Foto: Geert Budenaerts/CC BY-SA 3:0
Opinie - Nesrine Ellamzi

Hoe Vlaamser, hoe beter: een persoonlijke reflectie

De uitslagen van de verkiezingen voelen als een koude douche. Dat de N-VA gewonnen heeft en Vlaams Belang als tweede eindigde, was te verwachten, maar het blijft pijnlijk. Dit resultaat toont aan hoe diep racisme verankerd is in onze samenleving.

dinsdag 11 juni 2024 14:21
Spread the love

 

De zogenaamde vriendelijke buurman, de joviale collega, en zelfs die vriendin die altijd begripvol leek, blijken misschien toch anders te denken. Hun stemmen en voorkeuren laten weinig aan de verbeelding over: hoe Vlaamser, hoe beter.

De overwinning van deze partijen weerspiegelt een samenleving die steeds verder polariseert. Dit is niet zomaar een politieke verschuiving; het is een teken van een groeiende verdeling. De verkiezingsresultaten tonen een duidelijke voorkeur voor nationalistische en rechtse ideologieën, die vaak haaks staan op inclusie en diversiteit. Ik vraag mij dan oprecht af: wat voor toekomst staat ons te wachten onder dit beleid?

Met de N-VA aan het roer en Vlaams Belang in hun kielzog, vraag ik me af hoe het beleid er nu zal uitzien. Strengere immigratiewetten? Een samenleving waar multiculturaliteit minder wordt gewaardeerd? Het lijkt erop dat de focus zal liggen op Vlaamse autonomie en identiteit, want voor mensen zoals ik, een moslima met migratieroots is er geen plek.

Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond waarin de bijdrage van arbeidsmigranten aan België nauwelijks erkend wordt. Generaties van Marokkaanse, Turkse, Italiaanse en andere arbeidsmigranten hebben dit land mee opgebouwd. Ze hebben in fabrieken gewerkt, gebouwen opgetrokken, en zoveel andere taken uitgevoerd die cruciaal waren voor de wederopbouw van België.

Deze verkiezingsuitslag voelt als een afwijzing, niet alleen van mij als individu, maar van de rijke diversiteit die België zo mooi maakt

Het is ironisch dat Bart De Wever wel spreekt over arbeidsmigratie als oplossing voor de vergrijzing. Migranten zijn blijkbaar goed genoeg om de oude Vlaamse Belg te verzorgen – denk aan de Afrikaanse zorgkundigen die in de ziekenhuizen en rusthuizen werken. En de gevaarlijke onderhoudswerken in de Antwerpse haven? Die mogen uitgevoerd worden door Poolse of Roemeense arbeidskrachten. Maar zodra we spreken over gelijkheid en integratie, lijkt de toon te veranderen.

Deze verkiezingsuitslag voelt als een afwijzing, niet alleen van mij als individu, maar van de rijke diversiteit die België zo mooi maakt. De polarisatie die nu heerst, versterkt de verdeeldheid en voedt een klimaat waarin mensen met een migratieachtergrond zich steeds minder welkom voelen.

Ik heb een dubbele nationaliteit, lucky me. Maar ik blijf nog wel even, want stemmen voor een inclusief Vlaanderen blijft nodig.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!