De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Colombiaanse journaliste Bedoya met de dood bedreigd
Persvrijheid, Colombia, Vrije meningsuiting, Doodsbedreiging, Seksueel geweld -

Colombiaanse journaliste Bedoya met de dood bedreigd

dinsdag 16 november 2010 14:40
Spread the love

De Colombiaanse journaliste Jineth Bedoya van de krant El Tiempo is het slachtoffer van doodsbedreigingen en beschuldigingen, naar aanleiding van haar nieuwe boek. Eerder ondersteunde de journaliste Oxfam-Solidariteit bij de voorstelling van een rapport over seksueel geweld in Colombia.

Op 9 november publiceerde de website Anncol (Nieuwsagentschap Nieuw Colombia) een artikel met de volgende titel: “Jineth Bedoya, journaliste of militair spion?”. In een land als Colombia vormt dit soort beschuldigingen een ernstige bedreiging voor de persoon in kwestie. Daarom veroordeelt Oxfam-Solidariteit deze aantijgingen.

De bedreigingen komen er naar aanleiding van de voorstelling van het nieuwe boek van Bedoya ‘Leven en dood van Mono Jojoy’. Daarin beschrijft ze tot nog toe ongekende zaken over de guerillaleider Jojoy, die onlangs gedood werd door het Colombiaanse leger.

Het werk van Jineth Bedoya concentreert zich op het Colombiaans gewapend conflict. De laatste jaren was zij meermaals het slachtoffer van doodsbedreigingen. Die bedreigingen zetten de Interamerikaanse Mensenrechtencommissie ertoe aan haar onder bescherming te plaatsen.

In 2000 werd ze ontvoerd, gefolterd en verkracht door een groep paramilitairen. De verantwoordelijken van deze misdaden zijn nog steeds niet bestraft. Dat verklaarde Bedoya in september 2009 toen het Oxfam-rapport ’Seksueel geweld in Colombia: een oorlogswapen’ in Brussel voorgesteld werd.

Oxfam is ernstig bezorgd over deze nieuwe bedreigingen tegen Jineth Bedoya en geeft haar volledige steun aan het werk van de journaliste. Onze organisatie eist dat het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid gerespecteerd worden opdat journalisten de publieke opinie kunnen informeren over het gewapend conflict dat Colombia teistert.

Oxfam herinnert eraan dat het uitoefenen van de journalistiek beschermd is door het Internationaal Humanitair Recht en eist daar respect voor. Verder vragen we de Belgische regering om bij de Colombiaanse regering aan te dringen dat zij de beschermingsmaatregelen voor Jineth Bedoya versterkt zodat ze haar werk als journaliste in totale vrijheid en onafhankelijkheid kan uitoefenen.

Meer info:
- Het Oxfam-rapport: ’Seksueel geweld in Colombia: een oorlogswapen’ vindt u hier.

Contact:
- Alexander Therry, Oxfam-Solidariteit: ath@oxfamsol.be — 02 501 67 54

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!