De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Colombiaanse advocaat bezoekt België
Vakbond, Colombia, Arlac-Intal, Politiek gevangene -

Colombiaanse advocaat bezoekt België

vrijdag 10 juni 2011 00:03
Spread the love

Op 17 januari 2011 werd vakbondsleidster Aracely Cañaveral Velez gearresteerd in Medellín, in het departement van Antioquia. Zonder de reden te geven van haar arrestatie, namen ze haar mee naar Cartagena op zo’n 700 kilometer van haar woonplaats waar ze voor de rechtbank werd gesleept voor samenzwering en drugshandel.

Aracely Cañaveral Vélez was de voorbije 20 jaar vakbondsafgevaardigde bij SINTRALEONISA (Sindicato de Trabajadores de Confecciones Leonisa), SINTRATEXTIL (el Sindicato de la Industria Textil de Colombia) en de vakbond van de informele sector ASOTRACOMERCIANT, filiaal van de Central Unitaria de Trabajadores (CUT).
Ze werd op 16 mei terug vrijgelaten en gaf een getuigenis op een bijeenkomst voor politiek gevangenen in Colombia op 4 en 5 juni. intal- Arlac ondersteunde dit initiatief. Bekijk en lees hier haar getuigenis.

In Colombia zitten 7000 mensen vast omwille van politieke redenen. Syndicalisten, boerenleiders, studentenleiders, mensenrechtenadvocaten, ecologisten, academici, advocaten, proffen, .. worden opgesloten omdat ze opkomen voor sociale rechten. Met meer dan 32.000 politieke verdwijningen, gemiddeld 4000 politieke moorden per jaar, en meer dan 4,5 miljoen interne vluchtelingen spant Colombia de kroon op gebied van mensenrechten.

Op dinsdag 14 juni nodigen we de Colombiaanse mensenrechtenadvocaat Ramiro Orjuela uit voor een conferentie op intal. Hij komt enkele dagen naar Europa en we profiteren ervan hem een update van de situatie te geven.

http://www.youtube.com/watch?v=jyzy3XW3Cu4&feature=player_embedded

Bron :Arlac Intal /  Vero 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!