De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belgen vervoegen pensioenprotest in Rijsel

maandag 13 januari 2020 15:06
Spread the love

Sinds september komen de Franse werknemers op straat tegen de pensioenhervorming van de regering Macron. Deze wil de huidige pensioenstelsels afbreken en vervangen door een pensioen met punten, dat voor het gros van de Fransen een verlaging van het pensioen en een verhoging van de pensioenleeftijd inhoudt. Zaterdag was een belangrijke dag voor de protesten met betogingen in alle grote steden. Meer dan 100 leden van de PVDA-PTB zakten af naar Rijsel om de Franse arbeiders te versterken. Ook de christelijke bediendenvakbond CNE en het ABVV waren vertegenwoordigd. De betogingen boekten succes.

De Belgen konden rekenen op een warm welkom. De Belgische betogingen tegen het ‘puntenpensioen’ van de regering Michel in 2017 waren succesvol, en dit geeft de Fransen moed om hun eigen liberale regering te bekampen. Raoul Hedebouw (PVDA) overhandigde een checque van €5.000 aan de lokale actievoerders. Ook Robert Verteneuil (voorzitter ABVV) en PVDA-vertegenwoordigers Gaby Colebunders lieten van zich horen.

De tijd dringt voor de syndicalisten, want op 24 januari wil Macron het beruchte plan presenteren aan de Raad van ministers. De plannen zijn van toepassing op bijna alle Franse werknemers. In de betoging van Rijsel liepen kunstenaars, advocaten, studenten en gele hesjes dan ook door elkaar. Tous ensemble!

De Rijselse betoging werd, een dag voor ze moest plaatsvinden, plots verboden. De motivatie zegt veel over de prioriteiten van de overheid: De betoging mocht niet doorgaan in het stadscentrum door de soldenperiode. De vakbonden beslisten toch te starten op het originele parcours. Toen de betoging het centrum naderde, werd de CGT (Confédération générale du travail, de op één na grootste vakbondsfederatie) geconfronteerd met een politielinie en al snel brak er een krachtmeting uit.

Bij het afvuren van de eerste traangasgranaten weerklonk de slogan: “Tout est à nous, rien n’est à eux!”

De gelaten sfeer in de rest van de betoging sloeg snel om toen traangasgranaten midden in de massa terechtkwamen. De politie had intussen alle zijstraten en zelfs de achterkant van de betoging afgesloten. Daarna volgde een onverwachte charge van de CRS (nationale ordetroepen) die de betoging in twee stukken sneed en met veel intimidatie de betogers voor zich uit begon te duwen.

Betogers die de actie wouden verlaten, werden bruut teruggeduwd. De politie was uit op escalatie in plaats van op een vreedzaam verloop van de betoging. Ze wil haar burgers niet beschermen, maar met sterke repressie mensen ontmoedigen om nog de straat op te gaan. Feiten die voor gehavende Franse betogers al lang geen nieuws meer zijn.

Later hoorden we dat gelijkaardige scenario’s zich voltrokken in de meeste steden. De acties waren een succes, want die avond hoorden we in de Franse media dat Macron zijn plannen rond de pensioenleeftijd reeds aan het wijzigen was.

Voor onze Belgische delegatie was het duidelijk dat internationale solidariteit ons allen versterkt. Wij voelden ons geïnspireerd door de vastberadenheid van de Fransen, en de Fransen waren duidelijk gesterkt door de talrijke aanwezigheid van hun Belgische kameraden.

 

Tout est à nous, rien n’est à eux!

 

 

Kasper Libeert en Dries De Decker waren aanwezig bij de Belgische solidariteitsdelegatie in Lille op 11 januari.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!