Foto: alecperkins, Flickr / CC BY 2.0 (more information about this work see below article)
Monica Cruz, Peoples Dispatch,

Lid van rechtse burgermilitie Rittenhouse niet schuldig bevonden aan moord op twee antiracistische betogers

Het voor lange tijd meest op de voet gevolgde moordproces bevestigt de stelling dat in de VS politieagenten en racisten het recht hebben om te doden.

woensdag 24 november 2021 15:17
Spread the love

 

Na vier dagen beraad werd door een jury de 18-jarige Kyle Rittenhouse vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem voor het doden van twee betogers in Kenosha, Wisconsin op 25 augustus 2020. Duizenden actievoerders gingen die avond de straat op om te protesteren tegen het schietincident van 23 augustus waarbij Jacob Blake verlamd raakte nadat politieagenten van Kenosha hem zeven keer in de rug hadden geschoten. Rittenhouse was vanuit zijn thuisstaat Illinois naar Kenosha gereisd om zich daar tijdens de protesten bij een rechtse militie te voegen.

Vijf zware misdrijven, waaronder opzettelijke doodslag, werden Rittenhouse ten laste gelegd. Zelf argumenteerde hij dat hij uit zelfverdediging handelde toen hij zijn semiautomatisch geweer afvuurde en daarmee Joseph Rosenbaum en Anthony Huber doodde en Gaige Grusskreutz verwondde.

De gerechtelijke procedures bulkten van de bizarre maneuvers van rechter Bruce Schroeder. Hij liet Rittenhouse zelf de namen van de plaatsvervangende juryleden uit een soort van loterijtrommel halen. Ook sprak de rechter zich op verzoek van de verdediging uit tegen het gebruik van de term ‘slachtoffers’ om te verwijzen naar de mensen die Rittenhouse had neergeschoten. Maar wanneer de verdediging de betogers ‘plunderaars’, ‘herrieschoppers’ en ‘brandstichters’ noemde, zag hij daar geen graten in.

De rechter liet zijn vooringenomenheid aangaande de stappen en inspanningen van de verdediging duidelijk blijken. Hij ging soepel mee in de stelling van de verdediging dat de aanklager de videobeelden van het schietincident “had vervormd”, door een ingezoomde versie van een video met hoge resolutie te gebruiken. Bij die gelegenheid trakteerde hij de hoofdaanklager zelfs op een uitbrander. Ook gelastte hij een pauze van 10 minuten in om Rittenhouse weer even bij zijn positieven te laten komen nadat hij tijdens zijn getuigenis een inzinking had gekregen.

Verdict geeft vleugels aan het door de overheid gedoogd rechts geweld

Op tientallen protestmanifestaties tijdens de antiracistische opstand in de VS in 2020, waren gewapende rechtse elementen aanwezig. Ze deden dat – naar eigen zeggen – om eigendommen te beschermen. Op een moment dat de natie met haar systemisch racisme werd geconfronteerd, voelden deze fascistische groepen zich gesterkt door Trump en zijn retoriek ten gunste van het politieapparaat. Rechtse milities zijn niet nieuw in de geschiedenis van de VS. In het verleden kwamen ze al vaker in actie bij het ontstaan van volksbewegingen tegen racisme en voor arbeidersrechten.

Op een persconferentie na de bekendmaking van het verdict riep de oom van Jacob Blake uit: “Er loopt een racistische lijn van de rechtszaal via het politiebureau naar het kantoor van de burgemeester. Allemaal hebben ze bloed aan hun handen.”

Alles bij elkaar genomen vormt de uitspraak in de zaak Rittenhouse een gevaarlijk precedent. Ze toont hoe de VS omgaat met het fenomeen van de rechtse burgermilities. Rechts krijgt nu het signaal dat een misdaad als het neerschieten en doden van antiracistische betogers, ongestraft kan blijven. Los van de specifieke argumenten en bijzonderheden van de rechtszaak zelf, onderstreept dit verdict de onderliggende oorzaak van de antiracistische opstand in 2020 en maakt het tegelijk een massale heropleving van deze beweging onvermijdelijk.

De Party for Socialism and Liberation schreef het volgende: “Het verdict geeft, tot woede van velen, nog maar eens aan hoezeer het kapitalistische rechtssysteem in de VS doordrongen is van het idee van witte suprematie … Maar terreur zal de antiracistische beweging niet tot passiviteit nopen. In Kenosha en over het hele land trekken op dit eigenste moment betogers de straat op om aan te geven dat deze grove belediging van het rechtswezen hen niet tot zwijgen kan brengen.”

 

Dit artikel door Monica Cruz verscheen op 20 november 2021 op Peoples Dispatch en werd vertaald naar het Nederlands door Ronald Decelle. Monica Cruz is verslaggever bij het Amerikaanse mediakanaal Breakthrough News.

Foto: alecperkins , Flickr / CC BY 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!