Foto: bomablog.eu/schoonmaakmateriaal-huishoudhulp/
Interview -

Afschaffing eindejaarspremie voor poetshulp: belastinggeld voor aandeelhouders

De federaties van de dienstencheque-sector hebben in december vorig jaar de CAO over de eindejaarspremie eenzijdig opgezegd. Daardoor dreigen de poetshulpen aan het eind van dit jaar gemiddeld 396 euro mis te lopen. Ook de toeslag bij economische werkloosheid valt weg. De vakbonden laten het er niet bij, en verzamelden vandaag in Brussel om hun actieplannen te bespreken.

woensdag 7 februari 2024 15:41
Spread the love

 

We bellen met Henk Vanthournout, secretaris van ACV Voeding en Diensten, net na de vergadering. Die ging door in Tour & Taxis in Brussel, in een zaaltje, niet toevallig, tegenover de kantoren van sectorfederatie Federgon. We horen een flink fluitconcert op de achtergrond. “De dames zijn woest”, zegt de secretaris. Ruim 400 vakbondsmilitanten daagden op voor de vergadering.

Het minimumloon in de sector bedraagt 13,36 euro per uur. Veel van de poetshulpen werken bovendien deeltijds, vooral omdat het zwaar werk is. “Toch willen ze niet als ‘zwak’ gezien worden”, zegt vakbondsman Vanthournout. “Ze hebben stuk voor stuk heel wat capaciteiten. Ze doen hun werk ook graag. Als vakbond kennen we ons publiek. We kunnen hen verenigen rond onze eisen. Zo vinden ze ook steun bij elkaar, en zelfrespect.”

Tot 6 miljoen euro winst

De werkgeversfederaties zegden de cao op omdat de bedrijven in financiële moeilijkheden zouden zitten. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Meer dan 80 procent van de huishoudhulpen werken voor bedrijven die winst maken. “Sommige van die bedrijven maken tot 6 miljoen euro winst,” weet Vanthournout.

“Het gaat om een sector die leeft van overheidssubsidies. Voor elke dienstencheque die je uitgeeft, wordt er belastinggeld toegevoegd. De afschaffing van de eindejaarspremie is een transfer van de belastingbetaler naar de aandeelhouder, en we vinden dat de politiek daar tegen moet optreden.”

De sector wordt voor 70 procent met belastinggeld gefinancierd, per jaar gaat het over een bedrag rond de 2 miljard euro. ACV Voeding en Diensten, ABVV Dienstencheques en ACLVB lanceren een gemeenschappelijke website waar je een kaart vindt met de locaties van de grootste aandeelhouders uit de sector.

“Dienstencheques moeten duurder worden. We weten dat de gebruikers daar klaar voor zijn. Ze willen meer betalen, als het geld dan terechtkomt waar het terecht moet komen, bij de poetshulpen”, zegt Henk Vanthournout.

Massale inbreuken op de Welzijnswet

Een recente inspectieronde toont aan dat er nog steeds inbreuken op de Welzijnswet worden begaan in meer dan de helft van de dienstencheque-bedrijven. Zo vindt er in 55 procent van de gevallen geen intakegesprek plaats bij nieuwe klanten. In zo’n intakegesprek moet nagegaan worden of de klant het juiste materiaal ter beschikking stelt van de poetshulp, zodat veilig gewerkt kan worden.

Als poetshulp loop je een verhoogde kans op musculoskeletale aandoeningen (overkoepelende term voor pijn in spieren, beenderen, pezen, ligamenten en gewrichten inclusief hun zenuwen, kraakbeen en slijmbeurzen). Je maakt ook tot 260 procent meer kans om in de eerste 5 jaar blijvend arbeidsongeschikt te worden dan in andere sectoren.

36 procent van de onderzochte bedrijven maakt niet eens een risicoanalyse, nochtans de basis voor veiligheid op het werk. “Een risicoanalyse voor zwangere vrouwen is bijvoorbeeld erg belangrijk in onze sector, waar 90 procent van de werknemers vrouw is”, zegt Henk Vanthournout.

“Dit is de tweede inspectieronde, na een eerste in 2022. Deze keer zijn er ook processen verbaal opgesteld. Wij gaan die gebruiken om veiligere werkomstandigheden te eisen. Als die er niet komen, moeten de vergunningen ingetrokken worden van bedrijven die zich niet aan de regels houden.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!