Foto: Han Soete
Opinie - Hannah Ghulam Farag, ACV Puls

Delhaize: hoe het stakingsrecht geboeid wordt afgevoerd

donderdag 8 juni 2023 11:50
Spread the love

 

Tien weken na de eenzijdige beslissing van Delhaize om haar 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen zit de sociale dialoog nog steeds muurvast. De directie bestookt het personeel met verwarrende en tegenstrijdige informatie, zonder overleg met de sociale partners. Elke constructieve onderhandeling met de vakbonden wordt namelijk vakkundig geweigerd. Vakbondssecretarissen worden nu zelfs geweigerd op de bedrijfsterreinen en moeten op de parking, in de regen, personeelsvergaderingen houden. Delhaize behandelt de sociale partners als criminelen. En daar is ze niet alleen in.

Op de vooravond van 1 mei werd ik, samen met vier anderen, gearresteerd en afgevoerd naar het politiekantoor in Gent. Geboeid. Met de sirenes en zwaailichten aan. En waarom? Omdat we weigerden onze identiteitskaarten af te geven. Toen de stakingsacties financieel begonnen te wegen, besloot Delhaize namelijk dat het bedrijf liever honderdduizenden euro’s spendeerde aan juridische procedures dan de dialoog aan te gaan met de vakbonden. Via eenzijdige verzoekschriften verkreeg de directie in kort geding een hele resem uitspraken die ertoe dienden om het recht op collectieve actie onwerkbaar te maken. Deurwaarders werden er op uit gestuurd om die beschikkingen te betekenen. Daardoor riskeren actievoerders boetes tot honderdduizend (!) euro wegens hun deelname aan een stakingspost. Met andere woorden: wegens het uitoefenen van een fundamenteel mensenrecht. Dat is een praktijk waar België in 2011 reeds voor veroordeeld werd voor het Europees Comité voor Sociale Rechten, precies omdat die procedure op eenzijdig verzoekschrift het recht op collectieve actie schendt!

En de politie? Die wordt verplicht om daaraan mee te werken, in strijd met de wet en met de eigen deontologische code. De politie vraagt identiteitskaarten op wegens een vermeende schending van de openbare orde, om die vervolgens in strijd met het beroepsgeheim door te geven aan de deurwaarder. Zo kan de beschikking betekend worden en riskeren actievoerders duizenden euro’s boete. En deze praktijk escaleert. Ook mensen die klanten louter aanspreken en een pamfletje geven worden door politie en deurwaarder bedreigd. Zo’n actie – zonder blokkade dus – werd in Wondelgem ook beëindigd toen de politie ermee dreigde iedereen te arresteren op grond van een vermeende schending van de openbare orde. Collega’s werden deze week uit hun auto gehaald en in de combi gestoken voor ze zelfs maar konden parkeren, voor enige actie zelfs maar van start ging. De repressie is ongezien.

Deze evoluties gaan verder dan de zaak Delhaize, verder dan een systematische aanval op het stakingsrecht en het recht op collectieve actie. De repressie toont pijnlijk hard aan hoe het gesteld is met het recht op protest in België. Ze vertrekt van de premisse dat een schending van het commercieel belang van een bedrijf gelijkstaat aan een schending van de openbare orde. En dat van een bedrijf dat vorig jaar meer dan 2 miljard euro winst boekte. Zelfs het vreedzaam aanspreken van klanten wordt al onmogelijk. Waar eindigt dit? Welke gevolgen heeft dit voor andere actievoerders, zoals milieuactivisten? En waar zijn Vooruit, PS en Groen in dit debat? Het blijft verstikkend stil langs progressieve kant. Zonder protest laten ze het stakingsrecht, het recht op collectieve actie en het recht op protest afvoeren. Als criminelen. Geboeid en met de sirenes aan.

 

Dit is een overname van ACV Puls

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!