staking basisonderwijs Frankrijk
Foto: printscreen

COVID-19: massale staking legt helft van Franse basisscholen plat

De helft van de Franse basisscholen zal vandaag zijn deuren sluiten als gevolg van de grootste onderwijsstaking van de laatste twintig jaar. Leerkrachten protesteren tegen de manier waarop de regering omgaat met de Covid-19-maatregelen in de onderwijssector en tegen de verslechterende arbeidsomstandigheden.

donderdag 13 januari 2022 14:03
Spread the love

 

Volgens president Emmanuel Macron was een van de grootste successen van Frankrijk tijdens de pandemie dat het meer dan enig ander land scholen heeft open gehouden. “Wij zijn het land dat zijn scholen het minst heeft gesloten”, aldus Jean-Michel Blanquer, minister van onderwijs.

Stoere taal die we kennen van bij ons. Maar dat was gerekend zonder de massale golf als gevolg van de zeer besmettelijke omicronvariant. Dagelijks zijn er in Frankrijk meer dan 360.000 nieuwe besmettingen. Die tsunami heeft het onderwijs danig verstoord. De voorbije dagen werden meer dan 10.000 klassen gesloten vanwege besmettingen onder leerlingen of leerkrachten.

Er is bij het personeel, maar ook bij de ouders, heel wat onvrede over de aanpak van de regering. Sinds begin januari zijn de regels voor het testen al verschillende keren gewijzigd, dat is onwerkbaar. Ouders of leerlingen staan vaak in lange rijen voor de apotheek om zich te laten testen en zo te voldoen aan de eisen voor leerlingen in een klas waar een positief geval is geconstateerd.

“De regering kondigt dingen aan, maar denkt niet aan wat het betekent voor het personeel op het terrein. Het is hels wat er van ons gevraagd wordt en dus gaat het de mist in”, getuigt Olivier Flipo, directeur van een school in de buurt van Parijs.

“De regering kondigt dingen aan, maar denkt niet aan wat het betekent voor het personeel op het terrein.”

Voor de onderwijsvakbonden is de maat vol. De regering maakt er volgens hen een “echte puinhoop” van. De regering wil ten koste van alles de scholen open houden maar zet daardoor de gezondheid van de kinderen, het personeel en de ouders op het spel.

Door de grote uitval van leerkrachten is het onmogelijk om op een ordentelijke manier onderwijs te verschaffen. Scholen worden zo herleid tot babysitten. Bovendien worden scholen opgezadeld met heel wat test-en-trace werk. Volgens leerkrachten worden scholen vooral opengehouden uit economische overwegingen, zodat ouders naar het werk kunnen blijven gaan.

De onderwijsbonden verwijten de minister ook dat hij leugens verspreidt. Volgens de onderwijsminister zou kinderen vooral buiten de schooltijd het risico lopen om besmet te raken. Dat is een variant op de versie van Weyts: “Kind nergens veiliger dan op school”. Deze bewering wordt door epidemiologen als idioot bestempeld.

De onderwijsbonden eisen dat de regering de meer beschermende FFP2-mondmaskers ter beschikking stelt voor het personeel. In alle klassen moeten er CO2 meters komen. Zij vinden ook dat de minister moet opstappen.

Volgens de onderwijsminister zou kinderen vooral buiten de schooltijd het risico lopen om besmet te raken. Deze bewering wordt door epidemiologen als idioot bestempeld.

De staking kan op brede steun rekenen. Volgens de bonden staakt driekwart van het personeel in het basisonderwijs en 62 procent in het secundair onderwijs. De staking geniet ook de steun van de directies en van de grootste oudervereniging. Die laatste moedigde de ouders aan om hun kinderen vandaag thuis te houden. “Het openhouden van de school is niet genoeg”, aldus Rodrigo Arenas van de oudervereniging. Hij hekelt de huidige situatie waarin de klaslokalen half leeg zijn en de kinderen, die regelmatig afwezig zijn, lijden onder hun leerprestaties.

 

 

Printscreen afkomstig van snes.edu.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!