Nieuws, Politiek -

VS eist steeds meer toegang tot sociale media van burgers

Toen de moslimban in voege trad doken er getuigenissen op van mensen die onder meer paswoorden van hun sociale media moesten doorgeven aan veiligheidsdiensten. Het lijkt erop dat Trump dit tot een vast onderdeel wil maken van het screeningsbeleid voor mensen die vanuit zogenaamde ‘moslimlanden’ afreizen naar de VS. Maar ook Amerikaanse burgers worden steeds meer verplicht om hun sociale media te delen met de overheid.

donderdag 9 februari 2017 17:08
Spread the love

Tijdens een hoorzitting van het Homeland Security Committee heeft Amerikaans minister van Binnenlandse Veiligheid aangekondigd dat er overwogen wordt om het afgeven van wachtwoorden voor social media verplicht te maken. Dat geldt niet voor alle reizigers die de VS binnenkomen, enkel voor mensen die afreizen uit Somalië, Libië, Iran, Irak, Sudan, Syrië en Jemen. Wie zijn gegevens niet wenst te delen, komt het land niet in.

Reizigers uit 38 andere landen, waaronder ook België en Nederland, wordt momenteel al gevraagd om hun accountnamen door te geven wanneer ze een visumaanvraag invullen. Reizigers zijn niet verplicht die gegevens in te vullen, maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen.

Toch is dit alles slechts het topje van de ijsberg. De Amerikaanse overheid is reeds veel langer bezig om zich toegang te verschaffen tot sociale media van individuen. Niet alleen van reizigers naar de VS, maar vooral ook van haar eigen burgers.

Tussen januari en juni 2016 – toen Obama president was dus – vroeg de Amerikaanse overheid aan Facebook om toegang te krijgen tot de gegevens van 38.951 gebruikers. In tachtig procent van de gevallen stemde Facebook toe om gegevens te delen met de Amerikaanse overheid.

Welke informatie Facebook deelt met de overheid, hangt af van het soort verzoek dat ze krijgen. Een dagvaarding van de rechtbank kan bijvoorbeeld leiden tot het doorspelen van de online naam, het IP-adres of kredietkaartgegevens. Via een opsporingsbevel kunnen private conversaties, updates, foto’s en video’s opgevraagd worden.

Het zijn niet enkel personen die verdacht worden van terroristische activiteiten die het bevel krijgen persoonlijke data te delen. Activisten die opgepakt werden tijdens de inauguratie van Trump getuigden bijvoorbeeld dat ze aangemaand werden om persoonlijke gegevens openbaar te stellen. Opgepakte activisten kregen mails als deze in hun inbox:
 

 

 

 

In sommige gevallen werden ook telefoons in beslag genomen, en ging ordediensten daar, zonder duidelijke mandaat, in snuisteren op zoek naar bezwarend materiaal.

Verwacht wordt dat dit soort inbreuken op privacy enkel zal toenemen onder Trump. Wat vooral zorgwekkend is, is dat ordediensten in een grijze zone lijken te opereren waarin niet duidelijk is vastgelegd wat de rechten en plichten van burgers zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!