In 2000 was gebruik hard drugs in Portugal hoogste van de EU, 22 jaar later het laagste dankzij volledige decriminalisering. Foto: allvoices.com
Opinie -

Chicago aan de Schelde

Filosoof, dichter en activist Lieven De Cauter fileert het discours van de burgemeester van Antwerpen over het drugsprobleem in zijn stad en herleidt het tot zijn ware dimensie. "Het is altijd iemand anders zijn schuld. Hijzelf blijft volharden in de boosheid."

dinsdag 16 augustus 2022 09:22
Spread the love

 

‘Antwerpenaars zijn drugsgelateerde explosies meer dan beu’ kopte De Standaard.  Dat geweld zal niet snel ophouden helaas. Het was voorspelbaar dat de ‘war on drugs’ zou leiden tot een ‘Chicago aan de Schelde’.

Alleen politieke idiotie denkt dat je andere resultaten kan krijgen met dezelfde strategie. De logica achter het Chicago van de jaren 1930 is nochtans erg simpel: door een verbod op een roesmiddel, in dit geval alcohol, geef je de georganiseerde misdaad een gigantisch cadeau. Je krijgt meteen drie problemen.

  1. Economisch: je krijgt een gigantische zwarte economie.
  2. Criminologisch: er is zoveel geld mee te verdienen dat die bendes alsmaar driester worden in hun onderlinge concurrentie en elkaar met geweld bevechten, gebruikers worden gecriminaliseerd en allerlei controlepersonen worden systematisch omgekocht.
  3. Epidemiologisch: je kan de kwaliteit van de gebruikte middelen niet controleren.

Dat is zowat de basisstelling van een moedig rapport uit 2013 van economist Paul De Grauwe, criminoloog Tom De Corte en epidemioloog Jan Tydgat maakten, waarin ze pleitten voor de legalisering van cannabis.  Natuurlijk geldt mutatis mutandis hetzelfde voor cocaïne.

Bart De Wever had maar drie woorden nodig om het rapport van de drie vooraanstaande professoren af te serveren: ‘een academische oefening’.

In datzelfde jaar 2013, publiceerde ik een stuk onder de titel De drooglegging van Antwerpen. Het begon zo:

“Stel je voor: de burgemeester van Antwerpen beslist op een goeie dag om iedereen die in het openbaar bier drinkt, of ook nog maar met drank wordt betrapt, op de bon te doen. 75 euro voor bier, 150 euro voor een fles sterke drank met onmiddellijke doorverwijzing naar een ontwenningskuur. Dat zou lachen worden. Vooral voor de georganiseerde criminaliteit. Binnen de kortste keren zou Antwerpen op het Chicago van de jaren dertig beginnen gelijken, toen Al Capone er de plak zwaaide.”

Dat voorspelde ‘Chicago aan de Schelde’ is helaas nog letterlijker uitgekomen dan ik had gedacht.

 

 

Maar voor de burgemeester is dat geen reden om het geweer van schouder te veranderen. Integendeel. Twee jaar geleden tweette ik: “Pantserwagens op straat: nieuwe fase in de Antwerpse ‘War on Drugs’, die het geweld alleen heeft aangewakkerd. Dit Chicago aan de Schelde was voorspeld. Het goede nieuws is: Bart De Wever krijgt het ‘gewapend bestuur’ waar hij al jaren openlijk van droomt.”

Hij heeft die oorlog hoogst persoonlijk verklaard, maar klaagt nu dat de georganiseerde misdaad voor de federale overheid geen prioriteit is. Het is altijd iemand anders zijn schuld. Hijzelf blijft volharden in de boosheid.

Indien cocaïne half zo gevaarlijk zou zijn als men suggereert door het verbod, dan zou in Antwerpen waar volgens onderzoek van het rioolwater zeer driftig wordt gesnoven, het dodental niet meer bij te houden zijn. Iemand ooit gehoord van die vele doden? En de substantie maakt ook niet gevaarlijk of gewelddadig. Het is het verbod dat criminogeen is, niet de substantie.

Kortom: begin met de legalisering van cannabis – een aantal Amerikaanse staten bewijzen dat het kan – en begin internationaal te werken aan een legalisering van cocaïne, want alleen zo kan je het geweld indijken, de kwaliteit van de productie controleren en belastingen heffen om de maatschappelijke kosten te dekken.

Elementary, my dear Watson. Je kan het aan een kleuter uitleggen, bij wijze van spreken. Maar er is ergens een politieke winst in het hardnekkig volharden in deze gevaarlijke idiotie. De ‘war on drugs’, ‘gewapend bestuur’, klinkt allemaal heel stoer, alleen leidt het tot een spiraal van geweld.

 

Note: een voorbeeld van hoe het wél kan vind je in Portugal (nvdr).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!