Foto's: zie het artikel
Tegendraads leesvoer -

Extreemrechtse codes en een (ijs)Koude Oorlog: tegendraads leesvoer

In deze aflevering van Tegendraads Leesvoer voedsel voor het brein tegen de codes van extreemrechts, Donald Trump gaat ten onder maar het trumpisme is springlevend, en de (ijs)Koude Oorlog over de Noordpool, begonnen lang voor de Russische invasie in Oekraïne. Dit is geen fataliteit, het tij kan nog altijd gekeerd worden.

vrijdag 20 januari 2023 15:23
Spread the love

 

Fotocollage: scheerpost.com

De ondergang van Donald Trump is niet meer te stuiten. De beweging die zijn verkiezing in 2016 mogelijk maakte is echter springlevend. Het zou een zware vergissing zijn de kracht van zijn voormalige volgers te onderschatten. Victorie kraaien na de voorbije tussenverkiezingen is voorbarig, zo leert deze zeer lange maar uiterst boeiende analyse van Michael Brenner, voormalig professor internationale relaties aan de University of Pittsburg.

 

Landlord of the Moma Mountains, (2006). Schilderij: Spiridonov Yuri Vasilyevich (Sakha)

In de tweede nieuwsbrief van 2023 van het Tricontinental Centre wijst Vijay Prashad er op dat de Nieuwe Koude Oorlog ook woedt over de Noordpool. De samenwerking tussen de betrokken staten Canada, Denemarken, Finland, Noorwegen, Rusland, Zweden en de VS ligt stil sinds de Russische invasie in Oekraïne. De Koude Oorlog in de Noordpool is echter al zeer lang voor deze hete oorlog begonnen. De grootste slachtoffers zijn de inheemse volkeren van de Noordpool. Zij worden volledig genegeerd tijdens de strijd voor de grondstoffen onder hun land.

 

Poetin inspecteert militaire oefeningen in Vladivostok. Foto: kremlin.ru

Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel en voormalig Frans president François Hollande, bevestigden dat de Minsk-akkoorden bedoeld waren om Oekraïne tijd te geven zich te herbewapenen, de Donbass gewapenderhand in te nemen en om nooit een onderhandelde federale oplossing te aanvaarden, dus heeft Rusland geen enkel vertrouwen meer in onderhandelingen. Voormalig VS-inspecteur in Irak Scott Ritter voorziet een jarenlange oorlog in Oekraïne.

 

Viering verjaardag Stepan Bandera in Kiev. Foto: Vo Cvoboda/CC BY-SA 3:0

Een historisch overzicht van het neonazisme in Oekraïne, door journalist Joe Lauria, die vanaf 1990 VN-operaties volgde voor kranten in de VS en Groot-Brittannië. Stepan Bandera kon in de naoorlogse jaren rekenen op de gulle medewerking van de CIA. Ook al hebben de extreemrechtse partijen en persoonlijkheden die hem eren nooit een grote navolging gehad onder de bevolking, ze zijn wel invloedrijk en krijgen gulle steun van westerse mogendheden. Zij vervormden de democratische volksprotesten tot de gewelddadige slachtpartijen van 2014.

 

Trump kiezers in Nashville, Tennessee, 2018. Foto: Tabitha Kaylee Hawk/CC BY-SA 2:0

Tom Dispatch is de creatie van Tom Engelhardt, auteur van meerdere boeken over de Koude Oorlog en het imperialisme van zijn vaderland, de VS. Zijn website is ‘regelmatig antigif tegen de mainstream media’. In deze analyse kijkt John Feffer naar extreemrechts in de VS en de wereld. wat motiveert deze kiezers? Hij ontrafelt o.a. het misleidende discours van Italiaans eerste minister Giorgia Meloni en de extreemrechtse agenda achter beide zijden van de oorlog in Oekraïne. En toch kan het tij gekeerd worden …

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!