Bron: Pixabay
Open brief, Economie, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Antwerpen - Charlotte Van Mol

718 kinderen geen plaats gevonden in secundaire school in Antwerpen: “Toevallig zit mijn zoon daarbij!”

Hoera! Stad Antwerpen! Maar 718 kinderen hebben geen plaats gevonden in een secundaire school! Toevallig zit mijn zoon daarbij!

vrijdag 3 mei 2019 13:29
Spread the love

Jerome een primus in de klas en naar mijn weten afkomstig uit een ‘normaal’ gezin.  Zijn familieleden zijn zelfs dokter, jurist, architect, professor of kunstenaar. Hij is al de halve wereldbol rondgereisd, woont in een huis met een tuin, heeft een eigen kamer, 100en boeken in huis en een piano.

Maar helaas, Jerome is een indicatorleerling, waardoor op de scholen waarvoor hij zich had aangemeld, hij maar 30 procent kans had om binnen te geraken, ten opzichte van leeftijdsgenoten die geen indicatorleerling zijn en dus 70 procent kans hadden. Dat het systeem een soort van Russische roulette is is één ding, maar dat het ene kind veel meer kans krijgt dan het andere in die Russische roulette is gewoon pure discriminatie.  

Er zijn 2 redenen om in aanmerking te komen om een indicatorleerling te zijn. De eerste is dat de moeder haar diploma secundair onderwijs niet heeft behaald en de tweede reden is dat het gezin een beperkt inkomen heeft. Nu toevallig vallen wij onder dat laatste. 

Jerome groeit samen met zijn broer en zus op in een eenoudergezin. Daarom heeft hij minder kans om toegelaten te worden tot zijn scholen naar keuze, want wie weet zou hij het niveau naar beneden kunnen trekken.  

In ons verhaal gaat het over Jerome maar er zijn heel veel kinderen die de term indicator opgeplakt krijgen en indicator betekent minder kans om in een school binnen te geraken. Je bent letterlijk minder waard dan een ander kind. In mijn ogen was Jerome kansrijk, maar hij wordt letterlijk kansarm gemaakt!

Ik dacht dat wij in een tijd leefden waar iedereen gelijk was of dat althans de maatschappij er alles aan doet om iedereen gelijk te behandelen. Dat het niet uitmaakt of je opgroeit bij 2 mama’s of 2 papa’s, dat je ouders samen leven of apart, wit, zwart, rijk zijn of arm. Maar blijkbaar maakt het wel uit. 

Ik blijf boos en vooral bedroefd achter. En Jerome … die zal op zoek moeten gaan naar een school die bij zijn status past, want blijkbaar is hij niet kansrijk maar kansarm en hoort daar een bepaalde school bij! 

Diep teleurgesteld,

Charlotte Van Mol, mama van Jerome

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!