Foto: 11.11.11
Opinie - 11.11.11

‘Huilen voor kinderen van Israël of die van Gaza?’: 11.11.11 provoceert met dilemma’s en eist menselijkheid

Exact vier dagen voor de verkiezingen palmt 11.11.11 Gent in met opvallende deuren met daarop pijnlijke dilemma’s als ‘Huilen voor de kinderen van Gaza of voor die van Israël?’ en ‘PFAS in mijn bloed of bloed aan mijn smartphone?’. Maar er is ook een derde deur die geopend kan worden, een pro menselijkheid. “We vragen mensen om massaal voor menselijkheid te kiezen en zich af te zetten tegen haat en ieder-voor-zich. Ook in het stemhokje”, zegt directeur Els Hertogen.

woensdag 5 juni 2024 15:53
Spread the love

 

Pal in het centrum van Gent stuitten voorbijgangers woensdag onverwacht op deuren met daarop pijnlijke dilemma’s als ‘Huilen voor de kinderen van Israël of huilen voor de kinderen van Gaza?’ of ‘Vermoord worden voor je ideeën of verdrinken op de vlucht’. Beklijvende keuzes met telkens zwaarwichtige gevolgen. Toch hoeft het daar niet bij te blijven volgens Koepel van Internationale Solidariteit 11.11.11. Die vraagt aan mensen om massaal voor de derde deur te kiezen, die van de menselijkheid. ​

Onder hen ook Alex. “Ik vind dat menselijkheid in de politiek steeds meer aan het verdwijnen is en in het gedrang komt. Daarom kies ik voor menselijkheid. Menselijkheid naar migranten toe, maar ook naar ouderen of jonge ouders met kinderen. Zondag stem ik voor een zacht beleid in plaats van voor harde maatregelen.”

Foto: 11.11.11

“Menselijkheid is wat ons allemaal verbindt maar in de praktijk zien we dat sommige mensen ertoe doen, anderen veel minder,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Dat zie je in de tweets van bepaalde politici, verkiezingsballonnetjes die fundamentele mensenrechten aan de kant schuiven en beleidskeuzes die een negatieve impact hebben aan de andere kant van de wereld.” ​ ​

Foto: 11.11.11

Menselijkheid in het stemhokje en erna

Met de verkiezingen voor de deur en de succesvolle 505 – Concerten voor Menselijkheid achter de rug, vraagt 11.11.11 om burgers én politici om voor een menselijke samenleving te kiezen. ​

Foto: 11.11.11

“Talloze mensen toonden dat ze positieve verandering willen. We bevinden ons dan ook op een cruciaal moment om ons af te zetten tegen ontmenselijking, haat en ieder-voor-zich,” zegt directeur Els Hertogen. “Er is nood aan verbinding, rond het feit dat we empathie moeten hebben voor elkaar, dat mensenrechten fundamenteel zijn en dat de ene mens niet meer waard is dan de andere. Die keuze moeten we maken. In het stemhokje zondag en nadien in de beleidskeuzes die volgen.”

Foto: 11.11.11

Foto: 11.11.11

Foto: 11.11.11

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!