De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Persvrijheid, Afrika, Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van media, Tunesië, Piratenpartij -

Piratenpartij Tunesië onder vuur

vrijdag 7 januari 2011 15:36
Spread the love

Bijgevoegde media: Interview met Slim Ammamou, de dag voor zijn arrestatie, over vrijheid van meningsuiting, de actie van Anonymus en de vrees voor een nakende arrestatie. (BBC World)

TUNIS – De Tunesische ‘vleugel’ van de Piratenpartij, betrokken bij het breken van de Tunesische mediacensuur rond de sociale protesten in vele Tunesische steden van eind december, wordt geconfronteerd met hard optreden vanwege politie en overheid.

De partij verdeelde onder haar leden video’s en infromatie over de wandaden van de politie waarbij doden vielen, de zelfmoordacties van enkele werkloze jongeren vanwege de repressie en de armoede en de protesten die erop volgenden in de steden Sidi Bouzid, Siliana en Thala.

Op Tunesische universiteiten en scholen verspreidt de Piratenpartij USB-sticks en cd-roms met TOR-software die noodzakelijk is om de censuur op het Tunesische internet te omzeilen en de Tunesische internetgebruikers te beschermen tegen hackpogingen en de controle vanwege de Tunesische politie.

Donderdag 6 januari werden Slah Eddin Kchouk, Azyz Ammami en Slim Ammamou, drie leden van de Tunesische Piratenpartij, zonder aanhoudingsbevel weggevoerd door de politie. Niemand weet waar zij werden heengebracht. Ook hun naaste familie is in het ongewisse omtrent hun verblijfplaats. Daarnaast werden al hun computers in beslag genomen.

Het recent hacken van verscheidene overheidswebsites en deze van de beurs van Tunis zullen wel niet vreemd zijn aan het huidige optreden tegen de leden van de partij.

De Piratenpartij legt er de nadruk op dat de drie jonge universiteitsmedewerkers niet betrokken zijn bij illegale praktijken.

Vrees voor marteling

De Piratenpartij vreest dat de drie gearresteerden het risico lopen te worden gemarteld tijdens hun detentie. NGO’s als het Rode Kruis, Amnesty International en Human Rights Watch hebben al vaak gerapporteerd over gevallen van mishandeling tijdens detenties in Tunesië.

De Piratenpartij veroordeelt met klem het beleid van president Zine el-Abidine Ben Ali en eist de vrijlating van haar leden. Zij zal niet nalaten Tunesië voor internationale rechtsinstanties te dagen bij foltering of onmenselijke behandeling van haar leden.

Dezelfde dag werden nog verscheidene andere jonge Tunesiërs gearresteerd, onder wie Hammadi Kaloucha, blogger en cyberactivist en Hamada Ben Aoun, rapper en activist.

De Piratenpartij van Tunesië roept de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op de Tunesische regering om de vrijlating van haar leden af te dwingen en alle anderen die onterecht werden gearresteerd naar aanleiding van de recente sociale protesten.

Linken:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!