Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu
Analyse

Staatsgreep in Mali tegen president Touré wegens aanpak Toeareg-opstand

Muitende militairen hebben in de nacht van woensdag op donderdag een staatsgreep gepleegd tegen president Amadou Toumani Touré van Mali. Donderdagmorgen kondigde woordvoerder luitenant Amadou Konaré in een boodschap op de nationale televisieomroep ORTM aan dat alle democratische staatsinstellingen en de grondwet zijn opgeschort. Aanleiding is de aanpak van de Toeareg-opstand.
donderdag 22 maart 2012


Woensdag 21 maart was het al de hele dag erg onrustig in de Malinese hoofdstad Bamako. Burgers werden door muitende militairen lastig gevallen en volgens getuigen waren er constant geweerschoten te horen tussen muitende soldaten en militairen die de regering trouw bleven. Tegen de avond begonnen groepen muitende soldaten zich te verzamelen rond het presidentieel paleis Koulouba. Na zware gevechten werd het paleis grotendeels in brand gestoken en ingenomen door de opstandelingen.

Rond vier uur in de ochtend verklaarde een anonieme soldaat aan het Franse persagentschap AFP: "We hebben de controle over het presidentieel paleis overgenomen en minister van Buitenlandse Zaken Soumeylou Boubèye Maïga en zijn collega Kafougouna Koné van Landadministratie gevangen genomen". Onafhankelijke bronnen konden dit niet bevestigen.

Lot van president Amadou Toumani Touré onduidelijk

Over het lot van president Amadou Toumani Touré (kortweg ATT genoemd), zelf een oud-militair, maar die in 2002 en 2007 via democratische en vrije verkiezingen aan de macht kwam, was in de loop van donderdag nog geen duidelijkheid. Hij en zijn nauwste medewerkers zouden zich niet meer in het paleis hebben bevonden toen de muiterij woensdag uitbrak. Zij zouden door leden van de presidentiële wacht in veiligheid zijn gebracht.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, verklaarde donderdagmorgen dat de president zich zeker niet in de Franse ambassade bevond, zoals sommige geruchten beweerden. Mali is een oud-kolonie van Frankrijk. De laatste tijd waren de verhoudingen met Bamako veeleer gespannen omdat de Malinese regering vreesde dat Frankrijk een 'deal' zou sluiten met de Toeareg-rebellen van de MNLA.

Informatie over wat er precies gebeurt in Bamako is moeilijk te controleren. De militaire junta, het Comité national pour le redressement de la démocratie et la restauration de l'Etat (CNRDRE), die de macht heeft overgenomen, heeft meteen alle grenzen gesloten en de nationale radio- en televisieomroep ORTM in de loop van donderdag uit de ether gehaald. Nieuwsbulletins waren eerder al vervangen door traditionele muziek. Overal patrouilleren soldaten en is geweervuur te horen.

"Het leger heeft een einde gemaakt aan het incompetente regime"

In een boodschap die rond zes uur donderdagmorgen werd uitgezonden, verklaarde luitenant Amadou Konaré, woordvoerder van de muitende CNRDRE, dat "het leger een einde had gemaakt aan het incompetente regime" en dat "alle democratische staatsinstellingen en de grondwet met onmiddellijke ingang werden opgeschort". Het leger zou het niet langer kunnen aanzien hoe de president de Toeareg-rebellie aanpakte. Integendeel, volgens de muiters is een hard optreden tegen het 'terrorisme' noodzakelijk. En het leger moest daartoe extra middelen krijgen, die het nu ontbeerde.

Daarna nam juntaleider kapitein Amadou Haya Sanogo zelf het woord en zei dat de avondklok voor onbepaalde tijd is afgekondigd. Hij zei dat de macht opnieuw zou worden overgedragen aan verkozen burgers als de tijd daartoe rijp is en dat er "een regering van nationale eenheid zou komen om het land te redden van het 'terrorisme".

De directe aanleiding voor de muiterij was blijkbaar het bezoek dat minister van Defensie en Oud-strijders, generaal Sadio Gassama, woensdagmorgen bracht aan het garnizoen van de stad Kati, 15 km ten westen van Bamako. Het bezoek was precies bedoeld om de plooien glad te strijken en extra middelen te beloven voor het leger na eerdere kritische geluiden over de aanpak van de Toeareg-rebellie.

Maar het bezoek draaide slecht uit, de minister werd met stenen bekogeld en moest zich ijlings uit de voeten maken. De muiters begonnen daarna al schietend hun ongenoegen te uiten op straat met wapens die ze uit geplunderde depots haalden. Daarop trokken ze naar de hoofdstad. Op spandoeken droegen ze de tekst mee: "Nous en avons marre de la situation dans le nord du pays".

Rond 18 uur woensdagavond zou de opstand zijn overgeslagen naar het noorden. In Gao, waar het militair commandocentrum is gevestigd dat de strijd tegen de Toeareg-rebellen leidt, werden officieren overmeesterd door muitende soldaten die in het wildeweg begonnen te schieten.

Negatieve reacties op de coup

De eerste reacties op de staatsgreep in wat tot voor kort een van de meest stabiele en democratisch bestuurde landen van Afrika was, waren uitgesproken negatief. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat alleen via democratische weg meningsverschillen kunnen worden opgelost. Jean Ping, commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie, verklaarde zich "uiterst bezorgd over de weg die bepaalde elementen uit het leger hadden verkozen". Hij riep op tot kalmte. Dat deed ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé in een interview op Europe 1. Hij drong erop aan dat de geplande verkiezingen toch zouden plaatsvinden. Alle samenwerking met Mali wordt opgeschort.

De scherpste veroordeling kwam evenwel van het secretariaat van ECOWAS, het regionaal samenwerkingsverband van de staten van West-Afrika. Mali was altijd een belangrijke speler in ECOWAS, ook bij het zoeken naar diplomatieke oplossingen in andere landen van de regio, zoals de burgeroorlog in Ivoorkust of de legerrebellie in Burkina Faso van vorig jaar. ECOWAS waarschuwde de opstandige militairen in Bamako dat ze niet moesten rekenen op enige erkenning als ze de democratische grondbeginselen zo grof met voeten traden. Ook de Organisatie voor Islamitische Samenwerking was scherp in haar veroordeling van de militaire coup.

Kritiek op aanpak van de Toeareg-opstand leidt tot staatsgreep leger

Mali wordt al sinds half januari geconfronteerd met een gewapende opstand van de MNLA (Mouvement national de libération de l'Azawad), een beweging van Toearegs die een eigen Azawad-staat willen oprichten in het noordoosten van het land. De te 'softe' aanpak van die opstand door de Malinese regering kreeg onder meer veel kritiek in sommige legerkringen. Zij verweten de president niet hard genoeg te willen optreden tegen de Toeareg-rebellie en vooral te kiezen voor conflictoplossing via dialoog.

Ook waren er klachten van militairen die beweerden over onvoldoende militair materieel te kunnen beschikken om de opstand neer te slaan. Er vielen bij gevechten al enkele tientallen doden en 200.000 mensen sloegen op de vlucht.

Onder jonge rekruten die naar het woestijnachtige noorden werden gestuurd, was er ook heel weinig animo om te strijden. Velen deserteerden en keerden naar huis in het zuiden terug. Sommige Toeareg-rebellen, oud-soldaten van het Libische leger van kolonel Khaddafi, konden over zware oorlogswapens beschikken die ze hadden meegebracht bij hun vlucht uit Libië na de val van Khaddafi in oktober vorig jaar. In de chaos in Libië hadden ze munitiedepots kunnen plunderen en de wapens als buit meenemen.

Samenwerking tussen Toearegs en salafisten tegen de regering in Bamako

Bovendien kon de nieuwe Toeareg-rebellie van de MNLA rekenen op de steun van de salafistische rebellengroep Ansar dine, onder leiding van Iyad ag Ghali, een Toeareg-leider die bij eerdere opstanden in 1991 en 2006 betrokken was. Hij zou over niet meer dan 300 manschappen beschikken, maar kunnen rekenen op steun van de schimmige Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQMI) in Algerije.

Op maandag 19 maart liet Ansar dine nog een boodschap verspreiden waarin de beweging beweert heel het noordoosten van Mali onder controle te hebben. "De strijders van God hebben de controle overgenomen van l'Adar des Iforas, Tinzawaten, Tessalit en Aguelhok en we bereiden nieuwe overwinningen voor. Iedereen die het niet met ons eens is, zal het gebied moeten verlaten", klonk het in de boodschap. Hoewel Ansar dine geen aanspraak maakt op een onafhankelijk territorium voor de Toearegs, werkt de groep wel samen met de MNLA tegen de gemeenschappelijke vijand: de regering in Bamako. De MNLA verwerpt evenwel de invoering van de sharia.

Bamako onder vuur en volkswoede tegen Toearegs

In Bamako was er begin februari zelfs een betoging van soldatenvrouwen die het ontslag van de 'onbekwame' president eisten. Bamako werd eind januari opgeschrikt door een directe aanval van de MNLA-rebellen; de eerste keer dat de hoofdstad en andere steden ten westen van Bamako onder vuur kwamen te liggen. Als gevolg daarvan kwam er zelfs een populistisch geïnspireerde volkswoede die zich tegen Toeareg-burgers keerde die vaak al sinds decennia in de hoofdstad woonden en niets met de opstand te maken hebben. President Touré had die aanvallen scherp veroordeeld en herhaaldelijk opgeroepen tot kalmte. 

Op 29 april 2012 zou normaal de eerste ronde van de Malinese presidentsverkiezingen plaatsvinden, waarbij ATT geen kandidaat meer zou zijn. Hij heeft er twee ambtstermijnen van telkens vijf jaar opzitten en was dus grondwettelijk niet meer herverkiesbaar. De president wilde van geen uitstel van de geplande verkiezingen weten, ondanks de gespannen toestand in het land en de druk van de legerleiding om dat wel te doen.

Volgens sommige analisten in de Malinese hoofdstad zouden ontevreden hogere officieren daarom besloten hebben om een coup te plegen. Die gebeurde precies 21 jaar na de succesvolle studentenopstand van 1991 die een einde maakte aan de dictatuur.

22 maart 1991 - 22 maart 2012: einde van de democratie?

De studentenopstand van 22 maart 1991 leidde tot de val van generaal Moussa Traoré, die het land sinds 1968 met ijzeren hand had geleid. Na jaren van militaire dictatuur, corruptie en economische neergang onder zijn éénpartijregime, was Mali een van de eerste landen in Afrika die begin jaren negentig een overgang kende naar democratie onder druk van bewuste burgers en middenveldorganisaties. Sinds twintig jaar heeft de democratie in Mali wortel kunnen schieten, het land werd zelfs vaak als voorbeeld gesteld. Economisch bleef het wel erg arm en afhankelijk van buitenlandse ontwikkelingshulp.

De laatste jaren was Mali een belangrijke ontvanger van militaire steun van de VS in het kader van de 'strijd tegen de terreur' in het westen van Afrika en de Sahara in het bijzonder. Met het operationeel worden van Africom, het militair commando van het Amerikaanse leger in Afrika, kon het Malinese regeringsleger ook rekenen op speciale trainingen door Amerikaanse adviseurs en levering van legervoertuigen en uitrustingen voor oorlogsvoering in de woestijn.

Het was een publiek geheim in Mali dat de legerleiding een veel hardere aanpak van de Toeareg-opstand en de al dan niet reële 'terreurdreiging' door AQMI voorstond dan de president. Die confrontatie heeft nu dus blijkbaar geleid tot een staatsgreep in een van de meest democratische bestuurde landen van Afrika. 

Bijkomende bronnen:

Coup d'État au Mali: la France demande des élections "au plus vite"
http://www.jeuneafrique.com/Article/ARTJAWEB20120322093154/france-mali-aqmi-rebellion-touareguecoup-d-tat-au-mali-la-france-demande-des-elections-au-plus-vite.html

Mali: les mutins disent contrôler la présidence et avoir arrêté des ministres
http://www.jeuneafrique.com/actu/20120322T041622Z20120322T041619Z/mali-les-mutins-disent-controler-la-presidence-et-avoir-arrete-des-ministres.html

Mali: mutineries de militaires à Bamako et Gao, situation confuse
http://www.jeuneafrique.com/Article/ARTJAWEB20120321161741/mali-rebellion-touaregue-mutinerie-katimali-mutineries-de-militaires-a-bamako-et-gao.html

Le groupe salafiste Ansar dine affirme contrôler le nord-est du Mali
http://www.jeuneafrique.com/Article/ARTJAWEB20120320153307/mali-att-djihad-rebellion-touareguele-groupe-salafiste-ansar-dine-affirme-controler-le-nord-est-du-mali.html

Rébellion touarègue: l'armée malienne dans la tourmente
http://www.jeuneafrique.com/Article/ARTJAWEB20120320090230/mali-rebellion-touaregue-combat-tessalitrebellion-touaregue-l-armee-malienne-dans-la-tourmente.html

Confusion à Bamako après une mutinerie
http://www.lemonde.fr/afrique/article/2012/03/21/mali-mutinerie-de-militaires-a-bamako_1673568_3212.html

Mali - Le malaise dans l’armée à l’origine du coup d’Etat
http://www.slateafrique.com/84465/mali-le-malaise-armee-origine-du-coup-etat

Mali/Juppé:"Nous condamnons ce coup d'état" Par Europe1.fr
http://www.europe1.fr/Politique/Mali-Juppe-nous-condamnons-ce-coup-d-etat-E1-1001385/

BBC-Africa: Mali soldiers urge calm after coup announcement
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-17474946

Le Monde: La révolution libyenne et AQMI ont déstabilisé le nord du Mali
http://www.lemonde.fr/afrique/article/2012/03/22/la-revolution-libyenne-et-aqmi-ont-destabilise-le-nord-du-mali_1674090_3212.html

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

17 reacties

 • door david van peteghem op donderdag 22 maart 2012

  Touré wordt in vele West-Afrikaanse landen beschouwd als eén van betere presidenten van West-Afrika- ik mis dan toch wel enige kritische zin tav van deze machtswellustige staatgreepplegers in dit artikel. Waarom niet een vlucht naar Mali om eens met de gewone mensen er te gaan praten...

  • door jan.vancriekinge op donderdag 22 maart 2012

   David, jouw reactie verbaast me: ofwel heb je het artikel niet goed gelezen, ofwel wil je me dingen in de schoenen schuiven die ik helemaal niet heb geschreven ... Natuurlijk is Touré een van de betere, democratische presidenten van Afrika. Dat staat ook met zoveel woorden in het artikel. Daarom was hij het niet eens met de harde lijn van sommige legerleiders in de aanpak van de Toeareg-opstand. Hij wou de dialoog een kans geven, riep op tot kalmte, en keurde de volkswoede die zich tegen gewone Toeareg-burgers keerde, scherp af. Kan je ergens in mijn artikel aanwijzen dat ik de coupplegers zou verdedigen of hun visie zou delen? En op jouw suggestie om naar Mali te gaan, wil ik graag ingaan, ik heb er in 1997 trouwens een uitgebreide reportage gemaakt waarbij ik met vele gewone mensen heb gesproken (voorlopig kan dat wel niet, want de junta heeft de grenzen gesloten!). Kan jij DeWereldMorgen.be misschien aan een ticket helpen? Wij hebben daar alvast geen budget voor.

 • door roos op vrijdag 23 maart 2012

  Zou de opstand ook iets te maken kunnen hebben met de uraniummijnbouw?

  • door david van peteghem op vrijdag 23 maart 2012

   Beste Jan,

   Ik heb wel het artikel gelezen. Ik wrijf je ook zeker niets in het gezicht dat je niet hebt beweerd. Zoals ik schreef, verwachtte ik iets meer kritischer zin of anders gezegd om dieper te graven. Wie zijn die couplegers? Libië, Frankrijk.... Met de juiste contacten, op de juiste plaatsen zal je via Burkina Faso zonder probleem het land kunnen intrekken.

   Ik vind het echt persoonlijk een schande dat men Touré van de macht heeft verjaagd. Deze kwestie verdient dan ook nog meer aandacht. Ik zou in ieder geval niet graag vernemen als de Fransen er mede voor hebben gezorgd.

  • door Helene P op vrijdag 23 maart 2012

   @ Roos: je verwart met Niger.

   • door Helene P op vrijdag 23 maart 2012

    maar de voormalige Toeareg rebellen van Niger willen niks met de MNLA te maken hebben. Niger heeft dat probleem vrij goed opgelost en blijkbaar eveneens (tot nu toe?) de opvang van Nigeriaanse soldaten en ex-guerrillas die terugkwamen uit Libië.

 • door Tony Busselen op vrijdag 23 maart 2012

  Het lijkt me een zeer complexe situatie die men best niet te snel en te eenzijdig beoordeelt. Bij de putchisten zitten geen generaals of hogere officieren. Maar wel lagere officieren en soldaten die op het terrein tegenover de zwaarbewapende Touaregs de hete aardappels uit het vuur mogen halen. Ik vind ook dat de mensen die spreken gewone soldaten zijn die echt boos lijken om de dingen die ze meemaken, niet noodzakelijkerwijs "machtswellustige staatgreepplegers" zoals er inderdaad velen zijn in Afrika..

  Met alle voorbehoud drie interessante informaties die een enigszins ander licht werpen op de situatie :

  1) een artikel dat de anti-Franse sfeer schetst in Bamako een maand na de eerste militaire acties van de Touaregs. http://www.jeuneafrique.com/Article/ARTJAWEB20120309115704/

  2) de positie van de grootste oppositiepartij die zeker zo links of democratisch is dan ATT zelf: staat op hun website : www.partisadi.net

  3) een communiqué van de Franse Communistische Partij, die waarschijnlijk een beter zicht heeft op de echte toetsand dan wij vanuit het kleine België. Il faut mettre un terme à la Françafrique (PCF) Friday, 23 March 2012 00:35

  La déclaration du Ministre des Affaires Étrangère Alain Juppé, ce matin, demandant aux mutins de l’armée malienne de tenir des élections au plus vite - alors que la constitution et les institutions viennent d’être suspendues par un coup d’Etat - illustre l’inconséquence et l’irresponsabilité de la diplomatie française qui s’ingère une fois encore directement dans les affaires africaines, et une nouvelle fois dans la vie politique malienne.

  La France porte une lourde responsabilité dans la situation de déstabilisation que connaît toute la région.

  Des milliers d’armes et d’équipement militaires ont inondé les pays du Sahel suite à l’intervention militaire de la France et de l’OTAN en Libye, permettant notamment au mouvement de libération de l’Azawad (MLNA) de lancer ses offensives à la mi-janvier 2012 dans le nord du Mali.

  La France IMPERIALISTE a ainsi encouragé la dynamique guerrière qui menace désormais tout le Sahel. Le gouvernement d’Amadou Toumani Touré – ATT - a fait le choix de la guerre contre le MLNA, tout en abandonnant ses troupes sous-équipées et les populations du nord du pays, les condamnant aux atrocités du MLNA, et à l’exil dans les régions et pays voisins.

  Au matin du coup d'État organisé par les mutins de l’armée malienne, qui se sont révoltés contre la politique du gouvernement d’ATT, le PCF apporte son soutien aux populations maliennes, aux forces de l’opposition progressiste et de la société civile, au parti Sadi qui agissent courageusement pour une solution politique.

  Le PCF met en garde le gouvernement français contre toute volonté d’intervention et tentative d’ingérence qui ne ferait que fragiliser la situation et déstabiliser davantage toute cette région de l’Afrique.

  Il faut mettre un terme à la Françafrique.

  Parti communiste français, Paris, le 22 mars 2012. Solène Björnson-Langen Attachée de presse de Pierre Laurent, Secrétaire national du PCF 01 40 40 12 22 06 74 45 15 92 sbl@pcf.fr www.pcf.fr

  • door dan op vrijdag 23 maart 2012

   gevolgd door “ Het lijkt me een zeer complexe situatie…” is hier enkel jargon om te stellen “ik ben niet akkoord”. En dan komt een vaststelling die iedereen kan onderschrijven: de soldaten die moeten vechten vinden dat ze de nodige middelen niet krijgen… So what? Dit was bv. ook het geval in gans het Afrika Korps; van Rommel tot de laagste soldaat kankerde iedereen erover dat alle middelen naar het Oostfront gingen… En dan volgen drie referenties die "een ander licht zouden moeten werpen op"… Mogelijks kan iemand mij helpen, maar mij daagt het alvast niet. Uit het het eerste zou ik moeten opmaken dat de staatsgreep zich tegen Frankrijk richt omdat Frankrijk achter de Toearegs zou staan, of vergis ik mij? Het tweede verwijst naar het standpunt van een oppositiepartij die tijdens de vorige presidentsverkiezingen niet eens 3% van de stemmen haalde en die nu de verkiezingen, waarij Touré niet opkomt, niet zag zitten… En het laatste inzicht zou moeten komen uit een persbericht van de PCF. Wel het mag dan wel over “de grote Kommunistische partij van het grote Frankrijk” gaan maar dit lijkt mij, vanuit m’n achterkeukentje in het kleine België, een bijzonder zwakke reactie. Samengevat: het is Frankrijk dat Amadou Toumani Touré een gewapend conflict instuurde terwijl het in de realiteit net de tegenstander, de MNLA gesterkt door de Khadaffi wapens, is die Touré een gewapend conflict opdrong…

   • door Tony Busselen op zaterdag 24 maart 2012

    als de situatie complex is ben ik dus idd niet akkoord om de situatie snel te beoordelen en snel kamp te kiezen. Wat daar "jargon" of verkeerd aan is mag Dan vanuit zijn achterkeukentje me wel eens uitleggen. Misschien zou hij beter eens gaan wandelen en frisse lucht inademen.

 • door Helene P op vrijdag 23 maart 2012

  Zeer goed en compleet artikel, Jan. Hier een overzichtartikel van de situatie in Jeune Afrique van vandaag: http://www.jeuneafrique.com/Article/ARTJAWEB20120322191027/onu-france-ua-uecoup-d-tat-au-mali-le-point-sur-la-situation-en-six-questions.html Gisteravond gebeld met vrienden in Bamako die in de volkswijk dicht bij het vliegveld wonen en altijd zeer pro ATT waren. Ze zeiden dat de staatsgreep niet als een verrassing kwam, er liepen al 2 weken geruchten. De bevolking daar "keurt de staatsgreep over het algemeen goed" i.v.m. de rebellie van de MNLA waar ze sterk tegen gekant zijn. Velen hebben familie in het Noorden in dorpen en stadjes die door de MNLA aangevallen zijn. (Ze ontkenden overigens al eerder dat Songhai en Peul in het Noorden zich bij de MNLA gevoegd zouden hebben, zoals de MNLA beweert.) Er lopen veel soldaten rond die geregeld in de lucht schieten (dus intimidatie) maar verder is het relatief rustig. Wel is iedereen ongerust of de verkiezingen plaats zullen vinden, want daar houden ze erg aan. De mensen klagen ook dat ze zeer weinig informatie krijgen, mijn vrienden vroegen o.a. naar de reacties in het buitenland. Tot zover het korte telefoongesprekje. Ik veronderstel dat er ook een zekere passiviteit speelt die ik al eerder in situaties van staatsgreep heb meegemaakt, in de zin van opluchting in tijden van crisis en onzekerheid dat iemand het stuur over lijkt te nemen. In zo'n situatie is uiteraard ook de geruchtenmolen koning en wachten de mensen op betrouwbare informatie.

  W.b. de MNLA: die wordt uitgesproken NIET gesteund door de Toearegs in Niger, inbegrepen de oude rebellenleiders daar. Ze zien hen als een stelletje militaristen, avonturiers en beroepssoldaten die niets anders kunnen dan vechten en de hele Sahara regio met al zijn eerdere problemen voor lange tijd volledig dreigen te destabiliseren. Maar er bestaat al een zeer lange geschiedenis van rebellie in die regio.

  Een recent uitgebreid artikel van de president van SADI (de partij geciteerd door Tony Busselen) over de verantwoordelijkheden betr. de Toeareg rebellie: http://www.pambazuka.org/fr/category/features/80649

  En een interessante verklaring van een groep intellectuelen van Mali die er de gevolgen van de neoliberale mondialisatie in zien die alles behalve heeft bijgedragen aan ontwikkeling en zich afvragen of de NATO landen geen balkanisatie van de regio plannen.http://www.pambazuka.org/fr/category/features/80079

  Een vraag is ook hoe het gemeenschappelijk legercommando (Comité d'état-major opérationnel) van Algerije, Mauritanië, Mali en Niger, gebaseerd in Tamanrasset (Zuid Algerije) gaat reageren... hoewel ze blijkbaar nog nooit operationeel zijn geweest. Zie http://www.afriquejet.com/situation-securitaire-dans-lespace-sahelo-saharien-2011112227825.html Maar als ik het goed heb, zit er ook een VS basis in Tamanrasset...

  (Het moet me toch nog heel eventjes van het hart dat ik zeer boos ben dat DWM artikelen en een video heeft geplaatst die sympatiseren met de MNLA. Ik begrijp dat niet. De redactie hoefde maar even op de website van de MNLA te kijken om het militaristische gehalte te zien: iedere aanval wordt er glorieus beschreven in aantallen doden aan beide kanten, altijd natuurlijk volgens hen méér doden aan de kant van het leger dan aan hun kant, dus "overwinning"! )

 • door Helene P op vrijdag 23 maart 2012

  Tuareg rebels in northern Mali pushed further south on Thursday, capitalising on confusion created by a mutiny within the Malian military (caused, largely, by the army’s frustration at inadequate equipment with which to fight rebels). An officer who didn’t want to be named told Reuters that rebels would definitely pick up more towns in the north as “there is no longer any military leadership”. That being said, the three major cities in the north, Kidal, Timbuktu and Gao, are expected to remain safely in government hands for the time being. Reuters, BBC

 • door Rober2 op vrijdag 23 maart 2012

  De omverwerping van Touré's regering is nog maar eens gebeurtenis (naast de genocide in Libië op zwarten) dat op conto van de interventionisten (inclusief spa en groen) kan geschreven worden.

  Had de NAVO, Libië niet platgebombardeerd in haar neokoloniale ijver om Khadaffi te elimeneren, dan was er nu hoogstwaarschijnlijk geen opstand in Noord-Mali geweest. Dat de balkanisering van Libië voor grote destibilisatie van de hele Sahelregio ging zorgen was al van meet af aan duidelijk!

  • door dan op vrijdag 23 maart 2012

   en dan hadden die ongeveer 2.000 Toearegs die nu naar Mali afzakten nog hun handen vol met Khadafi in het zadel te houden...

  • door david van peteghem op zaterdag 24 maart 2012

   1. Was de coup georganiseerd?

   De coup was accidenteel?!

   We zijn ontevreden en we hebben ook geen geduld meer, kom laten we even een coup plegen en ondertussen de huizen van verschillende presidentskandidaten en het presidentiële paleis wat in brand steken en leegroven..

   De coupleiders zeggen dat de coup werd geïmproviseerd. Konden ze niet langer wachten tot de verkiezingen in April? Tourés termijn zou bovendien ook dan aflopen. Dus als de coup accidenteel was, heeft men het harde werk van 20 jaar democratisering zomaar eventjes ongedaan gemaakt in een dagje rebellie en zelfs met het in brand steken van het presidentiële paleis. Hoe en wanneer gaan ze nu verkiezingen organiseren? Welke missie hebben ze nu eigenlijk? Tegen de corruptie vechten? Gaan ze nu dat ze macht hebben gegrepen ook aan meer geld komen om de rebellie in het noorden te onderdrukken? Een coup zorgt altijd voor verwarring en onzekerheden. Is dat niet soms in het voordeel van de rebellen die misschien nog beter kunnen oprukken. Conclusie : indien de coup echt accidenteel was, het gevolg van ja terechte ontevredenheid dan hebben deze coupplegers echt wel een megagrote tactische fout gemaakt die opnieuw voor gevaarlijke precedenten kan zorggen in de west-afrikaanse regio.

   Is de westerse veroordeling ook niet bijzonder hypocriet hier - Eerst Libië platbombarderen, fundamentalisten er hun gang laten gaan....

   Gaat het hier echt wel om een gëimproviseerde coup? Het doet me heel hard denken aan Conakry 2008....

   http://thinkafricapress.com/mali/coup-tyranny-improvisation

  • door Tony Busselen op zaterdag 24 maart 2012

   Als we iets kunnen zeggen over de situatie in Mali en de gevaren voor de regio dan is het zeker dit Robert2. Honderd procent akkoord.

 • door Tony Busselen op zaterdag 24 maart 2012

  ALNEF staat voor African Left Network Forum, een brede coalitie van linkse partijen in Afrika. De verklaring kwam via de mailgroep, en zal binnenkort ook op de ALNEF-website staan, veronderstel ik: http://www.alnef.org.za/

  THE ALNEF TELLS OFF IMPERIALIST POWERS OVER MEDDLING WITH MALIAN INTERNAL AFFAIRS

  The African Left Networking Forum (ALNEF) is deeply concerned and is closely following the events unfolding in Mali where members of the Malian defense and security forces who regrouped under the « National Committee for the Re-establishment of Democracy and the Restauration of the State » seized power on the 22nd of March, 2012, an action they justify by the fact that the deposed government failed to give the military all the needed support to deal decisively with Islamist and secessionist groups active in the North of Mali.

  Since the launch of their operations, these groups have forced more than 200,000 people to flee their home while two thirds of the country is under threat, virtually occupied.

  This action didn’t come as a surprise. It is a direct consequence of the destruction of the Libyan State by NATO forces. France, the UK and the US are totally responsible of the presence of the marauding forces that are destabilizing the whole sub-region. Therefore, they have no moral authority whatsoever in resolving a crisis that they have created themselves in the first place. The ALNEF condemns any attempts from imperialists forces directly or through their proxies in the region to meddle with Malian internal affairs.

  The ALNEF welcomes the pledge by the CNRDR « to return power to a democratically elected President as soon as national unity and territorial integrity are restored » and in the meantime « to form a government of national unity » bringing together all patriotic forces in Mali. In particular, the ALNEF salutes the courage, consistency and clear engagement of SADI party and urges other progressive forces to join hands with them in searching for the best solutions to these challenges.

  The ALNEF hopes that the new Malian authorities will stick to their commitment to preserve life and property and ensure all the other fundamental freedoms.

  The ALNEF calls upon all progressive forces on the continent so as to support the Malian people in their struggle to restore the national unity and territorial integrity of Mali and to give the needed humanitarian assistance to the persons displaced or forced to flee to neigboring countries by the fightings in the North.

  Done in Johannesburg, March 23, 2012 For the ALNEF Secretariat, Chris Matlhako Coordinator Contact :Email :chrismatlhako@hotmail.com ;Phone :+27835766011; +27832558804

 • door dan op zondag 25 maart 2012

  Vreemd wat hier tegenwoordig voor een analyse moet doorgaan, welke kronkels er genomen worden en welke bronnen aangehaald….

  Om wat in Mali gebeurt te begrijpen is het blijkbaar compleet overbodig de toestand ter plaatste te analyseren. Nee, 2 axioma’s ivm Lybië volstaan: A. De US, Frankrijk en de Nato zijn verantwoordelijk. B. De huidige Lybische regering is verantwoordelijk voor “een genocide” op zwarte Afrikanen.

  Starten we met B. Als er een “genocide” op zwarte Afrikanen zou plaats grijpen moet men mij eens uileggen waarom er per dag honderden het land net in willen. Waarom Lybië, in een wanhoopspoging beslist heeft een 5 m hoge en 190 km lange “muur” aan z’n zuidgrens op te bouwen met de grondstof die er het goedkoopst is, namelijk autowrakken… Mensen die zich het lot van die immigranten aantrekken zouden dit minimaal een beetje moeten opvolgen lijkt mij.

  Stelling A is nog vreemder. Minder dan één jaar geleden was het onmogelijk in DWM gepubliceerd te krijgen dat Khaddafi ook maar één huurling gebruikte. Schoorvoetend werd toegegeven dat er Toearegs meevochten, maar dat waren ware Lybische bloed&bodem Toearegs! Nu worden de pakweg 2000 Khaddafi huurlingen die naar Mali, niet eens een buurland van Lybië en slechts één van het tiental landen waarin ze leven, terugkeerden gebruikt om de US, Frankrijk, Nato en Groen en SPA de schuld voor de staatsgreep in Mali in de schoenen te schuiven! Was het Caroline Genez die deze Toearegs recruteerde, betaalde, hen bewapende en een militaire opleiding gaf en dan naar eigen inzicht in eigen land of in het buitenland inzette? Was het Nato baas Fogh Rasmussen die Mali opzadelde met een Toearegprobleem door enerzijds zwaar te investeren in Mali maar anderzijds ook net voldoende wapensmokkel toe te laten om de Toearegdreigng reëel te houden en, terug naar eigen privé inzicht, van twee walletjes te kunnen eten en daarbij Algerije een pad in de korf te zetten? Was het Sarkozy die achter de voortdurende golven van Toearegopstanden zat eind vorige eeuw en ook deze eeuw? Was het Hilary Clinton die Afrikaanse “Koning der Koningen” wou worden en daarvoor haar “Islamic Legion” inzette waarvan de Toearegs de ruggegraat vormden? Was het beter geweest dat de huidge Lybische regering deze Khaddafi huurlingen zou adopteren en nu als scherprechters zou laten optreden zoals Khaddafi dit deed?

  Om dit luikje Lybië af te sluiten: dit is geen politieke of sociale analyse waarbij ik ook maar iets verneem over Lybië, alleen een partijtje gefrustreerd natrappen tegen een revolutie die de auteurs afkeuren…

  Maar graag vernam ik iets meer over de tegenstellingen binnen Mali zelf. ‘k Weet dat het land een lange democratische traditie heeft maar tevens een traditie waarbij het z’n Toeareg probleem net niet via een militaire weg wenste op te lossen en daar met een vrij groot succes in slaagde ook. Beide worden nu net door deze staatsgreep teniet gedaan. Enerzijds wordt de democratie vertrappeld op minder dan 1 maand van de verkiezingen waarbij de huidige president zich niet eens meer kandidaat stelde… En anderzijds wordt alles vanuit een militair oogpunt bekeken waarbij uiteindelijk het etnisch racisme hoogtij zal vieren. Dat de autonomie en integratiepogingen van de Amadou Toumani Touré regering inderdaad succes kenden wordt vandaag geïllustreerd bij de aanval op Kidal, één van de laatste steden in de Toearegstreek die in handen blijven van het in verwarring verkeerdende regeringsleger. De stad wordt nu aangevallen door de MNLA en door Ansar Amon maar wordt hardnekkig verdedigd door El Hadj Gamon, ook een Toeareg leider die wel geloofde in de vreedzame coëxistentiepogingen van de ATT-regering…

  Dat de militairen gefrustreerd waren begrijp ik, maar wat hen bezielde om deze staatsgreep net nu te plegen ontsnapt mij volkomen omdat zij ook wel wisten dat de ermee gepaard gaande verwarring in het leger enkel de vijand in de kaart kon spelen… Wat mij evenzeer ontsnapt is waarom hierbij verwezen wordt naar de SADI partij. Voor zover ik weet is dit de enige partij die de opstandelingen feliciteerde en zich bereid verklaarde met hen samen te werken? Kan iemand me bijlichten of zal de toekomst het moeten uitwijzen?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties