Nieuws, België, Spaanse revolutie, Watmet, Indignadosbeweging -

De indignados in Brussel: wie zijn ze en wat drijft hen?

Zaterdag 7 oktober kwamen de eerste marsen van indignados of 'verontwaardigden' aan in Brussel. Wie zijn deze indignados? Waarom hebben ze bijna 2000 kilometer naar Brussel gewandeld en wat komen ze in Brussel doen? We vroegen het aan enkele 'verontwaardigden'.

woensdag 12 oktober 2011 23:44
Spread the love

De 15 mei-beweging

Eind juli kwamen de indignados na een aantal marsen in Spanje met een ambitieus plan om bijna tweeduizend kilometer te wandelen naar Brussel, het hart van Europa. Onderweg hielden ze volksvergaderingen en korte acties. Ze werden niet overal even warm onthaald. Zo werd de bijeenkomst in Parijs hardhandig uit elkaar geslagen door de politie.

In het voorjaar kwamen de ‘verontwaardigden’ of de indignados in Spanje massaal op straat. Dat gebeurde op 15 mei aan de vooravond van de regionale en lokale verkiezingen van 22 mei. Ze protesteerden tegen de door Europa opgelegde besparingen, de binnenlandse corruptie en het gebrek aan politieke transparantie. Meer dan 40 procent van de jongeren zit zonder werk. En door de ineenstorting van de huizenmarkt kregen ook de Spanjaarden te maken met onteigeningen.

De 15 mei-beweging begon met grote betogingen en de bezetting van het centrale Madrileense plein Puerta Del Sol waar elke dag volksvergaderingen werden gehouden. De beweging wilde niet samenwerken met partijen, vakbonden of andere instituten. Volgens hen zijn die allemaal met handen en voeten gebonden aan het establishment. De beweging heeft ook geen leiders en werkt volgens een horizontale structuur. Beslissingen worden met consensus genomen.

De beweging breidde al gauw uit naar meer dan 50 steden in Spanje. Overal werden pleinen bezet en volksvergaderingen gehouden waar wijkbewoners hun grieven konden bekend maken. De verzuchtingen uit de wijkvergaderingen werden overhandigd aan het parlement.

De mars naar Brussel

Deze week zullen in Brussel ook vanuit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland indignados aankomen. De indignados organiseren in Brussel een week met workshops, vergaderingen en acties tegen de Europese besparingsplannen. Een week die zal worden afgesloten met een internationale Agora, een actiedag op 15 oktober onder de slogan ‘verenigd voor een globale verandering’.

De burgemeester van Koekelberg is alvast niet opgezet met hun aanwezigheid. Zo werd hen al verboden om in het Sint-Elisabethpark te kamperen zoals voorzien was. Ze kregen een plek in de leegstaande universiteit HUB aan de rand van het park.

Maar ook de activiteiten die ze gepland hebben in het park mogen niet altijd plaatsvinden. Zo is er een gemeentelijke verordening uitgevaardigd die tussen 7 oktober en 16 oktober bijeenkomsten in het park van meer dan vijf mensen verbiedt. De indignados leggen zich er niet bij neer en organiseren toch bijeenkomsten in het park. Sommige activiteiten worden toegelaten, maar andere worden verhinderd door de tientallen politiemensen die zich bij het park hebben opgesteld.

Publieke pleinen zijn voor publieke activiteiten vinden de indignados. Zo probeerden ze dinsdag al een vergadering te organiseren op de Grote Markt maar de politie ontruimde het historische plein. En woensdag gingen ze de ingang van Dexia op het Rogierplein bezetten.

We bezochten de indignados in de leegstaande gebouwen van de HUB. Er heerst een drukke chaos. Er is een infopunt en ook de keuken draait al volop. Er wordt eten gemaakt voor 350 mensen.

take down
the paywall
steun ons nu!