Analyse, Nieuws, Europa, Economie, Politiek -

De benoemingen van Macron hebben niks te maken met politieke vernieuwing

De eerste topposities onder president Emmanuel Macron zijn bekend. Patrice Strzoda zal de kabinetschef worden van Macron en Edouard Philippe wordt premier. Van politieke vernieuwing is geen sprake, van een verderzetting van het verleden des te meer.

dinsdag 16 mei 2017 11:25
Spread the love

Frankrijks nieuwe Eerste Minister Edouard Philippe is een oude gekende in de Franse politiek. Sinds 2010 is hij burgemeester van de havenstad Le Havre en sinds 2012 parlementslid. Net als Macron is Philippe iemand die de Franse elite-instellingen doorlopen heeft. Hij studeerde af aan het instituut voor politieke wetenschappen ‘Sciences Po’ en de presitgieuze Ecole Nationale de l’Administration. Ook Macron is een product van die instelling, net zoals ongeveer alle topfiguren in de Franse politiek en administratie.

Tijdens zijn studentenjaren militeerde Philippe voor de PS. Maar na twee jaar gaf hij daar de brui aan en zocht hij aansluiting bij de rechterzijde van het politieke spectrum. Philippe was lid van Les Républicains, de partij van Nicolas Sarkozy en presidentskandidaat François Fillon. Tijdens de voorverkiezingen in 2016 was Philippe woordvoerder van Alain Juppé. Echt progressief kan je Philippe dus niet noemen. In 2013 onthield hij zich bij een stemming over het homohuwelijk. Tijdens de voorbije presidentsverkiezingen verklaarde hij uitdrukkelijk “niet tot het kamp van Macron te behoren”.

Edouard Philippe is ook gelieerd aan de nucleaire sector. In het verleden werkte hij voor het multinationale atoomenergiebedrijf Areva. In 2007 werd Philippe er directeur communicatie en public relations bij Areva. Die ronkende titel is een eufemisme voor lobbyist. Door zijn toedoen werd een akkoord getekend tussen de Franse staat en de regering van Niger om uranium te ontginnen op Nigeriaanse bodem. Van de winsten op deze ontginning vloeide niets terug naar de lokale bevolking die zich op zijn beurt hevig verzette.

Mr. Flashball

Patrice Strzoda zal het kabinet van de Franse president leiden. De benoeming van Strzoda kan op minder mediabelangstelling, maar is daarom niet minder omstreden. Strzoda was directeur van het kabinet van de vorige Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Hij werd directeur van het kabinet van de Eerste Minister toen Cazaneuve die functie opnam in december 2016.

Cazaneuve en Strzoda stonden in voor de binnenlandse veiligheid ten tijde van het massale protest tegen de Loi Travail. Dat protest werd bijzonder hardhandig aangepakt door de politie- en veiligheidsdiensten. Strzoda heeft daarom de bedenkelijke bijnaam ‘Mr. Flashball’. Flashballs zijn rubberkogels ter grootte van een golfbal die tijdens manifestaties op de menigte worden geschoten. Twee mensen verloren in 2016 een oog na geraakt te zijn door een flashball.

Trojaans paard

In de meeste media wordt Macron geportretteerd als de grote vernieuwer die zich boven de zogenaamd twintigste eeuwse categorieën van ‘links’ en ‘rechts’ verheft. De realiteit oogt echter anders. Voorlopig wijst alles erop dat Macron een doorstart betekent voor het Franse establishment en een verdere verrechtsing van de Franse politiek. Macron is een soort Trojaans Paard. Onder het mom van vernieuwing en een breuk met het verleden brengt hij dezelfde elites opnieuw aan de macht.

Bij vakbonden en linkse partijen zet men zich nu reeds schrap voor het sociaal-economische beleid van Macron. Er wordt verwacht dat Macron een sociale blitzkrieg zal voeren en dat hervormingen van de arbeidsmarkt per decreet zullen doorgevoerd worden. Op 19 juni vindt er al een betoging plaats in Parijs tegen president Macron.

take down
the paywall
steun ons nu!