Opinie - 11..be

11.11.11: “België moet Zuid-Afrikaanse genocide-aanklacht tegen Israël steunen”

Op 11-12 januari 2024 begint in Den Haag de genocidezaak die Zuid-Afrika aanspande tegen Israël. Het land vraagt het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de Israëlische strafcampagne tegen Gaza te categoriseren als een genocide en voorlopige maatregelen op te leggen. “Het Zuid-Afrikaanse dossier is indrukwekkend en legt een duidelijke link met de internationaalrechtelijke definitie van genocide”, zegt de Koepel van Internationale Solidariteit 11.11.11, dat de federale regering oproept om de aanklacht te steunen. CD&V, Ecolo, Groen, PS en Vooruit lieten al verstaan de oproep te steunen.

woensdag 10 januari 2024 13:11
Spread the love

Op 29 december 2023 diende Zuid-Afrika een uitgebreide aanklacht in bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. In het 84 pagina’s tellende dossier wordt op gedetailleerde en overtuigende wijze uiteengezet hoe Israël zich schuldig maakt aan de misdaad van “genocide”, zoals gedefinieerd in de Genocide Conventie van 1948.1

Horrorcatalogus van 3 maanden 

Sinds de gruwelijke terreuraanval van Hamas en andere gewapende groepen op 7 oktober 2023, en de ontvoering van meer dan 230 gijzelaars, lanceerde Israël een vernietigende strafcampagne in Gaza. De afgelopen drie maanden doodde Israël meer dan 23.000 Palestijnen, waarvan naar schatting minstens 70 procent vrouwen en kinderen, meer dan 58.000 Palestijnen werden verwond. Het Israëlische leger gebruikte daarbij honderden bommen van 900 kilo, op één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. ​

VN-woordvoerders hebben het over een “oorlog tegen kinderen” en een “niet-aflatende oorlog tegen het gezondheidssysteem”. Honderden ziekenhuizen, scholen, VN-gebouwen, moskeeën, kerken, vluchtelingenkampen, bakkerijen, landbouwgronden, nutsvoorzieningen en hele wijken worden op systematische wijze aangevallen. Minstens 60 procent van alle gebouwen in Gaza is volledig of gedeeltelijk verwoest. Meer dan 311 gezondheidswerkers, 103 journalisten, 40 reddingswerkers, 209 onderwijzers en 144-VN-medewerkers werden gedood. De burgerbevolking in Gaza wordt doelbewust uitgehongerd en de toegang tot water, elektriciteit en brandstof ontzegd. Experts waarschuwen dat het aantal doden door ziektes en epidemieën een veelvoud kan vormen van het aantal doden door direct legergeweld. 85 procent van de bevolking, meer dan 1,9 miljoen mensen, is gedwongen verplaatst. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt dan ook van van een “wrede campagne tegen de hele bevolking van Gaza”. ​

Om te kunnen spreken van “genocide” is het echter essentieel om ook een specifieke intentie te kunnen aantonen. Het Zuid-Afrikaanse dossier citeert daarbij onder meer de Israëlische premier, de president, de minister van Defensie, de minister van Nationale Veiligheid, de minister van Buitenlandse Zaken, legercommandanten en – woordvoerders, en tal van Israëlische parlementsleden en publieke figuren. ​

“Het Zuid-Afrikaanse dossier legt een duidelijke link tussen het Israëlische ​ optreden en de internationaalgerechtelijke definitie van genocide.”Willem Staes, 11.11.11-expert

Het Zuid-Afrikaanse dossier is indrukwekkend en legt een duidelijke link tussen het Israëlische optreden in Gaza en de internationaalrechtelijke definitie van genocide”, stelt Midden-Oostenexpert Willem Staes van 11.11.11. “Dit nadat tientallen VN-experts de afgelopen maanden reeds waarschuwden voor een in de maak zijnde genocide, net als honderden internationale rechtsgeleerden en genocide-experts. Verdragspartijen bij de Genocideconventie, waaronder ook België, hebben een juridische verantwoordelijkheid om een genocide, of een ernstig risico daarop, te voorkomen en moeten dus in actie schieten.”

Voorlopige maatregelen

Op korte termijn vraagt Zuid-Afrika het Internationaal Gerechtshof om Israël een reeks van voorlopige maatregelen op te leggen, waaronder een onmiddellijke opschorting van de militaire operaties, volledige en ongehinderde humanitaire toegang; toegang voor internationale onderzoekers tot Gaza en een onmiddellijk einde aan elke vorm van gedwongen verplaatsing. ​

Aangezien dergelijke maatregelen volledig in lijn liggen met het Belgische Gazabeleid, verwacht 11.11.11 dat de federale regering duidelijk maakt dat ze de door Zuid-Afrika gevraagde maatregelen steunt en voorstander is van een grondig onderzoek door het Internationaal Gerechtshof. ​

“De federale regering moet actief deelnemen aan beraadslagingen over de vraag of Israël zich schuldig maakt aan genocide.”Willem Staes, 11.11.11-expert

Steun aan de door Zuid-Afrika gevraagde voorlopige maatregelen zou eigenlijk evident moeten zijn voor België. Daarnaast moet de federale regering actief deelnemen aan de verdere beraadslagingen over de vraag of Israël zich schuldig maakt aan genocide en ervoor zorgen dat België op geen enkele manier bijdraagt aan wapenleveringen richting Israël”, aldus Willem Staes.

Federale regeringspartijen CD&V, Groen, Ecolo, PS en Vooruit lieten al verstaan de oproep te steunen.


  • 1 Artikel II van de Genocide Conventie (1948) definieert “genocide” als volgt: “In the present Convention, genocide means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such: (a) Killing members of the group; (b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group; (c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; (d) Imposing measures intended to prevent births within the group; (e) Forcibly transferring children of the group to another group.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!