waren niet min.”

Foto: Han Soete

“Voortaan moesten we zon- en feestdagen werken tegen het minimumloon. Er was ons beloofde dat we op zondag dubbel zouden betaald worden, en tussen 19u en 20u 25 procent extra zouden krijgen. Maar dat was niet zo.”

“Voor mij kan dat neerkomen op een inkomensverlies van meer dan 400 euro per maand plus andere voordelen”

Iemand anders voegt er aan toe: “Vroeger werden onze pauzes betaald. Bij de zelfstandige winkels was dat niet meer het geval. Ik werkte 32 uur per week en dat werd uitgesmeerd over vijf dagen. Er zullen misschien wel winkels in zelfstandig beheer zijn waar het er beter aan toegaat, maar bij een grote meerderheid zijn de arbeids- en loonomstandigheden gewoon veel slechter dan in de eigen winkels van Delhaize.”

Vooral de vooruitzichten van lager loon zet heel kwaad bloed. “Collega’s die al lang in dienst zijn zullen tot 30 procent loon moeten inleveren. Dat komt omdat ze een nieuw contract zullen voorgeschoteld krijgen aan beginvoorwaarden.”

“Dat scheelt heel veel. Voor mij bijvoorbeeld kan mijn brutoloon gemakkelijk 7 euro per uur minder zijn. Op maandbasis betekent dat een verlies van 400 euro netto. Wat ook wegvalt zijn de groepsverzekering en de hospitalisatieverzekering. Als je dat allemaal optelt dan maakt dat een heel groot verschil uit.”

Foto: Katrien Demuynck

Niet naïef

In de officiële aankondiging zei de directie van Delhaize dat er geen ontslagen zouden vallen en dat de loon- en werkomstandigheden dezelfde zouden blijven. Maar daar hechten de mensen aan de piketten geen geloof aan. Ze zijn niet naïef.

Het personeel hecht geen geloof aan de beloften van de directie

“Ze zeggen natuurlijk dat er niets zal veranderen en dat ze iedereen aan boord zullen houden. Maar we hebben het bij andere winkels in het verleden genoeg gezien hoe in het in zijn werk gaat. Na een half jaar bijvoorbeeld volgt er dan een ‘herstructurering’, en dan komen ze af met een nieuw contract met veel slechtere voorwaarden.”

 

Het Nieuwsblad merkt in dat verband fijntjes op: “Het is een publiek geheim dat die zelfstandige winkels goedkoper worden uitgebaat. … De zelfstandige winkels zijn vaker laat of op zondag open dan de winkels die de supermarktketen in eigen beheer heeft, omdat dat in franchisewinkels een pak goedkoper kan.”

Foto: Katrien Demuynck

Vakbonden buiten spel

Het personeel heeft door dat de ‘verzelfstandiging’ van de winkels ook een manier is om de vakbond buiten spel te zetten. “In een zelfstandige winkel valt de goede vakbondswerking weg. De vakbond heeft daar niets meer te zeggen.”

“Er is geen ondernemingsraad omdat het zogenaamd om een kleine winkel gaat. Maar in de feiten zijn het vaak grote winkels maar met weinig ‘vast’ personeel en bovendien bezit de eigenaar ervan soms 10 tot 15 van zo’n winkels. Zo klein is dat dus niet.”

“In een zelfstandige winkel valt de goede vakbondswerking weg”

“Er is daar ook een heel ander personeelsbeleid, met veel minder vast personeel. Er wordt veel ingezet op jobstudenten, interims en flexijobs. Een firma wordt ingehuurd die de ene dag bijvoorbeeld vier rekkenvullers levert en de volgende dag geen enkele. Dat maakt vakbondswerking ook veel moeilijker.”

“In een zelfstandige winkel durft ook niemand iets zeggen omdat ze schrik hebben om hun job te verliezen.”

Foto: Katrien Demuynck

De strijd gaat verder

Het personeel wil dat de directie afziet van de plannen om de 128 winkels te verzelfstandigen.

“Dinsdag is het ondernemingsraad, we zien dan wat er uit komt. Maar indien nodig zetten we onze actie verder vanaf dinsdag. Hoe minder we reageren hoe meer dat ze van ons afpakken. We moeten aan de directie duidelijk maken dat wij vastberaden zijn.”

“Bij de klanten is er zeer veel begrip. 99 van de 100 staat achter onze actie. Dat geeft ons vertrouwen en moed.”

“Bij de klanten is er zeer veel begrip. Dat geeft ons vertrouwen en moed”

“Je moet weten, onze winkel hier maakt winst. Er is dus geen enkele reden om die te verzelfstandigen, tenzij nog meer winst voor de aandeelhouders. Maar wij zijn dan de klos en dat laten we niet gebeuren.”

 

Lees ook: Zit Delhaizepersoneel safe met zelfde loon en arbeidsvoorwaarden? Neen

 

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!