Santiago Abascal van het extreemrechtse VOX. Foto: Contando Estrelas, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0
Opinie -

VRT en normalisering extreemrechts

Dat de VRT tijdens het avondnieuws zaterdag in het item over de Spaanse verkiezingen van alle lijsttrekkers enkel Santiago Abascal van het extreemrechtse VOX aan het woord liet is koren op de molen van zij die beweren dat de openbare omroep actief bijdraagt tot de normalisering van extreemrechts en hierdoor in Vlaanderen voor een stuk mee verantwoordelijk is voor de electorale opgang van het Vlaams Belang.

maandag 24 juli 2023 22:32
Spread the love

 

Abascal kon er zaterdagavond in prime time ongehinderd verkondigen dat zijn partij de enige is in Spanje die voor verandering durft te zorgen. Geen woord over het feit dat deze extreemrechtse partij met heimwee terugkijkt naar de dictatuur van Franco ‘waar mannen nog mannen konden zijn en vrouwen hun plaats kenden’ en ervoor ijvert dat het centraal gezag in Madrid alle bevoegdheden weer naar zich toe trekt. Geen woord over de harde standpunten inzake migratie die deze partij inneemt, zoals het feit dat men migranten zonder papieren manu militari het land wil uitzetten. Geen woord over het feit dat deze partij de rechten van vrouwen en de lgbtq+ gemeenschap wil terugschroeven en dit ondanks het feit dat de homoseksuele Wim De Vilder als presentator het nieuwsitem aankondigde… Geen woord over haar pleidooi om het recht op abortus drastisch in te perken.

In plaats van een grondige duiding bij deze verkiezingen vulde VRT-journaliste van dienst vervolgens gemakshalve het nieuwsitem met enkele heel algemene opmerkingen van mensen op straat (vox populi). Dat de VRT zaterdagavond Abascal als enige aan het woord liet lijkt symptomatisch voor de wijze waarop de openbare omroep politici van het Vlaams Belang om de haverklap zonder enige kritische journalistieke benadering het woord geeft. Artikel 73 van de deontologische VRT-code voor journalisten stelt nochtans dat “de interviewer dient in te grijpen als er standpunten worden ingenomen die indruisen tegen de rechten van de mens of discriminerend zijn”. Het lijkt de hoogste tijd dat de VRT deze regel sterk uitvergroot in elke redactiekamer uithangt!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!