1. Solidariteit en strijd voor het Socialisme

De Parti Communiste was een opvallende aanwezige op de betoging in Brussel, zeker ook omdat zij deel uitmaakt van Europees Links. In de voormiddag hielden zij een 1 mei-optocht in Luik, voor het eerst samen met de PVDA. Elk op zich beslisten ze om elkaar uit te nodigen, zo stelde Raoul Hedebouw, woordvoerder van de PVDA-PTB in Solidair, het is een 'signaal van eenheid onder links en meer bepaald tussen de PVDA en de PC'.

 

Het 'Bloc Marxiste-Leniniste' samen met de Parti-Communiste (Regio Brussel) trekken de stoet op gang.

Het Portuguese Links Blok, een links succesverhaal

Maar ook De Bloco de Esquerda van Portugal is aanwezig, die in de recente Europese verkiezingen 10% van de stemmen en 3 zetels wist te bemachtigen. En dan te weten dat in de Bloco de Esquerda zowel Trotskisten als de ‘echte marxisten’ samen naar de kiezer gingen.

Migratie en aanwezigheid communisten aller landen

Ook de communistische partij van Iran, van de Marokkaanse immigranten, van de Koerden zijn zoals elk jaar militante deelnemers, die later op de namiddag, onder discreet politietoezicht, ook met vlag en pancartes aanwezig zijn op het Rouppeplein. Maar in Brussel geen Gentse toestanden.

Fotoreportage van Meenen-, Anneessens naar Rouppeplaats

De fotoreportage geeft een beeld van internationale strijd zoals ze allicht nergens anders in 1 mei-optochten te zien waren. Elke organisatie kreeg op de afsluitende meeting 3 minuten om een korte 1 mei-boodschap te brengen. Afgesloten werd met de internationale. De reportage gaat dus in hoofdzaak over de betoging van de ‘communisten’ maar geeft op het einde enkele beelden van het ABVV-FGTB 1 mei feest, vooral wat de opvallende stand over de geplande FGTB-ABVV reis naar Auschwitz en het bezoek aan Breendonk en de Dossinkazerne betreft en een gedateerde affiche van het antifascistisch Front dat blijkbaar herboren is.

Op de foto's klikken voor een grotere weergave2. Marokkaanse militanten uit de immigratie
Lokaal -

Strijdbare 1 mei optocht Brussel, deel 1

zaterdag 1 mei 2010 15:52
Spread the love

 Zoals elk jaar was het Van Meenenplein in de Brusselse gemeente Sint-Gilles gedurende een uur het centrum van de wereld. Het ‘Comité voor een Srijdbare 1 Mei’ slaagde er opnieuw in een twee honderdtal deelnemers te verzamelen achter haar centrale slogan: Solidariteit en strijd voor het socialisme. Zowat allles ‘communist’ noemt en in België een zetel heeft verzamelde voor de jaarlijkse 1 mei optocht naar het Anneessensplein, om vervolgens aan te sluiten bij het militante ABVV-FGTB 1 mei feest op het nabijgelegen Rouppeplein.

Op de foto’s klikken voor een grotere weergave

1. Solidariteit en strijd voor het Socialisme

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!