Foto: Grietje Philips
IPS

Primeur: EU legt internationale sancties op wegens geweld tegen vrouwen

Op de vooravond van Internationale Vrouwendag heeft de Europese Unie voor het eerst sancties uitgevaardigd voor seksueel geweld en discriminatie van vrouwen. In totaal krijgen negen aan buitenlandse functionarissen en drie organisaties straffen opgelegd.

donderdag 9 maart 2023 18:13
Spread the love

 

Dinsdagavond kondigde de EU een sanctielijst aan voor grove schendingen van de vrouwenrechten, die later nog uitgebreid kan worden. Personen op de lijst kunnen niet meer naar de EU reizen en hun deviezen in het blok worden bevroren. Entiteiten binnen de EU mogen ook geen diensten meer verlenen aan de personen of organisaties.

Op de lijst staan onder meer de Afghaanse ministers van Onderwijs en Deugd en Ondeugd. Volgens de EU hebben zij Afghaanse vrouwen de toegang tot onderwijs ontzegd en de openbare ruimte minder toegankelijk gemaakt. Dat raakt volgens de EU aan hun basisrechten.

Seksueel geweld

Er staan ook vier Russen op de lijst, onder wie Ivan Ryabov, een Russische politie-officier. Als reden voor zijn sanctie vermeldt de EU de “detentie en marteling van vrouwelijke anti-oorlog demonstranten.” Twee hoge Russische legerofficieren krijgen ook strafmaatregelen opgelegd omdat ze zich in Oekraïne schuldig zouden hebben gemaak aan seksueel geweld.

Twee Zuid-Soedanese militieleiders krijgen sancties voor het gebruik van seksueel geweld als oorlogstactiek. Verder worden de Iraanse Qarchak-vrouwengevangenis, de Syrische Republikeinse Garde en een afdeling van de militaire inlichtingendienst van Myanmar als instelling bestraft voor hun “ernstige seksuele mensenrechtenschendingen op grond van geslacht”.

De sancties kwamen er op initiatief van Nederland. “Met deze sancties geven we een duidelijk signaal aan de daders dat ze niet wegkomen met hun misdaden”, zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. “Dit is ook een boodschap aan de slachtoffers: de EU zal u steunen, waar ter wereld u zich ook bevindt.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!