De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Klimaatbeweging: “Pensioenfondsen, stop met investeren in fossiel gas”
Opinie - Both ENDS, AnsvarligFremtid, Fossil Free Sweden, Fossil Free Berlin, Re:Common

Klimaatbeweging: “Pensioenfondsen, stop met investeren in fossiel gas”

Verantwoord ondernemen betekent in deze tijd van toenemende klimaatcrisis dat ook investeringen in fossiel gas zo snel mogelijk moeten worden afgebouwd. In een wereld waarin maximaal 1,5 graden Celsius de norm is, kan fossiel gas geen ‘overgangsbrandstof’ naar duurzame energie zijn. Dat zeggen de vijf Europese milieuorganisaties Both ENDS, het Deense AnsvarligFremtid, Fossil Free Sweden, Fossil Free Berlin en het Italiaanse Re:Common tegen pensioenfondsen in hun land die nog steeds investeren in fossiele gasbedrijven. Die boodschap ondersteunen ze met een nieuwe campagne genaamd 'Gas Free Pensions' die vandaag wordt gelanceerd.

maandag 22 juni 2020 12:04
Spread the love

 

Fossiel gas is geen schoon alternatief voor olie en gas. Naast de CO2 die fossiel gas uitstoot tijdens verbranding, dragen gaslekken in productie, transport en gebruik aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde, aangezien fossiel gas bestaat uit methaan, een veel krachtiger broeikasgas dan CO2.

Onjuiste boodschap

Cindy Coltman, Both ENDS: “Momenteel besteedt de fossiele gasindustrie jaarlijks miljarden aan het verspreiden van de onjuiste boodschap dat gas schoon is en kan helpen bij de transitie naar een fossielvrije wereld. De campagne “Gas Free Pensions” is enerzijds bedoeld om pensioendeelnemers ervan bewust te maken dat die boodschap niet klopt, en anderzijds om ze aan te moedigen hun eigen pensioenfonds op te roepen om alle investeringen in fossiele brandstoffen, inclusief die in fossiel gas, zo snel mogelijk af te bouwen.”

Deens pensioenfonds neemt stappen in de goede richting

Eerder deze maand dienden leden van de Deense campagne ‘AnsvarligFremtid’ (Responsible Future) op de algemene vergadering van het Deense pensioenfonds MP een resolutie in waarin wordt aangedrongen op het afstoten van investeringen in fossiele gasbedrijven. MP heeft verschillende belangrijke stappen ondernomen om hun investeringen in lijn te brengen met Parijs, onder andere door vorig jaar Shell, BP en ExxonMobil af te stoten. Het pensioenfonds blijft echter investeren in 20 fossiele gasbedrijven, waaronder Gazprom, Lukoil en Eni. 

Nederlandse pensioenfondsen aarzelen

Ook in Nederland wordt door pensioenfondsen als ABP en Zorg en Welzijn (PFZW) fors belegd in fossiele gasbedrijven. Ook al voeren pensioendeelnemers ook in Nederland al flinke tijd campagne tegen fossiele beleggingen van hun pensioenfondsen, toch zijn Nederlandse pensioenfondsen over het algemeen veel trager in het nemen van de stappen die in het buitenland wel worden genomen. Het voorbeeld in Denemarken laat zien dat het voor pensioenfondsen wel degelijk mogelijk is om op vrij korte termijn te stoppen met investeren in fossiele-brandstofbedrijven.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!