De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

250 vrijwillige leerkrachten geven gratis bijles tijdens lockdown
RedFox

250 vrijwillige leerkrachten geven gratis bijles tijdens lockdown

RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, schakelde 250 leerkrachten in om extra begeleiding te voorzien voor jongeren tijdens de lockdown. “Zoveel vrijwilligers, dat hadden we niet durven dromen”, zegt Alice Verlinden, voorzitter van RedFox.

donderdag 23 april 2020 16:32
Spread the love

 

RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, schakelde 250 leerkrachten in om extra begeleiding te voorzien voor jongeren tijdens de lockdown. “Zoveel vrijwilligers, dat hadden we niet durven dromen”, zegt Alice Verlinden, voorzitter van RedFox.

“Thuis voor school werken is niet gemakkelijk”, zegt Alice Verlinden, voorzitter van RedFox. “De ongelijke onderwijskansen worden extra vergroot tijdens de lockdown. Wij ontvangen veel getuigenissen van scholieren die het moeilijk hebben met het schoolwerk thuis. Leerkrachten werken keihard, maar sommige leerlingen kunnen extra begeleiding gebruiken”. RedFox startte daarom online studie-ondersteuning met 250 leerkrachten en buddies op vrijwillige basis.

RedFox startte dit initiatief toen ze in het begin van de lockdown veel berichten kregen van jongeren over stress bij het schoolwerk thuis. “We gingen op zoek naar leerkrachten om online gratis bijles te geven. Ondertussen hebben we al zo’n 250 vrijwilligers,” zegt Verlinden, voorzitter van RedFox. “Dit hadden we niet durven dromen. Elke dag bieden zich nieuwe studie-buddies aan: van studenten, boekhouders tot gepensioneerde leerkrachten. We hebben moeite om het allemaal bij te houden”, lacht Verlinden. Het initiatief van RedFox is nationaal, jongeren uit alle hoeken van land schreven zich ondertussen in.

“250 leerkrachten, dat is het equivalent van 3 middelbare scholen. Met dat indrukwekkende team helpen we jongeren met allerlei vakken, van Frans tot fysica en geschiedenis”, zegt Verlinden. “Voor RedFox moet elke leerling de kans krijgen om te slagen ook tijdens de lockdown. De ongelijkheden in het onderwijs zijn sowieso al groot in België, maar deze situatie zal het alleen maar erger maken”, aldus Verlinden.

RedFox roept de regering ook op om de (digitale) tools te voorzien om afstandsonderwijs mogelijk te maken. “Wij merken dat er een groep is die we bijna niet kunnen bereiken, de 17.000 Vlaamse scholieren die vandaag geen laptop hebben en uitgesloten zijn van afstandsonderwijs, dat doet pijn”, zegt Verlinden. “We zien dat scholen en leerkrachten zich driedubbel plooien om met de lockdown om te gaan”, zegt Verlinden. “Iedereen is het erover eens dat te veel leerlingen niet kunnen volgen of onder de radar blijven. Laten we zorgen dat iedereen in juni mee over de meet getrokken wordt”, besluit Verlinden.

 

Hoe werkt het?

Scholieren van middelbare school (of hun ouders) die hulp nodig hebben, signaleren dat aan RedFox. RedFox brengt hen dan in contact met een vrijwilliger die hen kan verder helpen en vanaf dan werken ze onder elkaar verder. Het is zoals een privé-bijles, maar dan online. We hebben een eenvoudige instap-handleiding opgesteld, dus geen zorgen. Hulp nodig voor school? https://forms.gle/9cdPk6XouVVA9bzr9

 

RedFox is jongerenorganisatie van PVDA.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!