De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Colombia: verslag van de solidariteitskaravaan van 11 oktober 2011
ABVV, Colombia, USO -

Colombia: verslag van de solidariteitskaravaan van 11 oktober 2011

woensdag 12 oktober 2011 12:17
Spread the love

We bevinden ons in Puerto Gaitán, Meta, Colombia op de tweede dag van de solidariteitskaravaan naar Rubiales. Maar niet zonder struikelblokken, want de politie probeerde immers de karavaan te laten stoppen voor we aankwamen.

We kregen gisteren een belangrijke ontvangst van een deel van de bevolking. Het was midden in de nacht van 10 oktober 2011 en heel erg donker want er was geen licht.

Het was niet duidelijk of het lag aan een gebrek aan energie in de regio of door sabotage van de administratie van de burgemeester van Puerto Gaitán. Het was de eerste keer in deze petroleumgemeente dat men een nachtelijke manifestatie hield om de soevereiniteit van de natuurlijke rijkdommen te eisen: meer dan 600 mensen betoogden door de straten van Puerto Gaitán, tot aan het sportstadium waar het evenement van de eerste dag werd afgesloten.

Vandaag organiseerden we het “petroleumforum van Puerto Gaitán” onder coördinatie van Francisco Castillo León van de “Corporación Aury Sará Marrugo”. Tarcisio Mora (de voorzitter van de CUT) en Rodolfo Vecino (de voorzitter van de USO) waren van de partij. Ook arbeiders en mensen van de gemeenschappen van Puerto Gaitán en Rubiales getuigden.

Met op de achtergrond de typische muziek en dans uit de regio getuigden verschillende personen over hoe men de soevereiniteit is kwijtgespeeld, hoe de gemeenschappen hun land zijn kwijtgeraakt, en dat het nodig is om in een gemeenschappelijk front de strijd aan te gaan voor de verdediging van onze rijkdommen. 

Het forum telde ongeveer 500 deelnemers, zowel mensen van de gemeenschap als arbeiders van de verschillende multinationale bedrijven in de regio.

Op 12 oktober 2011 zullen we vertrekken naar Rubiales onder het gewicht van verschillende geruchten over geweld en repressie die verspreid werden onder de deelnemers van de karavaan opdat ze gedemotiveerd zouden raken.

Pacho Castillo
11 oktober 2011

USO Colombia: http://www.usofrenteobrero.org/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!