Dienstencheques. Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay

Dienstencheques: 90% van de bedrijven respecteert gezondheid van huishoudhulpen niet

In het voorjaar van 2022 voerde de sociale inspectie controles uit bij 175 dienstencheque-ondernemingen. Bij 159 bedrijven zag de inspectie zich verplicht om schriftelijke waarschuwingen op te stellen wegens inbreuken op één of meerdere bepalingen van de Welzijnswet. De vakbonden zeggen het sociaal overleg in de sector op.

dinsdag 31 januari 2023 15:45
Spread the love

 

Verschillende studies tonen enorme aantallen medische klachten in de dienstencheque-sector aan. Huishoudhulpen maken 35 keer meer kans op musculoskeletale aandoeningen dan werknemers in andere sectoren, en 260 procent meer kans op langdurige arbeidsongeschiktheid gedurende de eerste 5 jaar in de sector. Schokkende cijfers die veel werkgevers niet lijken te verontrusten gezien de resultaten van de door het kabinet van minister Dermagne gepubliceerde controles.

De vakbonden, ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB, willen dat de werkgevers een gezamenlijke verklaring ondertekenen waarin het inspectieverslag volledig wordt erkend en waarin zij hun leden tot actie aanzetten om de wetgeving te doen naleven. Tot dat gebeurt blijven de vakbonden weg van het sociaal overleg.

De werkgeversorganisatie Federgon, die de commerciële dienstenchequebedrijven vertegenwoordigt, wil geen gezamenlijke verbintenisverklaring ondertekenen. De federatie is ook niet bereid om de intrekking van de erkenning te vragen van bedrijven die de regels niet naleven.

De sector wordt voor 70 procent met overheidsgeld gesubsidieerd.

 

Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!