Occupy For Climate: na historische eerste dag gaat bezetting Wetstraat door
Fotoverslag, Nieuws, Milieu, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Occupy For Climate: na historische eerste dag gaat bezetting Wetstraat door

Een honderdtal actievoerders van Occupy For Climate heeft de nacht in tenten in de Wetstraat doorgebracht om aan de regering een klimaatwet te eisen. De actie verplaatst zich deze ochtend naar het Troonplein. De initiatiefnemers roepen iedereen op om zich daar bij de actievoerders te voegen en zijn vastberaden door te gaan tot dinsdagochtend, wanneer de stemming in de parlementaire commissie plaatsvindt.

maandag 25 maart 2019 10:41
Spread the love

Zondag 24 maart om 18.00 uur is de historische actie ‘Occupy For Climate’ van start gegaan. 400 (beroemde) burgers, activisten en verenigingen, onder wie Klimaatcoalitie, Act For Climate Justice, Youth for Climate en Extinction Rebellion hebben de Wetstraat bezet om een klimaatwet te eisen. De bezetting vindt plaats op een cruciaal moment. Ondanks maandenlange massale klimaatprotesten van jong en oud, staan politici op het punt om de klimaatwet te begraven. 

“De bezetting van de Wetstraat met bijna 400 mensen verliep in een rustige en vriendelijke sfeer, voor het federale parlement. Na tussenkomst van de politie en onderhandelingen hebben we in de buurt van het kruispunt Kunst-Wet, nog steeds op de Wetstraat, verhuisd en hebben we daar de nacht doorgebracht”, zegt Dave Van Meel van Klimaatcoalitie.© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven

Occupy for Climate gaat door met de bezetting van de Wetstraat tot dinsdag, wanneer er wordt gestemd over de wijziging van Grondwetsartikel 7bis, dat momenteel open staat ter herziening. Aan dit artikel moet een paragraaf toegevoegd worden, om een bijzondere klimaatwet mogelijk te maken, die doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankert. Afgelopen weken werd echter duidelijk dat MR, Open Vld, CD&V en N-VA zich kanten tegen deze grondwetswijziging.

Van Meel: “Wij bezetten de Wetstraat, omdat onze politici het klimaat blokkeren. Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Na jaren stilstand op vlak van klimaatbeleid door gebrek aan ambitie en samenwerking, is dit een niet te missen momentum. Deze actie is er één van de laatste kans. Voor de politiek welteverstaan. Om een ambitieuze klimaatwet mogelijk te maken, moet artikel 7bis deze dinsdag worden gewijzigd. Zoniet, dan kan artikel 7bis, nadat het Parlement begin april is ontbonden, niet meer worden herzien tot ten minste 2024. Zoveel tijd hebben we niet. Extreem weer en andere gevolgen van de klimaatverandering treffen nu al de meest kwetsbaren in de wereld. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig naar een klimaatbeleid dat België weer op weg zet om de beloftes van het klimaatakkoord van Parijs na te komen.”© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven

Voor de actievoerders is de maat vol: “Na maanden van vreedzame acties en manifestaties die honderdduizenden op de been bracht zijn de antwoorden van de politieke wereld ontoereikend. Deze dinsdag heeft het Belgische parlement de kans om te tonen dat het de boodschap heeft begrepen en het klimaat niet wacht. De strijd tegen de opwarming van de aarde heeft zijn plaats in de grondwet”, zegt Camille van Act for Climate Justice.

“Youth for Climate vervoegt dit protest om nòg eens duidelijk te maken dat we het menen met onze slagzin: ‘respect existence or expect resistance”, zegt Anuna De Wever. “De jongeren verwachten gehoord te worden, verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt aan ons dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken en ons een leefbare toekomst te geven. Wij willen niet het gelag betalen voor onherstelbare steken die de huidige politici laten vallen.” © Greenpeace / Tim Dirven

Vandaag roept Occupy For Climate iedereen op om het protest te vervoegen. “We gaan door  op het Troonplein, net naast het Warandepark. Om 7:30 uur starten we met een klimaatontbijt en we organiseren ook een ‘lunch strike’ op de middag. In de vooravond, om 18 uur willen we zoveel mogelijk mensen op het Troonplein. De politiek moet inzien dat concrete politieke stappen niet meer kunnen worden uitgesteld”, besluit Dave Van Meel.

Voor Occupy For Climate bundelt de hele klimaatbeweging de krachten. “Dit is een vreedzaam en open burgerprotest. Iedereen is welkom, jong en oud, en burgers van alle strekkingen die het klimaat een warm hart toedragen. We hopen dat zoveel mogelijk mensen ons komen vervoegen om de druk op de politici voor een sociaal rechtvaardige klimaatwet op te voeren. Ook heel wat wetenschappers en bekende persoonlijkheden doen mee en zullen deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid de komende uren en dagen actief ondersteunen”, zegt Camille. “We’re done asking nicely!© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven

Occupy For Climate kan worden gevolgd via de sociale media van Greenpeace, YouthForClimate, Coalition Climat of via het evenement op de pagina Act For Climate Justice en de hashtag #occupyforclimate.

 © Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven

 © Greenpeace / Tim Dirven

 

 

 

 

 

 

 

 © Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven© Greenpeace / Tim Dirven

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!