Bron: Amnesty International Vlaanderen
Opinie -

Brand vernietigt Moria: 12.500 mensen hebben nood aan veilige opvang

woensdag 9 september 2020 15:19
Spread the love

 

Adriana Tidona, migratieonderzoeker bij Amnesty International, reageert op de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos:

“Wat zich nu afspeelt op Lesbos is een humanitaire ramp. In het vluchtelingenkamp Moria zijn vannacht bijna 13.000 mensen hun schamele onderdak en toegang tot sanitaire voorzieningen kwijtgespeeld. De inwoners van Moria hebben hun leven, huizen en bezittingen al eens achtergelaten toen ze naar Europa vluchtten. Nu heeft deze brand waarschijnlijk alles vernietigd wat ze nog hadden, inclusief essentiële documenten, persoonlijke spullen en medicijnen.”

“Roekeloos EU-beleid heeft geleid tot gevaarlijk overbevolkte en smerige levensomstandigheden in Moria. Er waren vier keer meer mensen gehuisvest dan de eigenlijke capaciteit van het kamp. De Griekse autoriteiten, de EU en haar lidstaten moeten onmiddellijk optreden om de veiligheid van alle getroffen mensen te waarborgen. Relocatie moet opgevoerd worden en het overbrengen van mensen naar veiligere huisvesting is nu urgenter dan ooit. Net nu het EU-Migratiepact wordt afgewerkt, herinnert deze ramp hoe erg het huidige beleid tekortschiet.”

“Deze tragedie volgt op het verontrustende nieuws dat ten minste 35 asielzoekers in Moria positief getest zijn voor COVID-19. Afstand houden in het kamp is onmogelijk en de sanitaire voorzieningen zijn ontoereikend. De Griekse regering had het hele kamp in quarantaine geplaatst, hoewel die maatregel onmogelijk kon worden uitgevoerd met respect voor de basisrechten van de inwoners.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!