Foto: Facebook Act for Climate Justice
Reportage, Economie, Milieu, Politiek, België - Act For Climate Justice, Actions citoyennes contre les mesures gouvernementales

Act for Climate Justice en de Gele Hesjes beëindigen de blokkade van BNP Paribas Fortis

De 150 activisten van Act for Climate Justice en de Gele Hesjes beëindigden om 12u hun blokkade van het investeringskantoor van BNP Paribas Fortis. Sinds 7u deze ochtend verhinderden beide groepen de toegang tot het gebouw om een sociaal en ecologisch rechtvaardige transitie te eisen. Om 12u stelden de activisten vast dat het gebouw gesloten blijft en hieven ze hun blokkade op.

maandag 18 maart 2019 17:48
Spread the love

De blokkade was één van een reeks acties de afgelopen 24 uur. Actievoerders kleefden ook op meer dan 250 bankautomaten stickers met daarop “Met ons geld werden de banken gered en hebben ze hun klimaatvernieling verder gezet.” De Gele Hesjes blokkeerden sinds zondagnacht onder andere het oliedepot van Total in Feluy en het bedrijf Cargill in Gent.

In Brussel bleven 150 activisten van Act for Climate Justice 5 uur vastgeketend aan buizen en betonnen blokken voor het investeringscentrum van BNP Paribas Fortis. Om 12u stelden de activisten vast dat het gebouw gesloten blijft en hieven ze de blokkade op.

Volgens de klimaatactivisten en de Gele Hesjes, zijn de verantwoordelijken voor de sociale crisis en de ecologische crisis dezelfde: multinationale bedrijven en de financiële sector die zowel de natuur als mensen uitbuiten voor maximale winst. “Het UNIPCC beklemtoonde al de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen.
Ondanks deze waarschuwing, blijven de Belgische banken miljarden investeren in de fossiele brandstofsector”, aldus Camille voor Act for Climate Justice. “Deze investeringen staan een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid in de weg. In afwachting van wetten, blokkeren wij daarom deze investeringen met onze lichamen.”

Nog volgens de deelnemers aan de actie moet de ecologische transitie gefinancierd worden door de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming. Ze veroordelen met klem “de hypocrisie van BNP die aankondigt deze week 267 agentschappen te sluiten, waarmee ze 2.200 banen op de tocht zetten, terwijl het bedrijf meer dan 1,8 miljard euro winst maakte in 2018.”

Act for Climate Justice en Actions citoyennes contre les mesures gouvernementales roepen iedereen op om mee te doen en samen te strijden voor sociale en ecologische rechtvaardigheid. In afwachting van volgende acties, roepen ze op om actie te ondernemen via de website www.wakeupyourbank.be.


Meer info, foto’s en video’s van de actie vind je op hun Facebookpagina.

Een korte Facebook Live:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!