"National March Against Police Violence Washington DC USA 50309". Foto door tedeytan, Flickr / CC BY-SA 2.0.

#21DaysAgainstRacism, dag 15 gaat hand in hand met Internationale Dag tegen Politiegeweld

België wacht al 21 jaar op een interfederaal actieplan tegen racisme (NAPAR). De coalitie NAPAR startte daarom begin maart de campagne #21DaysAgainstRacism. Door elke dag statements en feiten over structureel racisme te delen telt de coalitie af naar de Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart én zet ze de hoogdringendheid van een interfederaal actieplan opnieuw hoog op de agenda. Vandaag, 15 maart, staan de statements in het teken van Internationale Dag tegen Politiegeweld.

dinsdag 15 maart 2022 20:44
Spread the love

 

NAPAR België, de coalitie van meer dan 65 organisaties die reeds lange tijd een interfederaal actieplan tegen racisme (NAPAR) wil opzetten en realiseren in ons land, startte op World Zero Discrimination Day 1 maart de campagne #21DaysAgainstRacism.

De experten die vandaag op 15 maart 2022, Internationale Dag tegen Politiegeweld, aan het woord komen zijn Kati Verstrepen van de Liga Voor Mensenrechten en Mouhad Reghif en Nordine Saïdi, respectievelijk woordvoerder en oprichter van het antiracistisch collectief Bruxelles Panthères.

“In 2001 beloofde de overheid een antiracismeplan op de Wereldconferentie tegen Racisme in Durban, 21 jaar later is er nog altijd geen plan”, benadrukt de NAPAR-coalitie op hun website. “Politieke actie blijft vaak beperkt tot het veroordelen van individuele uitlatingen van racisme, terwijl structureel racisme een probleem is dat zich verankert in alle lagen van de samenleving en daarom een gecoördineerde aanpak over alle gewesten vereist.” Op 1 maart, ook bekend als World Zero Discrimination Day, lanceerde de NAPAR-coalitie daarom de campagne #21DaysAgainstRacism.

Deze twee van de verschillende statements die NAPAR België in het kader van de campagne #21DaysAgainstRacism organiseert, zijn overgenomen van de Instagrampagina van de NAPAR-coalitie, waar je alle statements over institutioneel en structureel racisme kan lezen.

Nordine Saïdi en Mouhad Reghif van antiracistisch collectief Bruxelles Panthères:

“Tot op heden zijn rechtszaken tegen vermeende moorddadige politieagenten zeldzaam. Impliciet zeggen politiemisdrijven zo simpelweg aan niet-witte mensen: “Niet alleen zijn jullie geen volwaardige mensen – zoals witte mensen – we kunnen jullie zelfs ongestraft de dood injagen.”

Nordine Saïdi van Bruxelles Panthères. Foto: Mouhad Reghif

Mouhad Reghif en Nordine Saïdi wijzen erop dat België al jarenlang door de Europese autoriteiten en de agentschappen van de Verenigde Naties op de vingers getikt worden wegens geweld, racisme, etnisch profileren en misbruik door de politie. “Er is echter niets veranderd, onze ervaring is zelfs dat het alleen maar erger wordt.”

“Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn er minstens twintig mensen om het leven gekomen omdat de politie, om de een of andere reden, hun pad kruiste. Uit al deze feiten kunnen we slechts één onwrikbare regel trekken: het is onmogelijk om aan het brede spectrum van institutioneel geweld te ontsnappen als je zwart, Arabisch, moslim, Roma, migrant, of een persoon zonder papieren en verblijfsvergunning bent.”

Daarnaast willen ze duidelijk maken dat politiegeweld nooit een ‘blunder’ is. Ze hopen dat mensen begrijpen en onthouden dat politiecriminaliteit nooit als doodslag of als opzettelijk wordt veroordeeld. “Het is geen blunder, maar een van de ontmenselijkende structurele voorzieningen van de bestuursvormen waaraan niet-witte bevolkingsgroepen worden onderworpen.”

“Het is er om ontzetting en verwoesting te zaaien in de harten en geesten van nabestaanden en hun gemeenschappen, het is er om ons te doen opgeven om als mensen te worden behandeld. Het spaart geen enkele niet-witte persoon en is er om ons te terroriseren”, aldus Nordine Saïdi en Mouhad Reghif van Bruxelles Panthères.

Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga Voor Mensenrechten:

“Slachtoffers van politiegeweld zijn disproportioneel personen van kleur. Adil, Mehdi, Mawda, Samira, en vele anderen. De lijst is veel te lang.”

Kati Verstrepen. © Martine Coene

De voorzitter vertelt over structureel racisme in onze samenleving, waar niemand aan ontsnapt. “En ook onze politiediensten niet.” Het is, zo vertelt ze, heel duidelijk dat mensen van kleur vaker gecontroleerd worden door politie, zonder aanleiding. Ondanks dat er weinig cijfermateriaal voorhanden is.

“Slachtoffers van politiegeweld zijn disproportioneel personen van kleur. Zo zijn er recent een heel aantal jonge mannen zonder wettig verblijf onder vreemde omstandigheden in politiecellen gestorven. De verhalen zijn er, maar er wordt nog te weinig actie ondernomen.” Daarom, zo vertelt Kati Verstrepen, “vragen wij binnen de NAPAR-coalitie om een structurele aanpak van racisme bij de politie, een effectief tuchtbeleid dat politieagenten die zich hieraan schuldig maken bestraft en een verbeterd klachtenmechanisme voor slachtoffers zodat zij verhaal kunnen halen. De politie moet de veiligheid van ons állen garanderen.”

 

Lees ook: Proces Bruxelles Panthères: “Als Nordine was veroordeeld, zou elke activist gevaar lopen”

Maandag 21 maart 2022 is Internationale Dag tegen Racisme en zondag 20 maart vinden er verschillende acties plaats, bekijk hier waar je mee kan actievoeren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!