Na 4 jaar talmen vraagt Dokters van de Wereld op de Internationale Safe Abortion Day om duidelijkheid: komt de wet er nu wel of niet? “Al in 2019 klonk het dat er een meerderheid in de maak was voor een hervorming van de wet. 4 jaar later blijft dit voornemen nog steeds dode letter. Dit is een blamage voor alle 6 miljoen vrouwen in ons land. Zij hebben het recht te weten waar ze staan. Dat geldt ook voor de tienduizenden kwetsbare vrouwen zonder toegang tot zorg in ons land: zij worden onder de huidige wetgeving al decennialang structureel verhinderd bij hun zoektocht naar een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Hun hoop lag bij de nieuwe wet”, vertelt Ellen Verryt, Coördinator Vlaanderen Dokters van de Wereld.
Discriminerende lijdensweg
Wie als vrouw of meisje in ons land geen toegang heeft tot zorg, moet via een aparte procedure toestemming vragen voor een abortus aan het OCMW. “Dat op zich is al een vernederende en onaanvaardbare situatie, maar wat nog absurder is, is dat men vervolgens langs 6 à 8 zorgverleners moet passeren, soms tot 10 gesprekken moet doorlopen en tot 9 weken moet wachten vooraleer men (misschien) toestemming krijgt. Want ja, het gebeurt soms dat de abortusaanvraag op het eind van de rit alsnog wordt geweigerd.”
Slachtoffers van seksueel geweld
De huidige abortuswet schendt de basisrechten van de vrouw in ons land en doet aan uitsluiting van meisjes en vrouwen in uiterst kwetsbare situaties. Dat leidt regelmatig tot dramatische situaties, zoals slachtoffers van seksueel geweld die er door de huidige wetgeving niet in slagen om hun zwangerschap te laten afbreken. Of vrouwen die geen 9 weken lang kunnen wachten op het OCMW en moeten smeken bij hun omgeving om de abortus uit eigen zak te betalen.”
De klok tikt voor deze regering
Dokters van de Wereld helpt elke maand kwetsbare meisjes en vrouwen bij hun zoektocht naar een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Vanuit die terreinexpertise publiceerde Dokters van de Wereld een rapport dat ondertekend werd door meer dan 50 organisaties, waaronder alle Vlaamse abortuscentra.
Samen, en in de lijn van het rapport van het expertencomité vragen we de regering om nog voor de verkiezingen werk te maken van onder andere een vereenvoudigde en geharmoniseerde toegang tot abortus, ongeacht iemands administratieve of financiële situatie. Daarnaast om de periode waarbinnen een abortus mogelijk is op te trekken van 12 weken naar 18 weken zwangerschap voor alle vrouwen en meisjes die zich op het Belgisch grondgebied bevinden. En tot slot om de verplichte reflectietijd van 6 dagen te schrappen voor alle vrouwen en meisjes.