Foto: ACV Puls

ACV Puls eist met rechtszaak tegen Delhaize respect voor recht op sociale actie

ACV Puls neemt het niet langer dat Delhaize het grondwettelijk recht op sociale actie, waaronder het stakingsrecht, ondergraaft met eenzijdige verzoekschriften. Op vrijdag 9 juni om 8u30 start de rechtszaak in eerste aanleg die de vakbond aanspant voor de rechtbank in Gent.

donderdag 8 juni 2023 16:27
Spread the love

 

De vakbonden pikken het niet langer hoe megawinstgevende supermarktketen Delhaize elke vorm van sociale actie onmogelijk maakt met eenzijdige verzoekschriften. Daarom stapt ACV Puls naar de rechtbank.

“Het sturen van deurwaarders met dwangsommen, de politie die hard optreedt of het boeien van militanten aan vreedzame piketten, … dit is een aantasting van het grondrecht op staken en actie voeren”, zegt Kristel Van Damme, ACV Puls sectorverantwoordelijke voor de distributiesector bij.

“Iedereen kon op onze sociale media zien hoe het optreden van politie en deurwaarders bij Delhaize buiten alle proportie was en puur op intimidatie gericht.’’

Bovendien hebben de vakbonden fundamentele bezwaren tegen het wetsvoorstel van federaal minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) dat een betogingsverbod wil invoeren.

“Dit is een aantasting van de vrijheid van protest, meningsuiting én actievoeren. Het is een onrustwekkende tendens om steeds forser en repressiever op te treden tegen protest’’, weet Van Damme.

Waarom het gebruik van eenzijdige verzoekschriften zo gevaarlijk is voor de sociale strijd en voor elke vorm van maatschappelijk protest en voor de vrije meningsuiting leggen advocaten Jan Buelens en Hind Ryad van Progress Lawyers Network uit in onderstaande video (15:16, klik op icoon rechts onder in beeld voor NL ondertitels)(het artikel gaat verder onder deze video)

Een meer uitgebreide toelichting vind je tevens in dit geschreven interview met beide advocaten.

De vakbonden staan met deze mening niet alleen in het maatschappelijke middenveld. Hun bezorgdheid wordt gedeeld door middenveldorganisaties en ngo’s en door de Hoge Raad voor Justitie, de Orde van Vlaamse Balies en het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens.

“Wij hebben absoluut geen vertrouwen in de intenties van dit wetsvoorstel, te meer omdat we bij Delhaize de zwaar geëscaleerde druk op actievoerders aan den lijve hebben ondervonden.’’

ACV Puls verzamelt vrijdag 9 juni om 8u30 samen met de andere vakbonden en met meerdere sociale organisaties voor de rechtbank in Gent. ”We willen laten zien dat we het grondwettelijk recht op actievoeren niet zomaar laten aanvallen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!