De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ex-uitbater communistische boekhandel Aurora Flor Dewit overleden
Opinie -

Ex-uitbater communistische boekhandel Aurora Flor Dewit overleden

Afgelopen donderdag is Flor Dewit op 74-jarige leeftijd in het Naamse Mesnil overleden. In het Leuvense is Dewit een legende als cafébaas van Den Delper in de Parijstraat, dat hij 30 jaar lang runde tot 2001. In linkse kringen is hij in de eerste plaats de uitbater van Aurora, de laatste marxistisch-communistisch boekhandel in Brussel, die hij van 1996 tot 2019 openhield in de Jean Volderslaan in Sint-Gillis. Dewit zelf was een communist pur sang Hij wordt op dinsdag 26 maart begraven in Charleroi.

zondag 24 maart 2024 14:57
Spread the love

 

De naam Aurora verwijst naar de uitgeverij van Dewits’ favoriete schrijver Bertolt Brecht in Londen en naar de gelijknamige pantserkruiser die in 1917 in Sint-Petersburg het eerste schot loste van de Oktoberrevolutie en ‘de communistische dageraad’. Het pand waar Aurora huisde was niet toevallig gekozen. Er woonde ten tijde van de Duitse bezetting een documentenvervalster van de Russische contraspionage. Jean Volders zelf was een revolutionair republikein.

Flor Dewit stamde zelf uit een familie van verzetsstrijders tijdens WOII: “Mijn vader was tijdens WOII de jongste erkende gewapende verzetsstrijder in Vlaanderen. Een uit de werkmansbroek geschudde linkse sociaaldemocraat met het hart op de juiste plaats. Wanneer de bekende Leuvense partizaan Louis Van Brussel ’s nachts na een actie verkleumd van de kou bij ons kwam onderduiken mocht die bij mijn pa in bed kruipen om zijn voeten te warmen”, aldus Dewit in 2019 in Bruzz.

Als uitbater van Den Delper was Dewit decennia lang een centrale figuur in het Leuvense nachtleven. Dat kwam in 2016 nog tot uiting toen hij als cassante verteller fungeerde in De Leuvense Scene van de vzw Fonk die aan de hand van getuigenissen en interviews met muzikanten als Raymond Van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Jean-Marie Aerts, Armand Hombroeckx (ig Bill) een portret schetst van de muziekscene in Leuven van de 70’er jaren tot vroege 80’s.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!