Reportage, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Antwerpen -

Leden Trekt Uw Plant blijven aangehouden

Enkele tientallen leden en sympathisanten van Trekt Uw Plant vzw, een vereniging van Belgische cannabisconsumenten, verzamelden deze middag voor het Justitiepaleis in Antwerpen. Ze waren hoopvol dat de drie aangehouden leden zullen vrijkomen. "Een vzw die altijd open is in haar communicatie met de stad. Waarom willen ze hier nogmaals een zaak van maken", vragen de leden zich af. Eens binnen kwam het verdict. Voor de drie aangehouden leden wordt de aanhouding verlengd met 30 dagen. Ongeloof en verbijstering alom. 

dinsdag 9 mei 2017 17:23
Spread the love

Amper vijf minuten waren ze binnen toen ze het verdict hoorden van de advocaat van één van de beklaagden. Het argument voor een verlengde aanhouding is “recidivisme”. De leden en sympathisanten konden het amper geloven toen ze buitenkwamen. De moeder van één van de beklaagden viel in tranen op de grond.  “Dat kan niet, dat kan niet, dat maakt me kapot”, riep ze huilend.
“Ik snap hier helemaal niets van”, zegt Cindy, één van de leden van de club. Cindy verzorgt net als een aantal andere leden de plantjes voor medische patiënten. De vzw wordt momenteel overspoeld met paniektelefoontjes van leden die medisch gebruiken. Zij moeten nu terug het illegale circuit in. En onzuivere cannabis op straat kopen of naar Nederland gaan.

“De politie is vrijdag binnengevallen bij een deel van de plantenverzorgers, bestuursleden van Trekt uw Plant vzw. Achttien leden moesten mee naar het politiebureau, waaronder: Els, Manu en Francesco. Zij zijn nog aangehouden, terwijl de rest naar huis kon, waarvan twee wel met voorwaarden. We weten nu niet wat er verder zal gebeuren”, zegt Cindy.

Cannabis bevrijdingsdag

Cindy schudt haar hoofd nog steeds vol ongeloof. “Er is nooit iets gecommuniceerd door de stad. We zijn altijd heel open geweest over de activiteiten van de club. We hebben trouwens net onze vergunning gekregen voor ons jaarlijkse event, ‘ Cannabis-bevrijdingsdag’, dat over twee weken zal plaatsvinden, maar zoals het er nu naar uitziet zal het niet meer doorgaan.” 

Wim en zijn vriendin zijn al twee jaar lid van de TUP en kwamen de leden ondersteunen. “We hadden gehoopt op een vrijlating vandaag maar zoals het er nu naar uitziet willen ze tot op het bot gaan. Wij houden ons in de club vooral bezig met de medische patiënten. We hebben de afgelopen maanden heel wat mensen met chronische pijnen, met kanker en MS geholpen. Het zijn vaak hartverscheurende verhalen. We zien gewoon dat het spul goed werkt bij deze mensen. En dan krijgen we dit. Waar moeten deze medische gebruikers nu naartoe?”

Twee jaar geleden in een rolstoel 
“Ik ben zelf ook patiënt en heb in die twee jaar gezien welke positieve effecten cannabis op me heeft. Twee jaar geleden zat ik nog in een rolstoel met een zuurstofapparaat en een pak medicijnen. Kijk nu eens hoe ik eraan toe ben. Bart De Wever moet eens een chronische ziekte krijgen zodat hij voelt in welke situatie deze mensen zitten. Een keuze maken tussen dozen medicijnen met bijwerkingen of een plantje”, reageert Wim kwaad.

“In heel deze discussie moet je toch kijken wat goed is voor de mensen. Waarom steken ze zoveel financiële middelen in het vervolgen van een cannabisclub en niet in een deftig onderzoek naar cannabis dan kunnen we eens een discussie ten gronde voeren”, besluit Wim. De advocaten overwegen alvast in beroep te gaan.

Twee keer vervolgd en vrijgesproken

De vzw Trekt Uw Plant (TUP) werd in 2006 opgericht als eerste Cannabis Social Club van België. Ze hebben net als alle ander vzw’s hun statuten in het Belgische Staatsblad laten publiceren. TUP komt op voor het recht op teelt voor eigen gebruik door volwassenen.  Ze baseren zich op de ministeriële richtlijn die het bezit van één cannabisplant, door een meerderjarige, bestemd voor persoonlijk gebruik, zonder verzwarende omstandigheid noch verstoring van de openbare orde, buiten vervolging stelt. 

Bij TUP verzorgen verschillende leden op biologische wijze hun eigen plant, en die van andere leden. Binnen de club is er telkens één plant per lid in teelt en dit in kleinschalige persoonlijke kweekplaatsen. 

Trekt Uw Plant telt 450 leden verdeeld over vier afdelingen: Antwerpen, Brussel, Mechelen en Oost-Vlaanderen. TUP is in het verleden reeds tweemaal vervolgd geweest, maar zijn hebben telkens de vrijspraak bekomen bij het Antwerpse Hof van Beroep.

Een reactie van stand up comedian Nigel Williams net voor de zitting.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!