David Graeber (1961-2020). Foto: basicincome.org
Opinie - David Graeber, DoubleDownNews,

David Graeber: we missen zijn analyse, zijn spitsvondigheid, zijn menselijkheid

Op 12 februari 2021 zou antropoloog en activist David Graeber 60 jaar geworden zijn, als hij ons niet onverwacht was ontvallen op 2 september 2020. Zijn onschatbare waarde als kritisch analist blijkt uit deze video voor de alternatieve nieuwssite DoubleDownNews, waarin hij gevat het verschil uitlegt tussen beweerd 'Corbyn-antisemitisme' van de mainstream media en écht antisemitisme.

maandag 22 februari 2021 23:44
Spread the love

 

David Graeber (1961-2020) was Amerikaans antropoloog die meerdere belangrijke werken publiceerde. Bullshit Jobs: A Theory (2018) ontmaskerde de proliferatie van compleet nutteloze maar overbetaalde banen in de allesbehalve efficiënte privé-dienstensector (vooral in de financiële sector).

Vroegere werken van hem zijn The Utopia of Rules: On Technology, Stupidity and the Secret Joys of Bureaucracy (2015) en In Debt: The First 5000 Years (2011) waarin hij uitlegt hoe doorheen de geschiedenis schuld en gewelddadige onderdrukking van de bevolking altijd al twee kanten van dezelfde munt waren.

“Wij zijn de 99 procent”

Hij liet het niet bij wetenschappelijk werk, maar was ook politiek actief en betrokken bij protesten tegen de Wereld Economische Fora, bij studentenprotesten en bij de Occupy Wall Street beweging. Volgens een aantal alternatieve media zou hij de eerste persoon geweest zijn die de meme “Wij zijn de 99 procent” uitsprak.

In Groot-Brittannië heeft David Graeber, zelf Joods-Amerikaan, zijn steun gegeven aan Jeremy Corbyn, vanaf de eerste dag dat hij kandidaat-voorzitter was voor Labour. In deze video (van najaar 2018) voor de Britse alternatieve nieuwssite DoubleDownNews ontbloot hij zeer nuchter de echte motieven achter de ongeziene hetze die polici en mainstream media tegen Jeremy Corbyn ontketenden voor zijn vermeend ‘anti-semitisme’.

DoubleDownNews1

“Een van de dingen die ik meest beledigend vind is dat ik een ‘zelfhatende Jood’ zou zijn, wanneer ik trouw ben aan de traditie van Judaïsme die figuren heeft voortgebracht als Karl Marx, Baruch Spinoza en Jezus. Al deze Joodse ketters zijn dan zogezegd ‘freaks‘ terwijl Bibi Netanyahu staat voor mijn echte ziel. Als ik het niet zo voor Bibi Netanyahu heb, dan ben ik een ‘zelfhatende Jood’.”

Baruch Spinoza (1632-1677). Foto: Nationaal Archief Nederland/Public Domain

“Ik kan niet genoeg uitdrukken hoe beledigend ik dit vind. Deze mensen spreken niet voor mij en ze spreken niet voor de meerderheid van Joden wereldwijd. Het feit dat zij onze veiligheid, onze cultuur, onze tradities gebruiken als wapen tegen iemand (hij bedoelt Jeremy Corbyn) die een beetje voedsel wil verdelen aan thuisloze mensen op straat, is een diepe belediging voor de humanistische spiritualiteit die de kern van Judaïsme uitmaakt. Dit is zélf antisemitisch.”

“Ik kom uit een linkse zionistische traditie. Mijn moeder was socialist-zionist. Een van deze zo angstaanjagende dingen, is hoe rechts in essentie de Joodse identiteit meer en meer heeft gekaapt. Ik hoor mensen zeggen: “Wel, weet je, wanneer mensen antikapitalistische dingen zeggen, dan zijn ze subtiel antisemitisch, want – zoals we allemaal wel weten – Joodse mensen zijn toch wel iets kapitalistischer.”

Karl Marx (1818-1883). Foto: Public Domain

“Zoals Karl Marx? Rosa Luxemburg? Leon Trotsky? Emma Goldman? Er is een lange traditie van Joods radicalisme. In zekere mate is wat wij nu links noemen het product van Joodse gedachten en de Joodse traditie, evenveel als het christendom uit die traditie voortkomt.”

“Toen de bruinhemden de straten innamen, de nazi’s opdoken en mensen begonnen weg te halen, waren de mensen die de Joodse buurten beschermden radicaal-links, ten gronde exact de mensen die nu aangepakt werden. Het is krankzinnig om achter hen aan te gaan en rechts te negeren.”

“Zij snuisterden door alles dat Corbyn ooit had gezegd en poogden iets te vinden. Is daar iets dat we zo kunnen construeren dat het ietwat antisemitisch lijkt? Als je zo werkt, kun je uiteraard bewijzen dat eender wie antisemitisch is. Je zou zelfs kunnen bewijzen dat Margaret Thatcher of Ronald Reagan communisten waren, als je bijvoorbeeld hun citaten isoleert en die dan herschikt.”

“Ronald Reagan heeft wel degelijk kransen neergelegd op een grafmonument voor SS-troepen in Bitburg, de krijgsmacht die Auschwitz runde. Hij wist dat hij dat deed. Niemand heeft hem daarom ooit beschuldigd van antisemitisme.”

Steve Bannon en Boris Johnson

“In dezelfde periode dat iedereen maar doordramde dat Corbyn verondersteld werd antisemiet te zijn omdat hij niet streng genoeg optrad tegen trollen op Twitter, had je Boris Johnson en Steve Bannon. Steve Bannon deed een tournee door Europa van radicaal-rechts”

Citaat Steve Bannon: “Hij (Boris Johnson) gaat vandaag een toespraak geven in het Lagerhuis waarin hij teruggrijpt naar zijn tijd als columnist voor de Daily Telegraph. Ik bespreek met hem al de hele week deze toespraak.”

Citaat uit ‘Seventy Two Virgins’ van Boris Johnson.

“Exact de volgende dag – misschien twee dagen later – komt Johnson uit met die fameuze uitspraak van ‘postbussen’ over vrouwen in burqa’s. Het is duidelijk dat Bannon hem dat idee gaf. Hier heb je hem dus, intentioneel olie op het vuur gooiend van islamofobie, zijn spel met een hondenfluitje2 op advies van een openlijk racist. En iedereen doet van ‘ladidadida’, niets te zien hier.”

“Ik bedoel: Boris Johnson schreef een boek (Seventy Two Virgins) dat zo openlijk antisemitisch is dat je alleen maar kan bedenken dat mensen bewust doen alsof ze dat niet zien. Hij beschrijft daarin letterlijk dat Joodse oligarchen de media controleren en met het nieuws prutsen om het in hun voordeel te veranderen. Dit is een klassieke anti-Joodse samenzweringstheorie, openlijk uitgedrukt, in zijn eigen naam geschreven. Je kan nergens in Labour iemand vinden die iets dergelijks schreef.”

“En toch, als je naar het aantal vermeldingen in de media kijkt van antisemitisme bij de Tories of Conservatieven versus bij Labour in 2018, vind je meer dan 6.000 artikels over ‘Labour en antisemitisme’. Het aantal artikels die Conservatief antisemitisme vermeldden was zero!”

“Het is waarschijnlijk betekenisvol dat de Conservatieven zich niet alleen tegen de veroordeling van (de Hongaarse eerste minister) Victor Orban verzetten, een klassieke rechtse antisemiet. Johnson zette in zijn verkiezingspamflet specifiek neer om bepaalde reizigers te criminaliseren. Ik denk niet dat er ooit een precedent was van een politiek platform in Groot-Brittannië van een partij die specifiek een bepaalde etnische groep bij naam vermeldt en zegt: “We zijn van plan jullie te vervolgen”. Het gaat over dé groep die na de Joden het meest werd vervolgd door de nazi’s.”

“Antisemitisme moet vervolgd worden net als eender welke andere vorm van racisme. Je kan het niet apart nemen en zeggen dat de regels voor sommige mensen anders zijn dan voor anderen. Al deze vormen van structurele vooringenomenheid, vooroordelen – ik hou niet van het woord ‘haat’, omdat ik vind dat het woord ‘haat’ te veel gebruikt wordt.”

Berekende cynici gevaarlijker dan haatdragers

“Heel wat van de mensen, die het meest gevaarlijk zijn, worden niet gedreven door sterke emoties als haat. Dit zijn eerder cynische, berekende mensen die proberen de mensen tegen elkaar op te zetten. Ze creëren een soort politiek gif, om mensen die gemeenschappelijke belangen hebben en wiens levenservaringen veel meer op elkaar lijken dan op die van de mensen die onze maatschappij controleren, om die er toe te brengen elkaar te haten. Dat zijn de mensen waar je je echt zorgen over moet maken.”

“Antisemitisme is een probleem. Het bestaat in onze maatschappij en we zouden niet mogen doen alsof het niet bestaat. Mensen die zeggen: “Waar heb jij het over, dat er geen antisemieten zouden zijn in Labour.” Dat is natuurlijk absurd. Natuurlijk zijn er ook daar antisemieten. Daarentegen is de vraag of het erger is in Labour dan eender waar in de maatschappij. Tot wanneer dit schandaal uitbrak, was het klaar en duidelijk dat leden van Labour minder antisemiet bleken te zijn.”

“Anderzijds, wie antisemitisme probeert te creëren, een gevoel wil creëren dat er een Joodse samenzwering zou zijn die tussenkomt in de politiek, dan kan ik geen betere manier bedenken dan te doen wat in feite gebeurd is. Als een grote groep mensen, merendeels niet-Joods, naar de media stappen en luidkeels uitschreeuwen, hysterie proberen te veroorzaken, de Joodse bevolking pogen angst aan te jagen, een atmosfeer van angst willen veroorzaken over mogelijke uitzuiveringen in een politieke partij, dan gaan mensen op den duur wel denken: “He, misschien is er toch een soort samenzwering bezig.”

“Het bleek zoals is uitgekomen grotendeels geen Joodse samenzwering te zijn. De meeste mensen die dit deden waren immers geen Joden en de meeste Joden die er wel aan meededen waren niet bepaald representatief voor de Joodse gemeenschap in de maatschappij.”

“Het is uiteraard belangrijk ons te herinneren dat de mensen die zich het luidst tegen Corbyn uitspraken over ‘antisemitisme’ ook hadden geprotesteerd tegen alles wat ze maar konden bedenken over Corbyn. Dat ging van zijn ‘onverkiesbaarheid’ tot zijn ‘smaak van kledij’. Ze probeerden er jarenlang zonder ophouden een schandaal over te creëren. Zij hadden jarenlang niet de minste interesse betoond voor Joodse zaken, tot ze er op uit kwamen dat dit wel iets zou kunnen zijn dat wel zou blijven hangen”.

Bij zijn allereerste tv-interview als kersvers volksvertegenwoordiger in 1983 kreeg Jeremy Corbyn geen enkele vraag over zijn politieke ideeën. De journalist wilde weten of het wel gepast was voor een parlementslid om er zo gekleed bij te lopen. Foto: screenshot DoubleDownNews

“Een van de redenen dat het bleek aan te slaan was dat hij een jarenlange campaigner was geweest voor Palestijnse rechten. In de VS was er al een gelijkaardige poging, nog voor de hetze tegen Corbyn, tijdens de gouverneursverkiezingen voor (de staat) New York, om het verwijt van antisemitisme in te zetten. Toen kwam de New York Times tussen: “Nee, begin daar niet mee. Dit is een echt slecht precedent. Wij willen antisemitisme niet versterken door het te gebruiken als een wapen voor goedkope politieke aanvallen.”

“Maar daarna, nadat dit gebeurde in Groot-Brittannië, kwam er een tweede poging. Mensen begonnen te zeggen: “Wel, als het zo goed heeft gewerkt tegen Corbyn, dan kunnen we het tegen Bernie Sanders gebruiken. Natuurlijk, Sanders is Joods, dus dat zou wat moeilijker zijn. Ze geven het toch een kans en ze gebruiken het zeker tegen een aantal van zijn bondgenoten.”

“Ik denk dat het belangrijk is drie dingen te onderscheiden die de mensen dikwijls in de war brengen. Het eerste is antisemitisme, het tweede is antizionisme en het derde is oppositie tegen de regering in Israël. Je kan zeggen dat de huidige rechtse regering van Israël afschuwelijk is en toch niet tegen het bestaan van Israël zijn, laat staan tegen Joden. Wat mensen nu proberen te doen is niet alleen om antisemitisme samen te smelten met antizionisme. Ze proberen antisemitisme, antizionisme en oppositie tegen een specifieke politieke partij en zijn agenda samen te smelten, wat gewoon krankzinnig is.”

“Het project van zionisme was iets totaal anders voor iemand als Ze’ev Jabotinsky, die een fascist kon geweest zijn en tegelijk ook Joods bleek te zijn dan voor iemand als Hashomer Hatsair die socialist en marxist was. Die wou naar Israël gaan om daar een communale maatschappij op te richten in samenwerking met de Arabische bevolking die daar al leefde.”

“Ik voel mezelf een beetje oncomfortabel wanneer mensen me zeggen ‘ik ben geen antisemiet, ik ben antizionist, want alle zionisten zijn slecht. Nee, die waren niet allemaal slecht. Dit project is ontaard in een rechtse regering. Dat betekent niet dat het zo wel had moeten lopen.”

“Ik ben een anarchist. Ik ben tegen staten als oplossing voor eender wat. Ik denk dat allen het recht hebben te leven waar ze willen leven. Als Joodse mensen zich hier mee identificeren als hun thuisland, dan hebben ze het recht daar te leven, maar dat recht heeft iedereen die deze plaats als zijn thuisland ziet.”

“Je moet die gewelddadige uitsluiting niet hebben als enige oplossing voor problemen. Het is best denkbaar voor mensen om hun problemen op een redelijke manier te regelen en met elkaar om te gaan. In feite vraagt het zelfs heel wat werk om mensen zo van elkaar gescheiden te houden, om mensen er van te weerhouden elkaar nota’s te vergelijken en te zien dat ze eigenlijk meer met elkaar gemeen hebben dan wat hen verdeelt.”

“Er zijn nu krachten aan het werk in het Midden-Oosten die zo hard als ze maar kunnen proberen mensen te verhinderen in te zien hoeveel ze met elkaar gemeen hebben, op dezelfde manier dat racisme altijd al werd gebruikt om werkende mensen te verhinderen zich te verenigen tegen hun bazen. Tegenwoordig zijn nationalisten en ideologen voortdurend aan het werk om mensen te doen vergeten hoeveel ze met hun buren gemeen hebben.”

“Als de laatste verkiezingen in Groot-Brittannië iets hebben aangetoond, dan is het dat de bestaande media niet onze vriend zijn. We moeten media creëren die effectief andere stemmen toelaten om te spreken over wat er werkelijk gaande is. DoubleDownNews op patreon.com is een van de manieren waarmee we proberen alternatieve media te creëren. Er is iets dat jij kan doen om te helpen.”

 

Vertaling door Lode Vanoost

Twitter: @DoubleDownNews

Website: https://www.doubledown.news/

Facebook: https://www.facebook.com/DoubleDownNews

 

Notes:

1   De Engelse uitdrukking ‘to double down’ komt oorspronkelijk uit het kaartspel blackjack. Het betekent verdubbelen van je bod nadat je je kaarten hebt gezien en één kaart bij vraagt. Nu wordt het gebruikt als uitdrukking om te zeggen dat je je inspanningen voor een of andere zaak gaat ‘verdubbelen’, dikwijls met meer risico’s dan voorheen. “The president decided to double down and escalate the war”.

2   Een hondenfluitje produceert een zeer hoge frequentie, die alleen honden horen, mensen niet. Het idee is dat islamofoben wel door zullen hebben wat hij bedoelt terwijl hij kan doen alsof hij dat helemaal niet zou gezegd hebben.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!