Foto. Staff Sgt. Jeff Parkinson, Public Domain

Duitsland legaliseert cannabis. Waar wachten wij op?

De Duitse regering heeft een opmerkelijk voorstel ingediend om cannabis te legaliseren. Indien de wet van kracht wordt zullen Duitsers de drug kunnen kweken, bezitten en consumeren voor recreatieve doeleinden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor het Europese drugsbeleid. Waar wacht België op om hetzelfde te doen?

vrijdag 14 april 2023 15:24
Spread the love

 

Twee fasen

De gedeeltelijke legalisering verloopt in twee fasen. In een eerste fase wordt de teelt en distributie van cannabis mogelijk gemaakt in zogenaamde cannabisclubs. Vanaf 18 jaar mag men daar maximaal 25 gram cannabis per dag kopen en maximaal 50 gram per maand. Thuiskweek van maximaal drie ‘vrouwelijke bloeiende planten’ wordt ook toegestaan.

Er zijn wel restricties. In de buurt van scholen wordt het openbaar gebruik verboden, en in de voetgangerszones van steden tot 20.00 uur.

In een tweede fase wordt de verkoop via gespecialiseerde winkels met een vergunning in modelregio’s uitgetest.

Het huidig wetsvoorstel is veel minder ambitieus dan het oorspronkelijk plan van de regering

Het huidig wetsvoorstel is veel minder ambitieus dan het oorspronkelijk plan van de regering. In oktober had Karl Lauterbach, de minister van volksgezondheid een voorstel ingediend voor de vrije verkoop zoals in Nederland. Maar er kwam weerstand vanuit de Europese Unie.

In plaats van de vrije verkoop in coffeeshops gebeurt de verkoop in ‘cannabisclubs’ zonder winstoogmerk, naar het voorbeeld van vergelijkbare regelingen in Malta en Spanje.

War on drugs mislukt

Volgens Karl Lauterbach is het beleid om cannabis strafbaar te stellen “mislukt”. Hij stelt vast dat het aantal druggerelateerde misdrijven jaar na jaar toeneemt en dat een verscherping van het strafrecht nergens toe leidt. “We weten dat we niet verder komen door alleen het strafrecht aan te scherpen.”

Hij wordt daarin bijgetreden door Marco Buschmann, de minister van Justitie: “Het verbod op cannabis criminaliseert talloze mensen, dwingt hen tot criminele structuren en kost handenvol geld voor de wetshandhavingsinstanties. Het is tijd voor een nieuwe aanpak die meer eigen verantwoordelijkheid toelaat.”

“Het verbod op cannabis criminaliseert talloze mensen, dwingt hen tot criminele structuren en kost handenvol geld”

Er is ook een belangrijk gezondheidsaspect verbonden aan de legalisering. Vandaag de dag is er een toenemende maatschappelijke aanvaarding van cannabisgebruik, maar de gebruikers kunnen momenteel alleen in subculturen en zonder kwaliteitscontrole aan de roesmiddelen geraken. Volgens Lauterbach zal de legalisatie daarom “meer zekerheid” bieden.

De nieuwe wet zal consumenten namelijk beter beschermen tegen onzuiverheden en giftige stoffen. “We willen de zwarte markt bestrijden, we willen drugscriminaliteit terugdringen en grip krijgen op de gestaag groeiende toxiciteit van cannabisproducten”, als Lauterbach.

Waar wachten we op?

De illegaliteit van drugs veroorzaakt woekerprijzen en genereert daardoor zware criminaliteit. De rechterzijde zweert bij een gespierde en strafrechtelijke aanpak, maar die heeft zijn failliet herhaaldelijk bewezen. De recente escalatie van het druggeweld in Antwerpen en elders zijn daar een pijnlijke illustratie van.

Meer en meer groeit het inzicht dat we het over een andere boeg moeten gooien. Er wordt daarbij gedacht aan de gecontroleerde legalisering van softdrugs, gecombineerd met preventie en begeleiding van drugverslaafden. In het verleden heeft The Economist daarvoor al een vurig pleidooi gehouden. Ook econoom Paul De Grauwe denkt in die richting.

Met deze wet zal Duitsland in elk geval het grootste land ter wereld zijn dat cannabis legaliseert. Vandaag is de commerciële verkoop van deze drug enkel toegestaan in Canada, Uruguay en enkele staten van de VS.

In een aantal Europese landen is het beleid ten opzicht van softdrugs de laatste jaren toleranter geworden. In Malta werd het bezit en de teelt van cannabis twee jaar geleden gelegaliseerd. Nederland kent al jaren een gedoogbeleid en onder strikte voorwaarden kunnen coffeeshops de drug verkopen.

In Luxemburg is de verkoop van cannabiszaden en het kweken van planten thuis onlangs versoepeld. In landen als Italië, Spanje en Tsjechië is cannabis gedecriminaliseerd. Dat betekent dat persoonlijk bezit van kleine hoeveelheden mag, maar dat het dealen nog altijd streng bestraft wordt.

Als het Duits legaliseringsbeleid succesvol blijkt te zijn, dan kan het een model worden voor de rest van Europa

Als het Duits legaliseringsbeleid succesvol blijkt te zijn, dan kan het een model worden voor de rest van Europa, en zeker voor België. In ons land is cannabis nog steeds een illegale drug. Voor het bezit of het gebruik ervan riskeert men nog altijd een straf, zij het dat het wel de laagste vervolgingsprioriteit heeft.

Legalisering van cannabis is een van de voornaamste projecten van de Duitse regeringscoalitie. Vooral de jongerenafdelingen van de sociaaldemocraten, de Groenen en de liberalen dringen al jaren aan op een liberalisering en decriminalisering van de drug.

Op de christendemocraten na zijn dat exact dezelfde partijen als in onze Vivaldiregering. Waar wachten onze Belgische wetgevers op om een gelijkaardig initiatief te nemen?

 

Bronnen:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!