De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Manneken Pis plast melk voor Afrika
Afrika, Melk, Veeteelt, Dierenartsen Zonder Grenzen, Manneken pis -

Manneken Pis plast melk voor Afrika

dinsdag 17 mei 2011 18:10
Spread the love

Op 1 juni viert Dierenartsen Zonder Grenzen Wereldmelkdag. Manneken Pis, uitgedost als Afrikaanse veehouder, zal de hele dag melk plassen. Zo wil de Belgische ngo de aandacht vestigen op Afrika, waar melk één van de belangrijkste bronnen van voedsel is. Door de gezondheid van de kuddes te verbeteren, produceren de koeien meer en betere melk zodat ook de levensomstandigheden van de veehouders verbeteren.

Terwijl een Belgische koe al gauw 30 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter. Vaak produceren de melkkoeien echter minder dan één liter, wat te wijten is aan een tekort aan water en voer voor de dieren, slechte hygiëne tijdens de verwerking en het transport van de melk, en een gebrek aan dierengezondheidszorg. Alleen al door hun voeding en gezondheid te verbeteren, produceren de koeien dus drie keer meer melk. Bovendien kunnen mensen via de consumptie van melk besmet geraken met zoönoses, d.w.z. ziektes die overgebracht worden van dier op mens.

Veeteelt biedt een uitweg uit de armoede voor miljoenen mensen of 80% van ’s werelds armen.  Dierenartsen Zonder Grenzen strijdt dan ook tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren. Want dieren zijn veel meer dan enkel een voedingsbron. Ze zorgen voor inkomsten en dienen als trekkracht op het veld, voor vervoer en bemesting van de akkers. Vee speelt een belangrijke sociale rol, onder andere als bruidschat of voor religieuze vieringen. Toch gaat wereldwijd minder dan 1% van het officiële budget voor ontwikkelingssamenwerking naar de veeteelt.

De Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Programma:

  • 9u-16u: Manneken Pis is verkleed als Afrikaanse veehouder en plast melk
  • 10u-11u: muzikale opening in aanwezigheid van onze peter, muzikant en programmamaker Jan Leyers, en vertegenwoordigers van de Afrikaanse gemeenschap. We heffen een glas melk ter ere van Wereldmelkdag!
  • 11u-12u: officiële opening door Bertin Mampaka, schepen van Internationale Solidariteit van de Stad Brussel, en de Orde der Vrienden van Manneken Pis. 
  • Doorlopend: voorbijgangers kunnen gratis (h)eerlijke en solidaire melk proeven van Fairebel, het merk van de Belgische boerencoöperatieve Faircoop.

De activiteit vindt plaats tijdens het Internationaal Jaar van de Diergeneeskunde en in samenwerking met de Stad Brussel, Tabital Pulaaku Belgique en Fairecoop.

take down
the paywall
steun ons nu!