Vuilnisophalers blokkeren de toegang tot hun depot in Toulouse. Twitter: @RevPermanente
Mediakritiek -

Frankrijk anno 2023, niets te melden? Beeldmateriaal genoeg, beste media

De beelden spreken voor zich. En toch is er de vanzelfsprekendheid waarmee de Europese media, de Belgische incluis, de politierepressie in Frankrijk laten passeren als een nieuwtje tussendoor, terwijl de Raad van Europa, de VN en mensenrechtenorganisaties er schande over spreken. Een overzicht van de politiestaat op amper een uur rijden van Brussel.

donderdag 30 maart 2023 08:13
Spread the love

 

Er is geen tekort aan beeldmateriaal over de politierepressie tegen de sociale protesten in Frankrijk. Daar kan het probleem alvast niet liggen. Ook afstand is geen probleem, de Franse grootstad Rijsel ligt op amper anderhalf uur rijden van Brussel. Taal is al evenmin een hinderpaal, journalisten die in België buitenlandse politiek volgen zijn ofwel Franstalig of spreken voldoende Frans.

De balans van het geweld tijdens de sociale protesten van de voorbije weken ligt zo overweldigend eenzijdig aan de kant van de politie dat je heel lang moet zoeken naar beelden die het tegendeel bewijzen, je zal ze niet vinden. Toch doen kranten, radio, tv alle moeite om ‘neutraal’ over ‘het geweld aan beide zijden’ te berichten.

Het antwoord op zoveel media-onverschilligheid tegenover wat aan onze voordeur gebeurt is op deze nieuwssite al meerdere malen aan bod gekomen. De boventoon van ‘het debat’ wordt gevoerd door personen, politici, journalisten die het OK vinden dat misdaden alleen hoeven aangeklaagd als zijnde ‘misdaden’ wanneer ze door vijanden-tegenstrevers-opponenten worden begaan.

Er valt nog zoveel meer te zeggen over de selectieve verontwaardiging die we dagelijks op onze schermen aangeboden krijgen, de beelden zijn echter sprekend genoeg, verdere commentaar is overbodig. Dit is wat uw media u besparen.

Eerst enkele beelden van internationale solidariteit met de Franse actievoerders:

Italiaanse solidariteit:

Griekse solidariteit:

Argentijnse, Zwitserse, Italiaanse, Griekse en Duitse solidariteit

Op de eerste clip hieronder is een radiogesprek te horen waarin de politie weigert een ambulance door te laten voor een zwaar gekwetste persoon, die een hand verloor door een door de politie op korte afstand horizontaal afgevuurde traangasgranaat. Bemerk verder hoe vreedzaam de betogingen verlopen en hoe de Franse politie daar op reageert.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!