De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waardig werk in de Colombiaanse palmsector: een strijd op leven en dood
Vakbond -

Waardig werk in de Colombiaanse palmsector: een strijd op leven en dood

maandag 21 februari 2011 16:05
Spread the love

Na 5 dagen van bezoeken aan de vakbondskoepel, de bloemen- en de oliesector, samen met de collega’s van het Vlaams ABVV, trekken Paola Vallejo en Jo Vervecken alleen verder. Zij volgen voor fos de partners in Colombia op en gaan peilen naar de situatie van de werknemers in de palmsector, waarmee fos, samen met de AC Antwerpen-Waasland, vanaf dit jaar een 3-jarig programma over Waardig Werk start. 

“We hebben enorme afstanden afgelegd en een heel druk weekend achter de rug. We hebben getuigenissen gehoord waar we koude rillingen van hebben gekregen en we zijn aangedaan door de enorme moed van de mensen en de gastvrijheid waarmee we ontvangen zijn. We hebben als fos een enorme uitdaging hier in Colombia.

Op 3 dagen tijd doorkruisen we 5 provincies en leggen we een afstand af van zo`n 1000 km af om de toekomstige partnerorganisaties te ontmoeten. Een reis doorheen plaatsen waar de Colombiaanse oorlog zich al van haar bloedigste kant heeft laten zien. Onderweg zien we een mooie boom… waartegen 2 vakbondsmensen werden vermoord. Een prachtig landschap … waar onze begeleider op het nippertje kon ontkomen aan een hinderlaag van de paramilitairen. Een aardig dorpje… waar een andere kameraad vorige week nog doodsbedreigingen ontving. In alle hoofdzetels van palmvakbonden die we bezoeken, hangen foto´s van vermoorde en vermiste kameraden. De realiteit is bijzonder hard in het noorden van Colombia. Dit is een gebied waar de Afrikaanse palm welig tiert, en zo ook onderaanneming. De rendabele palmbedrijven vervangen hun vaste werknemers steeds meer door onrechtstreekse werknemers, die ze inhuren via onderaannemers. Een strategie om de syndicale organisatie te ontmantelen en de arbeidsvoorwaarden af te bouwen. De arbeiders in onderaanneming zien de aankoop van het gereedschap, van het veiligheidsmateriaal,  van transport, van eten, afgehouden van hun loon. Ze houden nog maar de helft over. Deze werknemers kunnen ook niet genieten van de voordelen van de lopende collectieve arbeidsovereenkomsten. En een vakbond vormen, kan hen hun job kosten.

Maar zelfs de georganiseerde werknemers hebben het moeilijk. Als het bedrijf weet krijgt van deelname aan syndicale activiteiten, kunnen ze buiten gegooid worden of bedreigingen krijgen. We werden rondgeleid op het palmbedrijf Palmas del Cesar, waar volgende week de collectieve onderhandelingen van start gaan. De vakbondsmensen uit het onderhandelingscomité vragen in de eerste plaats aan hun werkgever een garantie op een minimale veiligheid. Ze zijn bang. In 2003 is hun toenmalige voorzitter tijdens de collectieve onderhandelingen koelbloedig vermoord. Ze zijn blij dat via fos de internationale gemeenschap attent is over het veilig verloop van de onderhandelingen. De 7 palmvakbonden uit de regio hebben de handen in 2006 in elkaar geslagen. Ze hebben een intersyndicaal platform opgericht dat met de hulp van fos en AC Antwerpen-Waasland verder uitgebouwd zal worden. Dit is een mooi voorbeeld van syndicale eenheid. Deze eenheid moet hen overeind houden. Wij hebben in ieder geval een grote bewondering overgehouden aan onze bezoeken. Ondanks het zwaard van Damocles dat boven hun hoofd hangt, blijven deze mensen zich heldhaftig inzetten voor de rechten van de werknemers.”

take down
the paywall
steun ons nu!