De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Pixabay
IPS

Thailand verdeelt wietplantjes onder bevolking

Thailand lanceert een reeks maatregelen om cannabis te decriminaliseren. Planten met een laag THC-gehalte worden legaal voor medische doeleinden, en de overheid gaat zelfs actief zaailingen verdelen onder de bevolking.

zaterdag 11 juni 2022 15:54
Spread the love

 

Op donderdag heeft het Thaise parlement een wet goedgekeurd waardoor burgers legaal cannabis met een laag THC-gehalte (het psychoactieve bestanddeel van de plant) kunnen kopen voor medische doeleinden. Tegelijk kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan dat het vanaf vrijdag zou beginnen met de verdeling van cannabiszaailingen onder Thaise burgers. Wie het plantje thuis wil kweken moet zich wel registreren bij de overheid.

Grijze zone

Thailand volgt dus vooralsnog niet het voorbeeld van Uruguay en Canada, waar het roesmiddel volledig legaal is voor recreatief gebruik. Maar het is wel het eerste Aziatische land waar cannabis verregaand gedecriminaliseerd wordt.

De groene toppen zitten dus nog grotendeels in een juridische grijze zone. Het wordt niet meer behandeld als een gevaarlijke drug in het Thaise strafrecht, maar de handel ervan is nog niet legaal geregeld. Thuiskwekers moeten zich registreren, maar verder worden er geen maatregelen aangekondigd om thuiskweek extra te controleren.

Ook het roken van cannabis behoort nog steeds tot de huiselijke sfeer. Wie eentje opsteekt in het openbaar, kan nog steeds gestraft worden. Mogelijke sancties zijn een boete van omgerekend 700 euro en in het ergste geval een celstraf van drie maanden. Afgeleide producten zoals olie en hasj blijven illegaal indien ze een bepaald THC-gehalte overschrijden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!