De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Israëlische leger bombardeert Gaza tot een ongekend hongerniveau
Opinie -

Het Israëlische leger bombardeert Gaza tot een ongekend hongerniveau

vrijdag 22 december 2023 17:23
Spread the love

 

In reactie op het vandaag gepubliceerde Integrated Food Security Phase Classification (IPC) rapport over Gaza waarin gewaarschuwd wordt voor een risico op hongersnood als de intense vijandelijkheden en de beperkte humanitaire toegang aanhouden of verergeren, zei Sally Abi Khalil, regionaal directeur van Oxfam in het Midden-Oosten en Noord-Afrika:

“De extreme honger in Gaza was zo voorspelbaar dat het voorbedachten rade was. Dit is onomstotelijk bewijs dat de aanvallen van Israël het toch al kwetsbare voedselsysteem van Gaza zo rampzalig hebben gedecimeerd dat de meeste mensen niet langer in staat zijn om zichzelf en hun gezinnen te voeden. Mensen worden uitgehongerd in Gaza. Tenzij er een onmiddellijk staakt-het-vuren komt en de humanitaire hulp massaal wordt opgevoerd, loopt Gaza het risico in een hongersnood terecht te komen.

Het is afschuwelijk en nauwelijks voorstelbaar dat in 2023 voedsel en water gebruikt worden tegen vrouwen, kinderen en baby’s, ouderen en zieken, de meest kwetsbare mensen dus. De verschrikking die een moeder voelt die haar kind niet kan voeden, is de verschrikking van Gaza vandaag.

Terwijl meer dan 90 procent van de mensen in Gaza niet aan hun volgende maaltijd kunnen komen, struikelen sommige lidstaten van de VN Veiligheidsraad nog steeds over woorden in plaats van te stemmen voor een staakt-het-vuren.

Degenen binnen de internationale gemeenschap die geweigerd hebben om de militaire machine van Israël en de collectieve bestraffing van de Palestijnen in Gaza te beteugelen, staan vandaag te schande en zijn medeplichtig – deze catastrofe is jullie schuld.”

Oxfam België verwelkomt wel het ferme standpunt van de Belgische regering voor een permanent en onmiddellijk staakt-het-vuren, maar er moet meer gebeuren, de tijd dringt voor de burgers in Gaza. Voldoende hulp moet de mensen in nood bereiken. Premier Alexander De Croo heeft de kans en de plicht om een Europese consensus over een staakt-het-vuren te bereiken, aangezien het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op 1 januari van start gaat.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!