Actie van Move Your Money aan Rogierplein in Brussel. Bron: FairFin
Verslag, Economie, Politiek, België, Lokaal, Brussel - FairFin

‘Boxes for banks’: verhuisdozen voor Belfius om geld uit fossiele brandstoffen te verhuizen

Actievoerders van Move Your Money eisen dat de banken in België hun beleid in lijn brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Daarom voerden ze vandaag, 24 april, actie aan het Rogierplein in Brussel, naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering van Belfius. In Gent en Antwerpen vonden gelijkaardige acties plaats bij diverse banken.

woensdag 24 april 2019 16:09
Spread the love

BNP Paribas, ING, KBC en Belfius investeren elk jaar miljarden in fossiele brandstoffen. Tussen 2014 en 2016 investeerden ze minstens 40 miljard euro in de fossiele industrie. Recent onderzoek toont aan dat de bedragen bij ING en BNP Paribas nog een stuk hoger liggen. We hebben nog maar 12 jaar om de wereldwijde CO2-uitstoot te halveren. Ondertussen kloppen deze banken zichzelf op de borst en vinden ze dat ze goed bezig zijn. Deze houding toont dat ze niet bereid zijn om uit fossiele brandstoffen te desinvesteren en de duurzame transitie te financieren.

Met de actie ‘Boxes for banks’ stelden actievoerders van Move Your Money vandaag aan Belfius verhuisdozen ter beschikking om te helpen bij het verhuizen van hun geld uit fossiele brandstoffen. Belfius heeft al een significante stap gezet richting divestment, maar blijft vaag over bepaalde kredieten aan de fossiele brandstoffensector. Daarnaast staat het vast dat er ook nog werk aan de winkel is bij hun beleggingen: daar vloeit nog heel wat geld naar oliebedrijven die nog meer olie willen oppompen.

Het is ook aan de overheid om in te grijpen. Belfius heeft namelijk extra troeven. De overheid heeft de bank in eigen handen, maar laat na om Belfius strategisch in te zetten als investeringsbank om de klimaattransitie op kruissnelheid te brengen. Hoog tijd om daar werk van te maken.

De actie kadert in een bredere campagne van Move Your Money. De banken blijven tot op vandaag olie op het vuur gooien in plaats van de uitdaging aan te gaan. Als de oliekraan open blijft, draaien wij de geldkraan dicht. Als ING, BNP Paribas, KBC en Belfius hun beleid niet aanpassen, veranderen wij in juni van bank. 9.300 burgers sloten zich aan bij dit ultimatum op www.moveyourmoney.be .

Move Your Money is een initiatief van FairFin, Hart Boven Hard, Greenpeace en D’Urgent. Meer info over de campagne: www.moveyourmoney.be

take down
the paywall
steun ons nu!